Ten blog to dla mnie przygoda,proba zaczarowania kuchni,aby stala sie miejscem odkrywania nowych pasji,zdobywania umiejętnosci i doskonalenia samej siebie.To takze ogromna przyjemnosc i lekcja pokory...
O autorze
Zakładki:
100 lat z Lucy
? ?
Durszlak.pl
?Akcja przetwory 2011 ?
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Paprykujemy 2
Chętnie bywam
Chleb domowy
Festiwal pierniczkow
Http://durszlak.pl/
Kawa
Kontakt - wielg@ onet.eu
Odwiedzam
Porady
Uczestnicze
Uwaga -jezeli ktos uwaza,ze jego blog,pomysly lub inne tresci zostaly w sposob niewlasciwie przeze mnie wykorzystane-prosze o kontakt,natychmiast je usune.
Z zycia wziete
Tagi
wtorek, 03 stycznia 2012
klasyka-nalesniki z serem

To jedna z tych potraw, ktore znaja, pewnie lubią wszyscy. Odkąd pamiętam, nalesniki zawsze kojarzyly mi sie z serowym nadzieniem. Duzo pozniej, kiedy pojawily sie nasze dzieci a wraz a nimi koniecznosc zmian w kuchni, nalesniki zawijalam w rulonik z dzemem najczesciej truskawkowym, bo tylko takie zyskaly aprobate naszych pociech. Ale dzis wracam do tych pierwszych, ulubionych.

Zwykle robilam je ''na oko''. Tym razem postanowilam skorzystac z gotowego pomyslu naszej kochanej ASI( pozdrawiam cieplutko) z BOOK ME A COOKIE. Przepis ze starej ksiązki, ktore bardzo lubie, one zawsze kryją  jakąs magie i wiekową mądrosc.

 http://bookmeacookie.blogspot.com/2010/08/nalesniki-z-sercem.html

Nalesniczki wyszly bardzo, bardzo pyszne i z calym sercem je kazdemu polecam

 

 ciasto

 

 1,5 szklanki mąki
1 jajko
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
sól
tłuszcz do smażenia 

nadzienie


50 dag twarogu (tłustego albo półtłustego)
2 jaja
pół szklanki cukru
pół torebki cukru waniliowego
skórka otarta z połowy cytryny

 

Jajko ubić trzepaczką lub mikserem. Dodać mleko, wsypać mąkę, posolić i mieszać ciasto, by nie miało grudek. Rozprowadzić wodą do potrzebnej gęstości  i pozostawić na ok. 1/2 godziny. W tym czasie zrobić nadzienie: ser zemleć w maszynce Jajka utrzeć z cukrem, dodać otartą skórkę cytrynową i cukier waniliowy. Utarte jajka rozmieszać z serem na jednolitą masę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć naleśniki z obu stron do przyrumienienia. Gotowe odkładać na głęboki talerz odwrócony do góry dnem i przykryty arkuszami ręcznika papierowego, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu. Smarować nadzieniem serowym, składać w sposób, jaki najbardziej lubimy. Przed podaniem można jeszcze podsmażyć je przez chwilę na patelni i podać oprószone cukrem pudrem. 

 

 

 

 

 Zapraszam serdecznie.

sobota, 07 sierpnia 2010
nie taki diabel straszny-pancakes

Od dawna mialam ochote na te fantastycznie wyglądające nalesniczki,ale opinie blogowiczek i ich pierwsze doswiadczenia z pancakesami troche mnie powstrzymywaly...dzisiaj jednak po lekturze kilku blogow i obejrzeniu kuszących zdjec z w/w w roli glownej-decyzja zapadla.Moj wybor padl na przepis ze strony

MOJA INTERNETOWA NALESNIKARNIA

i z niej tez zacytuje  go w calosci

 

Składniki:

 

175g maki

1/2 łyzeczki proszku do pieczenia

1/2 łyzeczki sody

1 łyżka cukru pudru

szczypta soli

cukier waniliowy

2 białka i 2 żółtka

15g masła roztopionego i ostudzonego

200 ml maślanki, jogurtu, mleka zsiadłego lub śmietany

100 ml mleka

odrobina oleju słonecznikowego do smażenia



Makę, sól, proszek sodę, cukier i wanilię dokładnie wymieszać. Dodać żółtka, maślankę, masło i mleko. zmiksować na gładką mase. Białka ubić na sztywną piane. Delikatnie wymieszać z masą. Odrobine oleju wlać na rozgrzana patelnie (później smażyć bez tłuszczu), następnie wlewać po 2-4 łyzki ciasta. Smażyć na srednim ogniu placuszki i podawać ciepłe z syropem klonowym, miodem, dżemem, konfiturami lub karmelizowanymi owocami.


 

 

 

 

I nie zeby bylo tak latwo,tez mi daly w kosc -a jakze,jednak z porad innych skorzystalam i sie udalo.




sobota, 17 lipca 2010
ze smaczkiem-tortilla

Będąc kiedys w naszym "osiedlowym" eurosparze,natknęlam sie na placki tortilli.Przeszlam obok ale wrocilam do regalu i postanowilam kupic z zamiarem wyczarowania niecodziennego posilku.Nie mając doswiadczenia zadnego w tej kwestii poszperalam po necie i stworzylam swoją wersje nadzienia,zas owijanie gotowych plackow w folie podpatrzylam u Bartka-pomysl rewelacyjny!

a zatem

tortilla z kurczakiem i warzywami

 

Do przygotowania tortilli uzylam

8 gotowych plackow

2 filety z kurczaka

przyprawa gyros

cebulka

salata lodowa-bo kapustki pekinskiej nie bylo

papryka konserwowa

ogorki konserwowe-4

pomidory-2

sos 1-gotowy sos do warzyw

sos 2 -3 lyzki majonezu

3 lyzki smietany

3 ząbki czosnku

1 lyzka ketchupu

Kurczaka pokroilam na kawaleczki i podsmazylam z przyprawą gyros,potem osobno podsmazylam drobno pokrojoną cebulke,poszatkowalam salate lodową ,pokroilam ogorki,papryke i pomidory.

Warzywa(oprocz cebulki ) wymieszalam z gotowym sosem do salatek Knorra.Skladniki sosu majonezowego wymieszalam,czosnek uprzednio przecisnelam przez praske-sos schlodzilam w lodowce.

Podgrzalam w kuchence mikrofalowej gotowe placki,nalozylam na kazdy porcje warzyw z sosem Knorra,nastepnie kawalki kurczaka z cebulką,na to sos majonezowy i zawijalam.

Na koniec dodatkowo zawinelam w folie ,aby uniknąc rozpadania plackow.Gotowe!

wtorek, 25 maja 2010
Placuchy nalesnilowe z grzybkiem

Pomysl wcale nie oryginalny ale jedzonko smaczne i stanowi niezlą alternatywe dla nalesnikow tradycyjnych.Ciasto w zasadzie to samo,ale dodatkowo dolozylam lyzeczke proszku do pieczenia i zamiast cukru dodalam odrobine soli..(Przepis na ciasto kilka wpisow wczesniej).Na rozgrzaną patelnie z tluszczem-u mnie olej-wlawalam male porcje ciasta,tworzące male nalesniczki.Na kazdą porcje nakladalam pol lyzeczki drobno pokrojonych,uprzednio podsmazonych i przyprawionych solą i pieprzem pieczarek.Nastepnie lyzką nabieralam ciasta i zalewalam pieczarki na nalesniczkach,a gdy te sie zrumienily,przewracalam na druga strone i rowniez podsmazalam.Odsączone na ręczniku papierowym gotowe są do podania.