Ten blog to dla mnie przygoda,proba zaczarowania kuchni,aby stala sie miejscem odkrywania nowych pasji,zdobywania umiejętnosci i doskonalenia samej siebie.To takze ogromna przyjemnosc i lekcja pokory...
O autorze
Zakładki:
100 lat z Lucy
? ?
Durszlak.pl
?Akcja przetwory 2011 ?
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Paprykujemy 2
Chętnie bywam
Chleb domowy
Festiwal pierniczkow
Http://durszlak.pl/
Kawa
Kontakt - wielg@ onet.eu
Odwiedzam
Porady
Uczestnicze
Uwaga -jezeli ktos uwaza,ze jego blog,pomysly lub inne tresci zostaly w sposob niewlasciwie przeze mnie wykorzystane-prosze o kontakt,natychmiast je usune.
Z zycia wziete
Tagi
poniedziałek, 14 listopada 2011
kolorowe szaszlyki smazone na patelni

Zwykle pieklam szaszlyki w piekarniku i podawalam do obiadu np z ryzem. Tym razem stanowily one przekąske, podane poznym popoludniem zniknely w oka mgnieniu.

 



 

do szaszlykow  wykorzystalam

pokrojone pieczarki

pokrojoną kolorową papryke

 plasterki cebuli

kawalki kurczaka- piers pokrojona, nie obsmazana

 

Na patyczki nadziewalam kawalki skladnikow na przemian, posypalam vegetą i smazylam na rozgrzanym oleju z kazdej strony po kilka min. Alez byly pyszne.

zapraszam

 

 

 

 

 

środa, 12 stycznia 2011
fascynacji kurczakiem ciąg dalszy i sos żurawinowy na dokladke

Kurczak u mnie gosci często- ze go lubie, juz pisalam, a do tego pojawiają sie wciąz nowe odslony jego wcielenia, w tym wypadku skrzydełka w ciescie. No i jak sie tu oprzec, aromatyczne, pikantne, pyszne. Wypatrzone na blogu

http://niesmialakulinarnie.blox.pl/2009/10/Skrzydelka-w-ciescie.html

przepis cytuje za autorką

8 skrzydełek
vegeta
1 szklanka mąki
mleko
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
przyprawy
olej do smażenia

Umyte skrzydełka podgotować w wodzie z vegetą. Mąkę, jajka, proszek do pieczenia i przyprawy wymieszać razem na koniec dodając mleko tak, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Ugotowane skrzydełka obtaczać dokładnie w gęstym cieście. Smażyć  około 4 minut.

 

a teraz dodatek w postaci sosu żurawinowego.Zastosowanie do pieczeni, do kanapek.

SOS ŻURAWINOWY

 

sloiczek zurawiny

1/2 pomaranczy

1/2 ostrej papryczki chilli

lyzeczka chrzanu

4 lyzki majonezu

 

żurawine przeloz do salaterki.  Ze sparzonej pomaranczy otrzyj skorke i wycisnij sok.  Papryczke chilli bardzo drobno posiekaj.  Do zurawiny dodaj sok i skorke pomaranczową, chrzan i posiekaną papryczke chilli. Utrzyj na jednolitą mase.  Na koniec dodaj majonez , wymieszaj.  Schlodz w lodowce.

 

 

wtorek, 31 sierpnia 2010
pieczarki-nie taki zly pomysl

Dania z grzybow to czesto posilki niegorsze od mięsnych frykasow.Na podstawie chemicznego składu owocników grzybów jadalnych można stwierdzić, że są one pełnowartościowym produktem spożywczym, zawierającym wszystkie podstawowe składniki - białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy, sole mineralne, które są niezbędne dla wzrostu i rozwoju organizmu oraz podtrzymywania jego procesów życiowych. Jeśli weźmiemy pod uwagę, że grzyby zawierają różne enzymy i substancje aromatyczne nadające potrawom z grzybów a także z grzybami niepowtarzalny aromat i smak oraz powodują lepsze trawienie pokarmów, to wartość ich jako produktu spożywczego znacznie wzrośnie.

Jakoze przez kilka dni mialam nieklamaną przyjemnosc goszczenia u siebie kuchareczki Asi-o tym nastepnym razem-zmienilismy nieco naszą diete i wlasnie grzyby okazaly sie pierwszoplanowym skladnikiem.Podawalam je jako samodzielne danie i dodatek do potraw.Na wedrowki przydaly sie pieczarki w ciescie i panierowane.Ciasto z mąki,wody,jajek i przypraw,panierka tradycyjna -mąka,jajko i bulka tarta wymieszana z ziolami-zeby bylo ciekawiej.

 

 

 

Grzybow uzylam tez do serwowanego wczesniej przeze mnie strudla

STRUDEL Z FARSZEM PIECZARKOWYM



POTRZEBUJEMY

DO KILOGRAMA UGOTOWANYCH I PRZETARTYCH ZIEMNIAKOW

KUBECZEK GESTEJ SMIETANY 150-200ML

MĄKA 4 SZKLANKI,JESLI TRZEBA DODAC TROCHE WIECEJ

3 JAJKA

OK.0,5 KG PIECZAREK

2-3 CEBULE

0,5 KG KAPUSTY KISZONEJ

NATKA PIETRUSZKI

PRZYPRAWY





DO PRZETARTYCH ZIEMNIAKOW DODAC SMIETANE,JAJA,MAKE,JESLI ZIEMNIAKI NIE BYLY SOLONE PRZY GOTOWANIU-POSOLIC.WYROBIC CIASTO,UFORMOWAC KULE.PRZYGOTOWAC FARSZ Z PODSMAZONYCH PIECZAREK,PODOBNIE CEBULKA PLUS UGOTOWANA I POKROJONA DROBNO KAPUSTA KISZONA.PRZYPRAWIC DO SMAKU(WEGETA,PIEPRZ),DODAC POSIEKANĄ NATKE PIETRUSZKI I DOBRZE WYMIESZAC.

NA SCIERECZCE POSYPANEJ MĄKĄ UFORMOWAC Z CIASTA PROSTOKĄT ,WYLOZYC NA TO FARSZ I Z POMOCĄ SCIERKI ZLEPIC STRUDEL,PODOBNIE JAK ROLADE.

PIEC 40MIN W 200 ST.PRZESTUDZONY KROIC W PLASTRY

Tym razem dodalam jednak wiecej ziol do farszu i posypalam potrawe kminkiem,co w koncowym efekcie nieco zmienilo i wzbogacilo  smak strudla.

 

 

Grzybki wystąpily w towarzystwie salatki brokulowej z serem ricotta.

Uzylam do niej

1 gotowanego,podzielonego na rozyczki brokula

roznokolorowej,pokrojonej drobno papryki

pomidora

gotowanej,posiekanej marchewki

wszystko to przyprawione vegetą ,pieprzem i wymieszane z 200g serka ricotta oraz pol kubeczka gestej smietany.

 

 

czwartek, 12 sierpnia 2010
sakiewki z ciasta filo z nadzieniem mięsnym

 

 

Ciasto filo to po francuskim kolejna dla mnie nowosc-wczesniej nie mialam z nim do czynienia.Na jednym z blogow znalazlam przepis na strudel z filo,a ze udalo mi sie je kupic postanowilam wymyslic obiad z jego udzialem.Mialam na dzisiaj w planie kotlety z mięsa mielonego,ale alternatywa z nowym ciastem bardziej mnie pociągala.I tak powstaly sakiewki.

wykorzystalam do ich przygotowania kilka arkuszy gotowego ciasta filo.Pocielam je na kwadraty,ktore nastepnie przykrywalam nadzieniem i zawijalam w sakiewki.Do nadzienia posluzyly mi

2 cebulki-pokrojone drobno i podsmazone

ok 60 dag mieszanego mięsa mielonego ,podsmazonego z w/w cebulką,calosc doprawiona vegetą,pieprzem i ziolami.

Tak przygotowane sakiewki pieklam w uprzednio nagrzanym do 200 st C piekarniku przez okolo 25-30 min.Przed pieczeniem posmarowalam sakiewki rozbeltanym jajkiem .

 

 

Tagi: filo
15:14, bijana , przekąski
Link Komentarze (1) »
czwartek, 29 lipca 2010
rolada z ciasta francuskiego

Rolada to dalszy ciąg mojej fascynacji ciastem francuskim.Wciąz jest to,niestety,gotowiec ciasta,nie mniej jednak mozliwosci związane z jego wykorzystaniem i super potrawami jakie z niego powstają dają wiele zadowolenia i przyjemnosci smakowych.Ja stalam sie fanką tego ciasta i z pewnoscią bedzie ono czesto goscilo w mojej kuchni.A oto

Rolady z ciasta francuskiego

2 op gotowego ciasta francuskiego

skladniki na farsz

pol kg kapusty kiszonej

kilka marchewek

cebula

przyprawy-sol,pieprz,ziola

Cebulke pokroilam i podsmazylam.Kapuste,rowniez drobno pokrojoną ugotowalam i wymieszalam z cebulką.Marchewke starlam na tarce o grubych oczkach a nastpnie podsmazylam na odrobinie oleju i dodalam do farszu.Calosc przyprawilam ,wymieszalam i nakladalam na lekko rozwalkowane platy ciasta,zwijając je w ksztalt rolady.

Tak przygotowane rolady pieklam w nagrzanym do 200stC piekarniku przez ok 25 min.

Zrobilam tez wersje z szynką i serem zoltym

I w efekcie zajadalismy sie takimi roladkami