Ten blog to dla mnie przygoda,proba zaczarowania kuchni,aby stala sie miejscem odkrywania nowych pasji,zdobywania umiejętnosci i doskonalenia samej siebie.To takze ogromna przyjemnosc i lekcja pokory...
O autorze
Zakładki:
100 lat z Lucy
? ?
Durszlak.pl
?Akcja przetwory 2011 ?
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Paprykujemy 2
Chętnie bywam
Chleb domowy
Festiwal pierniczkow
Http://durszlak.pl/
Kawa
Kontakt - wielg@ onet.eu
Odwiedzam
Porady
Uczestnicze
Uwaga -jezeli ktos uwaza,ze jego blog,pomysly lub inne tresci zostaly w sposob niewlasciwie przeze mnie wykorzystane-prosze o kontakt,natychmiast je usune.
Z zycia wziete
Tagi
czwartek, 10 listopada 2011
pikantne skrzydelka

pozostając w ostrym klimacie przedstawiam propozycje skrzydelek z pikantnym akcentem.

Przepis pochodzi stąd

 http://piegusek1976.blogspot.com/2011/04/pikantne-skrzydeka.html

 

Polecam goraco, bo skrzydelka okazaly sie nieprawdopodobnie smaczne. Po raz pierwszy w ten sposob je przyrządzilam, przyznaje, ze do tej pory byl to najlepszy przepis

 

 

cytuje za  Pieguskiem

skrzydełka drobiowe bez końcówek
sos chili słodko-pikantny Tao Tao ( duży )
pół kostki masła


panierka


1 szkl mąki
minikosteczki:czosnek, cebula, papryka słodka, szczypta chili
łyżeczka soli
pieprz

Wszystkie składniki panierki wymieszać dokładnie ze sobą i grubo opanierować umyte i osuszone skrzydełka. Odczekać aż panierka obeschnie, poukładać w naczyniu żaroodpornym i zalać roztopionym masłem wymieszanym z sosem. Piec około 40 min do lekkiego zrumienienia i odparowania sosu. 

 

 

I jeszcze odrobina morskiej bryzy

 

 

choc to listopad, ludzie uporczywie korzystają z kąpieli

 

 

 

zakaz- nie skakac, marznąc mozna...

 

 

poniedziałek, 26 września 2011
flaczki z kurczaka

Kolejna propozycja wykorzystania miesa drobiowego, wedlug mnie smaczna potrawa i fajny pomysl na obiad.

 

 

1/2 kurczaka

wloszczyzna bez kapusty

lyzka masla lub margaryny

lyzka mąki

lyzka majeranku

lisc laurowy

kilka ziarenek ziela angielskiego

1/2 lyzeczki imbiru

pieprz, sol

 

Umytego kurczaka,oskrobaną i oplukaną wloszczyzne oraz lisc laurowy i ziele angielskie zalac dwoma litrami zimnej wody, osolic i gotowac na malym ogniu. Gdy mieso bedzie miekkie,przecedzic rosol i ewentualnie odtluscic. Z przestudzonego kurczaka zdjąc skore i starannie wyjąc kosci a mieso pokroic w paseczki. Warzywa rowniez pokroic i wlozyc do wraz z miesem do wywaru. Maslo lub margaryne utrzec z mąką na gladką mase, wlozyc do zupy i gotowac kilka minut, mieszajac, az tluszcz sie rozpusci. Pod koniec doprawic do smaku.

 

 

niedziela, 25 września 2011
udka po chinsku

Pyszny sposob na kurczaka, nie kosztuje nas wiele pracy a efekt bardziej niz zadowalający.

Przepis pochodzi z Biblioteczki Poradnika Domowego, wydanie  Najlepsze Potrawy z Drobiu.

 

Skladniki

6 udek z kurczaka

 

Marynata

po 2/3 szklanki sosu sojowego, oleju i ketchupu

2 plaskie lyzki miodu

 

Sos sojowy, olej, ketchup i miod zmiksowac. Udka zalac marynatą, odstawic co najmniej na 2 godziny.(Przez ten czas mieso obrocic).Nastepnie wyjąc udka z marynaty, ulozyc w naczyniu zaroodpornym, posmarowac marynatą-najlepiej pędzelkiem, przykryc i wstawic na 40 min do piekarnika nagrzanego do 200 st C. Zdjąc przykrywke, znow posmarowac udka zalewą i piec jeszcze 20 min w 180 st C.Podawac z ryzem i pikantną surowką.

 

Ja wlozylam udka wraz z calą marynatą do naczynia zaroodpornego i pieklam bez przykrycia ok godziny.

 

 

Bardzo smaczne mięsko na obiad, serdecznie polecam...
 

środa, 22 czerwca 2011
cebulowy kurczak

Dzis bedzie drobiowo, jegomosc kurczaczek w towarzystwie wyciskającej lzy z oczu cebuli.

 

 

Przepis pochodzi z ksiązki Najlepsze potrawy z drobiu z Biblioteczki Poradnika Domowego .

 

skladniki

 

kurczak-ok 1,5 kg

1 kg cebuli

maly sloik koncentratu-zastąpilam pomidorami z puszki wraz z sosem

olej do smazenia

1/2 szkl bulionu z kury

mielona slodka papryka

majeranek, sol

 

 

 

 

Kurczaka pokroic na 6 porcji, kazdą posolic, oproszyc majerankiem i papryką. Na gorącym tluszczu zrumienic kawalki kurczaka, dodac pokrojona w polkrązki cebule, 1/2 szkl gorącej wody lub bulionu i dusic pod przykryciem. Miękkie mięso przelozyc na wygrzany polmisek. Koncentrat rozprowadzic niewielką iloscią wody lub bulionu, wlac do rondla z uduszoną cebulą, wymieszac i zagotowac. Oblozyc kurczaka sosem cebulowo-pomidorowym.Podawac z ryzem i salatą.

 

 

 

niedziela, 12 czerwca 2011
pełnoziarnisty ryz i szaszłyki drobiowe

Szybki i smaczny, przyjemny dla oka obiadek z pelnoziarnistym ryzem i kurczakiem w roli glownej.

 ryz pelnoziarnisty ( opis ze strony http://www.unclebens.pl/index.php)

To odmiana ryżu długoziarnistego, która charakteryzuje się mniej zaawansowanym procesem obróbki ziaren. W przeciwieństwie do tradycyjnego ryżu długoziarnistego jego ziarna nie są pozbawione warstwy otrębów, przez co zachowują więcej witamin oraz składników mineralnych, zwłaszcza błonnika pokarmowego. Ryż Pełnoziarnisty Uncle Ben’s® posiada wyraźny smak oraz bardzo charakterystyczny brązowy kolor.

Dzięki specjalnej obróbce Ryż Pełnoziarnisty Uncle Ben’s® nie wymaga długiego gotowania. Potrzebujesz tylko 10 minut, by uzyskać smaczne i pełnowarotściowe danie.




 

 

Natomiast, jesli chodzi o kurczaka, skorzystalam z propozycji  Urszuli z bloga  SLODKA PASJA

Uprzednio zamarynowane paski kurczaka nabijac na patyczki do szaszlykow, nadając im ksztalt fali .Mialam do dyspozycji tylko 2 filety, a szaszlykow do zrobienia kilka, wiec efekt nie jest taki jak powinien, jednak smak pozostaje ten sam a i wygląd nie odstrasza.

Jako marynaty uzylam mieszanki oliwy z oliwek, sosu sojowego, czosnku.

 

 

 

 

Urszula posypywala je sezamem, u mnie nie bylo chetnych na takowe ziarenka, zatem pozostalismy przy wersji prezentowanej na zdjeciach. Smacznego wszystkim zycze i udanego popoludnia.

 

Tagi: kurczak ryz
16:09, bijana , drob
Link Komentarze (6) »
sobota, 30 kwietnia 2011
pierozki z kurczakiem i marchewką

dzis obiadowa propozycja na pierozki z duszoną marchewką i gotowanym kurczakiem.

Nietypowe, smaczne, polecam do wyprobowania.

 

 

 

Ciasto robione metodą " na oko", wiec pomine przepis.

Natomiast do farszu uzylam gotowanego wczesniej- rosolek- kurczaka, ktorego drobniutko pokroilam, mozna tez zmielic, zakladając opcje mycia maszynki po mieleniu-zastąpilam nozem.

Marchewke obraną starlam na grubej tarce-no tak, powinnam napisac - na tarce o grubych oczkach, nastepnie na oleju z oliwek poddusilam, mozna by tez wczesniej podsmazyc cebulke i dodac do calosci, ale poniewaz nie wszyscy u mnie ją tolerują, pominelam.

Podduszoną marchewke wymieszalam z drobiowym mięskiem, doprawilam  vegetą, pieprzem, dodalam nieco suszonej natki pietruszki i ulepilam pierozki.

 Ot i cala filozofia, ugotowane i zjedzone.

 

 

Mozna pierozki podac wymieszane z w/w podsmazoną cebulką albo posypane swiezymi ziolami.Kazda opcja smaczna. 

wtorek, 15 marca 2011
gulasz drobiowy z papryką

Mięso drobiowe ma wiele zalet,  jedną z nich jest niewątpliwie to,  ze szybko sie je przyrządza.

Gulasz to potrawa smaczna, a drobiowy-szybka i delikatna. Dodatek papryki doda jej nieco pikanterii, a w zestawieniu z ziemniakami, kaszą lub ryzem bedzie stanowil smaczny posilek.

Przepis, na ktorym sie wzorowalam znalazlam tu

http://mojeekspresjekulinarne.blox.pl/2010/05/Gulasz-z-kurczakiem-po-wegiersku.html

 

 

przepis przytocze z bloga Gosi

 

1/2 kg piersi z kurczaka
1 duża papryka zielona
1 duża papryka czerwona
1/2 żółtej papryki-dalam calą
2 ząbki czosnku (przeciśniętęgo przez praskę)
1 duża lub dwie małe cebule
3 -4 łyżki oleju
4 średnie pomidory (można użyć w puszce)
2 szklanki bulionu
1/4 szklanki śmietany

 

słodka papryka
kminek (w proszku)
pieprz i sól
bazylia
oregano
chilli


Cebulę, paprykę i pomidory posiekać w kostkę.

Na oleju podsmażyć cebulę, wrzucić czosnek. Umyte mięso pokroić w większą kostkę i dorzucić do cebuli. Smażyć aż całość zmięknie.

Następnie dorzucić papryki, przyprawić i podsmażyć jeszcze 5 minut. Wszystko przełożyć do garnuszka z grubszym dnem. Zalać bulionem, dodać pokrojone w kostkę pomidory i zagotować. Zmniejszyć ogień na mały, przykryć i trzymać tak przez około 45 minut. W tym czasie jeszcze raz doprawić przyprawami. 

Do śmietany dodać odrobinę gorącego płynu z gulaszu, wymieszać dodać jeszcze odrobinę i wtedy całość wlać do gulaszu .Gdyby był za rzadki zagęścić łyżką mąki.

Całość trzymać  jeszcze na ogniu przez około 5 minut. Mięso  i warzywa powinny być miękkie.


 

piątek, 11 marca 2011
Tagliatelle z kurczakiem

Bardzo szybkie i smaczne danie, rewelacyjne, gdy brak nam czasu na wymyslne potrawy.

 

 

potrzebujemy

 

Filet z kurczaka -ilosc wg upodoban

smietana kremowka-maly kubeczek

sol, pieprz

natka pietruszki lub koperek

opakowanie makaronu tagliatelle

W zasadzie przepis sprowadza sie do podsmazenia  fileta z kurczaka,uprzednio umytego, osuszonego,posolonego i posypanego pieprzem, pokrojonego na mniejsze kawalki. Mozna tez dodac podsmazoną cebulke. Podsmazone mięsko oproszamy mąką , gdy sie zeszkli, zalewamy kubeczkiem smietany-u mnie kremowka, i podduszamy az miesko bedzie miękkie a sos nieco zgęstnieje. Mozna dodac koperek lub natke pietruszki. I to by bylo na tyle,jesli idzie o sos. Makaron gotujemy wedlug przepisu na opakowaniu, po czym cieply, odcedzony mieszamy z sosem.Podajemy i zjadamy ze smakiem.

 

niedziela, 09 stycznia 2011
Nie trzeba do KFC

No pewnie, ze nie trzeba. Wystarczy porozglądac sie, poczytac inne blogi i wszystko jasne.

Najlepiej udac sie prosto na bloga KASI, wlasnie tutaj http://gotowaniecieszy.blox.pl/2008/06/Kurczak-a-la-KFC.html

Tam wlasnie znalazlam przepis na kurczaka, ktorego polubilam od pierwszego wejrzenia, czyli spojrzenia na zdjęcia Kasi.Jest taki, jak ma byc-chrupiący na zewnątrz, mięciutki i delikatny w srodku, zniewalający po prostu.

Co ja będe opowiadac-sami sprobujcie i oceńcie-warto!

Zacytuje a wlasciwie skopiuje przepis autorki, ktorej skladam uklony do ziemi za tego kurczaczka.Kasiu-jestes wielka!

2 duże piersi z kurczaka
bardzo gęste ciasto naleśnikowe (mąka, mleko, jajko, sól)
½ łyżeczki pieprzu cayenne
½ łyżeczki słodkiej papryki
1 szklanka bułki tartej
2 szklanki rozdrobnionych płatków kukurydzianych
olej do głębokiego smażenia

 

Piersi gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i kroimy na mniejsze kawałki. Pozostawiamy w wodzie aż do chwili panierowania, dzięki czemu będą bardziej soczyste. Przygotowujemy gęste ciasto naleśnikowe i dodajemy do niego cayenne i paprykę. Każdy kawałek kurczaka obtaczamy w cieście a następnie obtaczamy w panierce przygotowanej z bułki i płatków.  Smażymy w głębokim oleju do chwili zarumienienia.

 

Mozliwosci wykorzystania takiego mięska są na tyle roznorodne, ze wlasciwie o kazdej porze dnia bedzie doskonale.Czy to na cieplo, jako obiad czy przekąska,czy na zimno-zjada sie samo i z dodatkami.U mnie oczywiscie musial pojawic sie sos czosnkowy, ale kazdy moze dobrac sobie to, co lubi.

Polecam!

Tagi: kurczak
16:51, bijana , drob
Link Komentarze (9) »
niedziela, 12 grudnia 2010
kurczak na stol-szaszlyki, gulasz

Kurczak jest u mnie daniem nr1 -w kazdej postaci, (Danusia,Z ktorą znamy sie sie od wielu,wielu lat-zasmiewa sie pewnie teraz do lez,ale to prawda...).Nie skusi mnie ciastko, czekolada -jesli tak postanowie, ale kurczakowi oprzec sie nie moge. No nie moge i juz. Dlatego tez dosc czesto gosci na naszym stole, a przepisy  z drobiem w tle sledze niezmordowanie, odkąd zasmakowalam w blogach kulinarnych.

Tym razem dwie propozycje

Szaszlyki, ktore w zasadzie pewnie kazdemu są znane,choc kazdy robi je troszke po swojemu. Nie bede opowiadac o przepisie, bo zadnych specjalnych innowacji w nim nie ma-ot, marynowany kurczak, kolorowa papryka, cebulka,czasem boczek i to wszystko na grillu pieczone -ze smakiem prawdziwym potem zajadane.

Natomiast propozycja druga to juz pomysl ,ktorego autorką jest Gosiaa 99, a ktory i u mnie spodobal sie nieziemsko. Gosiu stokrotne dzieki za niego, podpisuje sie duzymi literami i gorąco polecam.

Cytuje za autorką-

oryginalny przepis  http://mojeekspresjekulinarne.blox.pl/2010/05/Gulasz-z-kurczakiem-po-wegiersku.html

 

Składniki: ( na około 5-6porcji)


1/2 kg piersi z kurczaka
1 duża papryka zielona
1 duża papryka czerwona
1/2 żółtej papryki
2 ząbki czosnku (przeciśnitęgo przez praskę)
1 duża lub dwie małe cebule
3 -4 łyżki oleju
4 średnie pomidory (można użyć w puszce)
2 szklanki bulionu
1/4 szklanki śmietany

Przyprawy:
słodka papryka
kminek (w proszku)
pieprz i sól
bazylia
oregano
chilli

Cebulę, paprykę i pomidory posiekać w kostkę.

Na oleju podsmażyć cebulę, wrzucić czosnek. Umyte mięso pokroić w większą kostkę i dorzucić do cebuli. Smażyć aż całość zmięknie.

Następnie dorzucić papryki, przyprawić i podsmażyć jeszcze 5 minut. Wszystko przełożyć do garnuszka z grubszym dnem. Zalać bulionem, dodać pokrojone w kostkę pomidory i zagotować. Zmniejszyć ogień na mały, przykryć i trzymać tak przez około 45 minut. W tym czasie jeszcze raz doprawić przyprawami.  nie żałowac mielonego kminku i papryki 

Do śmietany dodać odrobinę gorącego płynu z gulaszu, wymieszać dodać jeszcze odrobinę i wtedy całość wlać do gulaszu .Gdyby był za rzadki zagęścić łyżką mąki.

Całość trzymać jeszcze na ogniu przez około 5 minut. Mięso powinno i warzywa powinny być miękkie.

 


 
1 , 2