Ten blog to dla mnie przygoda,proba zaczarowania kuchni,aby stala sie miejscem odkrywania nowych pasji,zdobywania umiejętnosci i doskonalenia samej siebie.To takze ogromna przyjemnosc i lekcja pokory...
O autorze
Zakładki:
100 lat z Lucy
? ?
Durszlak.pl
?Akcja przetwory 2011 ?
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Paprykujemy 2
Chętnie bywam
Chleb domowy
Festiwal pierniczkow
Http://durszlak.pl/
Kawa
Kontakt - wielg@ onet.eu
Odwiedzam
Porady
Uczestnicze
Uwaga -jezeli ktos uwaza,ze jego blog,pomysly lub inne tresci zostaly w sposob niewlasciwie przeze mnie wykorzystane-prosze o kontakt,natychmiast je usune.
Z zycia wziete
Tagi
piątek, 01 października 2010
zapraszam na dorsza

Ryby uwielbiam w kazdej postaci. Smazone, gotowane, panierowane i zapiekane w sosach,po grecku-jak tylko sie da. Za karpia dalabym sie pokroic, to najlepsze co mnie moze w swieta spotkac, czekam na niego caly rok, a kiedy juz go smaze przed wigilią to radosc odczuwam większą niz przy rozpakowywaniu prezentow. Ale-nie tylko karpiem zyje czlowiek, niektorzy go nawet nie lubią ze wzgledu na osci, wiec dzis bedzie o innej rybce, mianowicie jegomosc dorsz we wlasnej osobie.

Zwykle jadamy go smazonego w panierce i takiego lubimy najbardziej.

 

Tym razem skusilam sie na inny przepis  pochodzący z bloga MAGICZNA KUCHNIA, jest to ryba pieczona z czosnkiem w sosie pomidorowym.

przepis zacytuje za autorką z jej bloga

Składniki:

4 podłużne filety z morskiej ryby

2 duże cebule

3 ząbki czosnku

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżki pikantnego keczupu

2 łyżki oleju

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

mąka do panierowania

sok z jednej cytryny

sól i pieprz



Filety rybne solimy i pieprzymy oraz polewamy z obu stron sokiem z cytryny, a następnie panierujemy w mące.

Obtoczone filety w mące układamy na wyłożoną folią aluminiową brytfankę. Ryby posypujemy cebulą poszatkowaną z czosnkiem i wymieszaną z posiekana natką pietruszki. Na końcu polewamy ryby olejem połączonym z przecierem pomidorowym i keczupem.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200'C na 20-30 minut.

 

Ja cebulke podsmazylam wczesniej i zamiast przecieru uzylam  ostrego sosu paprykowo-pomidorowego. Efekt byl wspanialy,dziekuje autorce za przepis i polecam.