Ten blog to dla mnie przygoda,proba zaczarowania kuchni,aby stala sie miejscem odkrywania nowych pasji,zdobywania umiejętnosci i doskonalenia samej siebie.To takze ogromna przyjemnosc i lekcja pokory...
O autorze
Zakładki:
100 lat z Lucy
? ?
Durszlak.pl
?Akcja przetwory 2011 ?
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Paprykujemy 2
Chętnie bywam
Chleb domowy
Festiwal pierniczkow
Http://durszlak.pl/
Kawa
Kontakt - wielg@ onet.eu
Odwiedzam
Porady
Uczestnicze
Uwaga -jezeli ktos uwaza,ze jego blog,pomysly lub inne tresci zostaly w sposob niewlasciwie przeze mnie wykorzystane-prosze o kontakt,natychmiast je usune.
Z zycia wziete
Tagi
piątek, 07 stycznia 2011
tym razem- zapiekamy

Szybki i latwy sposob na cieply posilek.

Dla amatorow makaronu, warzyw, zapiekanego sera-alez sie ciąąąągnie....

Przyjemny dla oka, laskawy dla podniebienia.

Nie jest pracochlonny.

Mysle, ze wart sprobowania...

moj sposob na zapiekankę z makaronem.

 

 

potrzebujemy

 

ugotowany makaron-dowolny

gotowane brokuly

podsmazona cebulka z pomidorami

szynka lub boczek

przyprawy-sol, pieprz,vegeta

duza ilosc sera do posypania

warstwy ukladamy w naczyniu zaroodpornym dowolnie, u mnie najpierw makaron, potem cebulka z pomidorami, brokuly, szynka. Podpiekamy, dokladamy ser, zapiekamy do roztopienia sera.Doprawiamy solą, pieprzem. (Ja ugotowalam makaron z dodatkiem vegety, przez co zyskal na smaku).

Gotowe.

niedziela, 18 lipca 2010
szybko i smacznie-zapiekanka

Po zmaganiach z tortillą zostalo mi kilka produktow,ktore posluzyly do przygotowania bardzo szybkiego,ale i smacznego posilku-zapiekanki.

Jako nadzienie wykorzystalam

pokrojoną papryke konserwową-2 platy

ogorek kiszony          -3 szt

pomidor                    -2 szt

kap.pekinska            -polowa

wszystko to po pokrojeniu wymieszalam,dodalam lyzke oleju,pieprz,natke pietruszki-u mnie 1 lyzka suszonej,szczypte cukru,ponownie wymieszalam.

Przygotowalam sos czosnkowy

3 lyzki majonezu

3 lyzki jogurtu naturalnego

3 ząbki czosnku drobno posiekanego

skladniki sosu dokladnie wymieszalam

 

4 podluzne bulki wydrązylam , ulozylam plasterki szynki,wypelnilam przygotowanym nadzieniem

 

Nastepnie posypalam startym zoltym serem

 

I zapiekalam w piekarniku do rozpuszczenia sera

 

Gotowe zapiekanki polalam ketchupem i sosem czosnkowym.Gotowe.

 

wtorek, 08 czerwca 2010
jaja zapiekane z pieczarkami

Ostatnio mam jakąs nieodpartą ochote na zapiekanki roznego rodzaju,wiec wertuje rozne czasopisma i swoje zapiski w poszukiwaniu nowych smakow.Ten przepis pochodzi z archiwalnego PORADNIKA DOMOWEGO

 

skladniki

8 jaj

poltorej szklanki ryzu ugotowanego na na sypko

40 dag pieczarek

lyzka masla

2 cebule

3/4 szklanki smietany 22proc

lyzka mąki

5 dag startego,ostrego zoltego sera

maslo i bulka do formy

pieprz ,sol

 

Zaroodporne naczynie wysmarowac maslem i wysypac bulką tartą.Jaja ugotowac na poltwardo.obrac ze skorupek.Pieczarki oczyscic,osuszyc,drobno poszatkowac,odparowac na suchej patelni a potem podsmazyc razem z posiakaną cebulą na masle,skropic wodą,osolic,udusic.Gdy bedą miekkie,oproszyc mąką,wymieszac i zagotowac.Dodac smietanę i dusic jeszcze przez kilka minut,przyprawic solą i duzą iloscią swiezo zmielonego pieprzu.Na dnie zaroodpornego naczynia rozlozyc ryz,ulozyc na nim jaja i zalac przygotowanym sosem.Posypac zoltym serem.Wstawic do nagrzanego piekarnika i zapiec.Podawac gorące z salatką z pomidorow.

 

sobota, 29 maja 2010
zapiekanka ziemniaczana

Od dawna mialam ochote na te zapiekanke,sama nie wiem,czemu tak dlugo mi zeszlo..Ale w koncu sie zmobilizowalam i oto jest.Z przepisu Joanny na stronie

MOJE GOTOWANIE.PL.Za nią tez ,dokladnie,cytuję ponizszy przepis

 

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

 

Składniki
1 kg ziemniaków
cebula
15 dag boczku wędzonego
10 dag kiełbasy
2 łyżki masła
200 ml śmietanki 18-proc.
20 dag sera żółtego
jajko
pieprz
ząbek czosnku
pomidor
natka pietruszki


Etapy przygotowania

Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Wrzucić do wrzącej wody i gotować 10 minut, odsączyć. Boczek pokroić w dość dużą kostkę, kiełbasę w plasterki. Cebulę obrać
i pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle razem z boczkiem i kiełbasą. Doprawić posiekanym czosnkiem i pieprzem.

Naczynie do zapiekania posmarować masłem. Na dno wyłożyć ziemniaki, na nie zawartość patelni. Do śmietany dodać starty ser żółty i rozmącone jajko. Zalać zapiekankę i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C na 15–20 min.

Przed podaniem udekorować pokrojonym w ćwiartki pomidorem i świeżą natką pietruszki lub tymiankiem.