Ten blog to dla mnie przygoda,proba zaczarowania kuchni,aby stala sie miejscem odkrywania nowych pasji,zdobywania umiejętnosci i doskonalenia samej siebie.To takze ogromna przyjemnosc i lekcja pokory...
O autorze
Zakładki:
100 lat z Lucy
? ?
Durszlak.pl
?Akcja przetwory 2011 ?
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Paprykujemy 2
Chętnie bywam
Chleb domowy
Festiwal pierniczkow
Http://durszlak.pl/
Kawa
Kontakt - wielg@ onet.eu
Odwiedzam
Porady
Uczestnicze
Uwaga -jezeli ktos uwaza,ze jego blog,pomysly lub inne tresci zostaly w sposob niewlasciwie przeze mnie wykorzystane-prosze o kontakt,natychmiast je usune.
Z zycia wziete
Tagi
czwartek, 05 stycznia 2012
wzbogacone mielone

Dzis propozycja na kotleciki mielone pod kolorowym, warzywno- serowym płaszczykiem.

 

 

 Zainspirowana przepisem wyszperanym na forum

 http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=239133

 

postanowilam troche urozmaicic tradycyne kotlety.

 

Oczywiscie podstawą są gotowe, usmazone wczesniej mielone kotleciki, a dalej to juz inwersja tworcza.

Ja uzylam dodatkowo

majonezu

posiekanej cebulki

pokrojonego w krązki pomidora

pokrojonego w paski ogorka kiszonego

papryki pokrojonej w paseczki  oraz

sera zoltego pocietego na paski, aby, jak radzi autorka przepisu zrobic na kotlecikach dekoracyjną kratke.

 

Usmazony kotlet smarujemy majonezem, nastepnie umieszczamy na nim dodatki.

Calosc zapiekamy w nagrzanym do 200 st C piekarniku ok 15 min, do roztopienia sera.

Podałam z ziemniaczkami i mizerią.

Polecam wszystkim serdecznie.

 

 

 

 

sobota, 17 grudnia 2011
penne z kurczakiem, brokulami i miętą

Pomysl na bardzo szybki i rownie smaczny obiadek z mietowym akcentem, kurakiem i makaronem penne w roli glownej.

 

 

Do przygotowania tego dania uzylam

 

 ok 400g makaronu penne

1 sredniego brokuła

2 filety z kurczaka

listki miety-wg upodoban

sok z cytryny

sos sojowy- 1-2 lyzki

 

Makaron gotujemy al dente 

 

Kurczaka kroimy na kawalki, solimy, pieprzymy i podsmazamy na lyzce oliwy,skrapiamy sokiem z cytryny  i podlewamy sosem sojowym. Chwilke smazymy, dodajemy porwane listki mięty i odstawiamy. We wrzącej wodzie gotujemy brokula, ok 5-7 min i odcedzamy lub gotujemy go na parze. 

 

Ugotowany makaron przekladamy do ogrzanej salaterki, wkladamy kurczaka oraz brokuła i mieszamy. Przekladamy na talerze, dekorujemy listkami mięty i gotowe.

 

zapraszam!

 

 

czwartek, 08 grudnia 2011
Z jednego garnka- kurczak pieczony z warzywami

Ten sposob przyrządzania potraw bardzo mi odpowiada. Wygodnie, szybko i smacznie. Inspiracją byl jeden z programow kulinarnych, w ktorym dwaj szefowie kuchni przygotowywali idealne - ich zdaniem -potrawy, pozniej oceniani przez niezaleznych krytykow.

Pieczone na warzywkach piersi kurczaka, w towarzystwie cytrynowych cząstek i aromatycznych ziol tak podzialaly na moją wyobraznie, ze nastepnego dnia zajadalismy sie tą pyszną potrawą.

 

 

 

 

do przygotowania kurczaka  uzylam

 

5 filetow z kurczaka

 warzywa; ziemniaki, brokuly, marchewka, cebula-ilosc wg potrzeb

cytryna 

sol,pieprz, tymianek

maslo

 

Umyte i wysuszone ziemniaki pokroilam na polowe, wieksze na cwiartki, ulozylam w wysmarowanej maslem brytfance. Na to dalam warstwe pozostalych warzyw- pokrojoną w piorka cebule,marchewke, rozyczki brokula .

Piersi kurczka umute i osuszone podsmazylam na masle na pateni, nastepnie ulozylam na warzywach, dolozylam cząstki cytryny, posypalam solą pieprzem i tymiankiem,ew. natka pietruszki i do tego w kilku miejscach kawaleczki masla.

 

 

Brytfanke umiescilam w nagrzanym do 200 st piekarniku i pieklam  ok godziny.

Bylo pyszne!

zapraszam i zycze smacznego! 

 

wtorek, 15 listopada 2011
pyszna fasolka po bretonsku

Przygotowując fasolke po bretonsku postanowilam tym razem odejsc od mojego klasycznego przepisu i wzorując sie na przepisie Pauliny, zrobic ją nieco inaczej.

Efektem bylam bardzo pozytywnie zaskoczona.

Pierwsza i zasadnicza roznica to dodatek fasolki czerwonej z puszki, ktorej nigdy wczesniej nie lączylam z bialą, a szkoda, bo danie zyskalo na smaku i estetycznie, tak kolorowo sie zrobilo..

Kolejna rzecz to pomidory, rowniez z puszki, mialy byc krojone, do mnie dotarly koktajlowe, wiec dodalam i stąd usmiechają sie z talerza czerwone, okraglutkie pileczki.

 

Nie drąząc juz dalej podaje za Pauliną przepis, moze komus rowniez przypadnie do gustu

 http://kotlet.tv/fasolka-po-bretonsku

 

 

 

Składniki


pętko kiełbasy
1 cebula
2 łyżki oliwy
puszka fasolki czerwonej 
puszka fasolki białej- dalam zwyklą, moczoną przez noc w wodzie
puszka pomidorów (ok. 400 g)
1/3-1/2 szklanki wody
1-2 łyżeczki majeranku
pieprz do smaku

 

Na oliwie podsmazyc pokrojoną kielbese, potem na tym, samym tluszczu podsmazyc rowniez cebule. Wyplukaną fasole zalac wodą i zagotowac, potem zostawic na malym ogniu dodając kielbaske i cebule.  fasola bedzie prawie miękka dodac pomidory i fasole czerwoną w puszce, gotowac dalej. 

Doprawic majerankiem, pieprzem, ja dodalam jeszcze listek laurowy zaraz po wstawieniu fasoli do gotowania.

Potrawa wyszla bardzo smaczna, gorąco polecam

 

 

sobota, 12 listopada 2011
zapiekany kurczak z ryzem

Przygody z kurczakiem ciąg dalszy.

Dzis potrawa szybka, wygodna w przygotowaniu i niesamowicie smaczna. W zasadzie '' samo sie robi''..

Przepis pochodzi ze strony Pauliny i Michala 

 http://kotlet.tv/zapiekany-kurczak-z-ryzem


 

cytuje za  Pauliną

2 szklanki ryżu (suchego)
2 piersi kurczaka
troszkę papryki słodkiej
sól i pieprz
1 duża cebula

zalewa


4-5 szklanek wody
1 łyżka słodkiej papryki
5 łyżek ketchupu
1/2 kostka masła
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka miodu
1-2 ząbki czosnku

plus


gęsta śmietana do podania 

 

Ja pozwolilam sobie dodac jeszcze kolorową papryke, kukurydze  i marchewke.

 

 

 

 

 

zapraszam  

środa, 09 listopada 2011
spaghetti z kurczakiem i ostrym sosem

Makarony z sosem lub farszem to cudowne, wyborne w smaku dania. Kojarzą  sie przede wszystkim ze sloneczną Italią  ale wedlug historykow znali je juz starozytni Rzymianie. Wlosi twierdza, ze mozna je jesc codziennie i wcale sie nie znudzi. Makaron sprawdza sie zarowno w zapotrzebowaniu na szybkie, smaczne danie jak i wytworną kolacje.

 Dzis propozycja z gatunku szybko i smacznie.

 

 

spaghetti z kurczakiem i sosem chilli

 

2 piersi z kurczaka

cebula

pomidory w puszce

3-4 lyzki sosu chilli

natka pietruszki

sol, pieprz

 

makaron spaghetti

 

Makaron gotujemy al dente.

Podsmazamy na oleju pokrojoną drobno cebulke, dodajemy kawalki kurczaka i smazymy. Nastepnie dodajemy puszke  krojonych pomidorow, sos chilli i dusimy ok 20 min.

Przyprawiamy, sosem polewamy makaron i posypujemy natka pietruszki.

Smacznego! 

 

 

sobota, 03 września 2011
papryka na talerzu

Papryki uzywam często, na surowo i w potrawach na cieplo.

Nie tylko ze względu na jej walory zdrowotne, lubimy ją w kazdej postaci.

Dzis propozycja papryki faszerowanej, ktorą mozna sporządzic w piekarniku ale i na grillu, przez co dodatkowo zyska na smaku.

 

 

Powyzej na zdjeciu propozycja smacznego obiadu, w ktorym papryka faszerowana cebulą  stanowi bardzo apetyczny skladnik.

Suchy ryz-2 szkl- wysypalam na blaszke i zalalam przygotowaną zalewą proponowana przez Pauline w KOTLET TV.

http://kotlet.tv/zapiekany-kurczak-z-ryzem 

 

4-5 szkl wody

1 lyzka slodkiej papryki

5 lyzek ketchupu

1/2 kostki masla

1 lyzeczka ostrej papryki

1 lyzeczka pieprzu

1 lyzka miodu

1-2 z czosnku

Takąz to zalewą polalam wspomniany wczesniej ryz , na nim ulozylam kilka papryczek  oczyszczonych i pozbawionych gniazd nasiennych  i umiescilam wszystko w piekarniku w 200 st C bez przykrycia  na ok 50 min.

 

 

W tym czasie podsmazylam pokrojoną w kostke cebulke w ilosci potrzebnej do wypelnienia papryczek, przyprawilam i kiedy papryka byla juz miękka wypelnilam ją nadzieniem.

 

 

 

 Wszystko razem poddusilam jeszcze w piekarniku i obiad gotowy. Mozna  tez papryke faszerowac na surowo np miesem mielonym z dodatkiem ryzu i przypraw, zawinąc w folie i upiec na grillu. pycha!

 

 

Paprykowe propozycje dolączam do akcji - paprykujemy.

Zapraszam i zycze smacznego! 

poniedziałek, 18 lipca 2011
kapusta kiszona zasmazana

Tym razem propozycja obiadowa a wlasciwie dodatek do niego w postaci zasmazanej kapusty kiszonej.Dla nas okazala sie bardzo smacznym dodatkiem, wiec podziele sie nim rowniez z Wami.

 

 

 

 

Skorzystalam z przepisu, ktory ponizej zacytuje w calosci, kazdy moze sobie na jego bazie stworzyc swoją, niepowtarzalną wesje...

 

http://www.wielkiezarcie.com/recipe35649.html 

 

 1 kg kapusty kiszonej
 kostka grzybowa
 2 cebule
 2 listki laurowe
 3 ziarenka ziela angielskiego
 pieprz
 maggi
 olej 
 mąka

 

 

  Kapuste kiszoną odciskamy z soku a jeśli jest bardzo mocno kwaśna to jeszcze dodatkowo płuczemy.Następnie ją kroimy.
W brytfance czy garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną kapuste.Podsmażamy ją do tego stopnia,żeby poszczególne ''nitki'' kapusty zrobiły się ciemno-brązowe.Sukces pysznej kapusty zasmażanej tkwi właśnie w jej podsmażeniu.
Gdy kapusta będzie rumiano-brązowa dolewamy wode tak aby ją lekko zakryła.Dodajemy kostke grzybową,listki laurowe i ziarenka ziela.Dusimy bez przykrycia do momentu aż woda wyparuje.
 Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w drobną kostke cebule.Gdy cebula się przyrumieni dodajemy trochę mąki i mieszamy w celu uzyskania jednolitej zasmażki.Zasmażke dodajemy do kapusty i mieszamy.Przyprawiamy pieprzem i kilkoma kroplami maggi.Mieszamy.

 

poniedziałek, 13 czerwca 2011
kolorowo na talerzu

Obiad z gatunku szybko, smacznie i kolorowo.

Najdluzej zajmuje pieczenie ziemniaczkow, wiec zaczynam od nich.  Obrane i pokrojone  dokladnie wyplukuje pod biezącą wodą, wkladam do durszlaka zeby je dobrze odsączyc, ewentualnie - gdy czas nagli - pomagam sobie kuchennym ręcznikiem. W tym czasie w piekarniku rozgrzewa sie blacha z odrobiną tluszczu,  gdy ziemniaczki sa gotowe a tluszcz dobrze rozgrzany wrzucam je na blache, posypuje vegeta i wkladam do piekarnika.

W tym czasie gotuje brokula,  a gdy ziemniaczki sa prawie gotowe smaze jajka, tym razem piekly sie w silikonowej- moje ulubione-  foremce.

 

Wykladam wszystko na talerze, dokladam pomidory i podaje.

Smacznego.

 

 

sobota, 11 czerwca 2011
babka ziemniaczana z marchewkowo-czosnkową wkladką

Jak to mowią, diabeł tkwi w szczegolach. Bo niby zwykła babka ziemniaczana, ba! prawie placek ziemniaczany, tyle ,ze pieczony w piekarniku. No wlasnie- tyle ze jeden skladnik więcek robi roznice. Dodatek tartej marchewki-idzmy krok dalej-wzbogaconej przetartym czosnkiem wniesie cos nowego do popularnego placka.

 

 

Klasyczną mase ziemniaczaną umiescilam w silikonowej foremce, w srodek, wzdluz foremki wlozylam lyzką warstwe startej marchewki wymieszanej z przetartym  czosnkiem.

Pieklam ok 40 min w srednio nagrzanym piekarniku- moj grzeje dosc mocno wiec musze uwazac z podkrecaniem temp.

Po upieczeniu wyjelam z formy, pokroilam na porcje i -zniklo...

 

 

 

 

To taka mala odmiana- moja kolejna propozycja takowej- od tradycyjnie smazonych plackow.

Zapraszam

 

 

 

 

 
1 , 2