Ten blog to dla mnie przygoda,proba zaczarowania kuchni,aby stala sie miejscem odkrywania nowych pasji,zdobywania umiejętnosci i doskonalenia samej siebie.To takze ogromna przyjemnosc i lekcja pokory...
O autorze
Zakładki:
100 lat z Lucy
? ?
Durszlak.pl
?Akcja przetwory 2011 ?
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Paprykujemy 2
Chętnie bywam
Chleb domowy
Festiwal pierniczkow
Http://durszlak.pl/
Kawa
Kontakt - wielg@ onet.eu
Odwiedzam
Porady
Uczestnicze
Uwaga -jezeli ktos uwaza,ze jego blog,pomysly lub inne tresci zostaly w sposob niewlasciwie przeze mnie wykorzystane-prosze o kontakt,natychmiast je usune.
Z zycia wziete
Tagi
niedziela, 18 grudnia 2011
mietowo i korzennie

Pozostając w miętowym a zarazem nawiązując do swiątecznego klimatu propozycja herbaty na chlodne wieczory

 

 

Bardzo oryginalna i rozgrzewająca herbatka, aczkolwiek mnie osobiscie bardziej odpowiada mieta w czystej postaci a  smaki przypraw w innym połączeniu. Jednak chetnie testuje nowo zauwazone przeze mnie rodzaje herbat,zatem i tę Wam przedstawiam i poddaje ocenie.

 

 

Tagi: herbaty
17:48, bijana , inne
Link Komentarze (2) »
sobota, 01 października 2011
pizza na tortilli

Russkaya  kusila tą oryginalną pizzą juz jakis czas temu, zdjecia zakodowaly mi sie w pamieci i postanowilam sprobowac. Danie bardzo nam smakowalo, robi sie je szybciutko przy wykorzystaniu gotowych plackow, a ich smazenie tez nie pochlania wiele czasu.

 

 

 

przepis zrodlowy tutaj

 

http://dzismamochotena.blox.pl/2011/09/Pizza-na-tortilli-czyli.html 

Na powyzszym blogu znalezc tez mozna przepis na ciasto do tortilli.

 

Gotowe placki smarujemy sosem pomidorowym,ukladamy dodatki wg upodobania-ja wykorzystalam podsmazone pieczarki wraz z cebulką, ugotowane rozyczki kalafiora , pomidora i duuuzo sera.

wszystko to zapiekalam w mikrofalowce ok 3 min. 

 

 

 

 

 

 

 

Polecam wszystkim serdecznie. 

 

piątek, 22 lipca 2011
coś na ząb czyli drobne przyjemnosci kulinarne..

Oto kolejne propozycje na przekąski, podjadanie czyli wszystko to, czego podobnoz powinno sie unikac..

Pierwsza propozycja to małe chlebki, w roznych formach, powstale przy tworzeniu naszych codziennych wypiekow.

Odlozenie malej porcji ciasta i nadanie jej ciekawych ksztaltow pozwoli nam potem wykorzystac je do malych kanapeczek z najrozniejszymi dodatkami..

 

 

 

 

 

 

 

Owocowych szaszlykow  rekomendowac nie musze, choc czasem zapomniane warte są przypomnienia

 

 

 

I kolejna propozycja z wykorzystaniem ziemniakow.

Szybko sie robi, wystarczy obrac ziemniaczki, pokroic wedle uznania, zanurzyc na chwilke we wrzątku a potem smazyc jak frytki. Podac z ulubionymi dodatkami-np sos czosnkowy..

 

 

 

 

 

a co powiecie na taką kanapeczke?

 

 

 

Pozdrawiam wszystkich cielutko i zycze udanego weekendu.. 

piątek, 22 kwietnia 2011
swiątecznie

Z OKAZJI ŚWIĄT WIELKIEJ NOCY

 

 

Wszystkim zycze duzo zdrowia, slonca , wypoczynku przy swiątecznym stole. Wielu smakolykow i tej cudownej atmosfery, ktora towarzyszy tym dniom.

Radosnego Lanego Poniedzialku

Cudownych Swiąt!!!!

 

 

 

Tagi: Swieta
17:52, bijana , inne
Link Komentarze (11) »
sobota, 16 kwietnia 2011
serowe delicje w chrupiącej panierce

czyli nic innego jak tylko smazony zolty ser panierowany-niekoniecznie tradycyjnie.

 

Ale od początku.  Ser zolty, twardy, najlepiej - podobno- wysokltluszczowy, pokrojony na plastry wg zyczen i upodoban co do grubosci, wielkosci itd.

Potem kawalki sera zanurzam w mleku i obtaczam w mące.

Zostawiam na chwile, a nastepnie panieruje w jajku i bulce tartej. Czesc probowalam panierowac dwukrotnie, reszte tylko raz-  znaczącej  roznicy nie bylo.

Pozostaje smazenie-na rozgrzanym oleju z obu stron, na zloty kolor.

 

 

Podawalam z ziemniaczkami, choc zwykle taki ser wystepuje w towarzystwie  sosu czosnkowego. Do tego zestawu dolączyla jeszcze surowka z salaty lodowej, ktora juz prosila sie bardzo o wykorzystanie, wiec niejako zestaw wymuszony ale smaczny i baaaardzo pozywny.

 

 

Zapraszam na tresciwy obiad i zycze smacznego!

wtorek, 01 marca 2011
Museu de la Xocolata

Mimo, iz czekoladowy weekend juz za nami, pozwole sobie wrocic do czekoladowego tematu nieco od innej strony.

Pojawilo sie na blogach wiele smakowitosci,  a ja proponuje teraz podejrzec cudenka z muzeum czekolady w Barcelonie.

Juz na wstepie zaskoczeniem- i to slodkim-okaze sie sam bilet wstepu, bedący niczym innym jak tylko czekoladką.Dalej zobaczymy mnostwo pysznosci dla oka i zolądka.

Oczywiscie wszystko, co prezentuje na zdjeciach wykonane jest z  czekolady i mam nadzieje, oslodzi pare najblizszych chwil,czego wszystkim oglądającym serdecznie zycze.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tagi: czekolada
21:00, bijana , inne
Link Komentarze (2) »
czwartek, 20 stycznia 2011
Żeberka w sosie chrzanowym i kalafior w ciescie

Sporadycznie, ale zdarza mi sie kupic zeberka a potem dlugo zastanawiam sie, co tez z nimi zrobic.  Tym razem skusilam sie na zeberka w sosie chrzanowym.

Inspiracją byl filmik

http://www.ugotuj.tv/videos/1299/Zeberka_w_sosie_chrzanowym_czesc___.html

ja  nie nadziewalam ich papryką, jak autor filmiku-jednakze chetnie kiedys to wyprobuje.

W tym celu podsmazylam drobno pokrojoną cebulke, wlozylam ugotowane  zeberka-  zostaly uprzednio- wykorzystane do sporządzenia zupy, dolozylam kilka ząbkow czosnku i chwilke smazylam.  Nastepnie dodalam kilka lyzek chrzanu tartego ze sloiczka wymieszanego z 2 lyzkami musztardy. Do tego wszystkiego dolozylam pol szklanki smietany wymieszanej z mlekiem, przyprawilam pieprzem i odrobiną soli-zeberka byly solone juz w momencie sporządzania zupy. Sos dusil sie kilkanascie minut na malenkim ogniu.  Gotowe.

 

A teraz kalafior w ciescie

 

Wypatrzony  na blogu Cuda wianki, wspanialy sposob na dodatek do obiadu, przekąske- na kazdą pore dnia.Smakuje wybornie!

Przepis cytuje z bloga Brulion z przepisami

oryginalny przepis tu

http://brulionzprzepisami.blox.pl/2010/05/kalafior-zapiekany-w-ciescie.html

1 mala glowka kalafiora lub 1/2 duzej glowki- u mnie mrozony
60g maki ziemniaczanej
60g maki pszennej
15g sera zoltego - nie dodalam
1 jajko
100g wody
sol, pieprz, pieprz cayenne 


olej do glebokiego smazenia


Kalafior dokladnie umyC,  podzielic na wieksze rozyczki. Podgotowac w wodzie, odsączyc.
na ciasto: wymieszac obie maki, dodac starty na malych oczkach zolty ser,  wbic do miski jajko i wlac wode. miksowac na gladka mase. doprawic sola i pieprzem, oraz pieprzem cayenne.
maczac kalafiorowe rozyczki w ciescie.
smazyc na glebokim mocno rozgrzanym oleju.
odsaczac z nadmiaru tluszczu na papierowych recznikach.