Ten blog to dla mnie przygoda,proba zaczarowania kuchni,aby stala sie miejscem odkrywania nowych pasji,zdobywania umiejętnosci i doskonalenia samej siebie.To takze ogromna przyjemnosc i lekcja pokory...
O autorze
Zakładki:
100 lat z Lucy
? ?
Durszlak.pl
?Akcja przetwory 2011 ?
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Paprykujemy 2
Chętnie bywam
Chleb domowy
Festiwal pierniczkow
Http://durszlak.pl/
Kawa
Kontakt - wielg@ onet.eu
Odwiedzam
Porady
Uczestnicze
Uwaga -jezeli ktos uwaza,ze jego blog,pomysly lub inne tresci zostaly w sposob niewlasciwie przeze mnie wykorzystane-prosze o kontakt,natychmiast je usune.
Z zycia wziete
Tagi
poniedziałek, 29 sierpnia 2011
barszczyk z botwinką

Zupa- rozgrzewająca, smaczna, niezastąpiona w kazdym menu.

Tym razem barszczyk, z botwinką- wysmienity.

 

 

Zupę przygotowuję na bulionie  drobiowo-wolowym, do ktorego dodaję pokrojone buraczki razem z liscmi, marchewke, ziemniaki. Czasem zamiast ziemniakow wkladam gotowane jajko. Zupe przyprawiam  pieprzem, wegetą, dodaje troszke octu i  smietany, posypuje natką pietruszki - oto cala historia.  

 

 

Kiedy na dworze zimno, a potrzebujemy nieco energii taka zupa doskonale sie sprawdzi. Polecam serdecznie. 

czwartek, 05 maja 2011
zupa na niepogodę i muffinki marmurkowe

Gdy za oknem szaro-buro, zimno i tak niewyjsciowo, to najlepszy czas na talerz cieplej zupy.

Zupa prosta a smaczna zarazem, prezentowana juz na wielu blogach, a i na moim jej nie zabraknie.

Ziemniaczano-porowa z marchewką

 

 

 

50 dag masła 

2 pory, białe częsci, skrojone

1 cebula

350 g ziemniakow skrojonych w kostke

900 ml wywaru drobiowego lub warzywnego

sol, pieprz

2-3 marchewki skrojone w kostke

 

Na masle przesmazyc cebulke, dodac pora i dusic ok 7 min, mieszając od czasu do czasu, zeby nie przywarlo. Nie nalezy doprowadzac do zbrązowienia. Dodac marchewke, ziemniaki, zalac bulionem i gotowac pod przykryciem ok 35 min, az warzywa bedą calkiem miękkie. Przyprawic do smaku, mozna posypac natką pietruszki./zrodlo-Potato and rice bible/

 

A po gorącej zupie koniecznie nalezy "pomaszkiecic".Nie wiem, skąd pamiętam to slowo, ale kojarzy mi sie z jedzeniem slodyczy, a zatem -muffiny, prosze panstwa.

Marmurkowe.

 

 

 

6 lyzek oleju slonecznikowego lub 85 g roztopionego i schlodzonego masla

280 g mąki pszennej

1 lyzka proszku do pieczenia

szczypta soli

115 g cukru

2 jajka

250 ml mleka

1 lyzeczka ekstraktu waniliowego

2 lyzki kakao

piekarnik nagrzac do 200st C

wysmarowac forme do muffinek, lub uzyc foremek silikonowych, albo tez papierowych papilotek

wymieszac razem skladniki suche, w osobnej misce skladniki mokre. Mokre wlac do suchych i zamieszac, tylko do połączenia skladnikow. Podzielic na 2 czesci, do jednej dodac kakao, delikatnie wymieszac. U zywając lyzeczki nakladac mase naprzemian-jasną i ciemną do foremek. Piec ok 20 min. Zostawic do ostygniecia./zrodlo-1001 cupcakes, cookies and other tempting treats/

I po takim posilku mozemy spokojnie zasiąsc przy ulubionej herbacie,/kawie/, z ulubioną ksiązką, w ulubionym fotelu....milego wieczoru wszystkim zycze. 

 

 

wtorek, 14 grudnia 2010
dzien jak co dzien- trzeba cos na obiad

Mimo, ze wokol juz swiątecznie, a szczegolnie na blogach zapachnialo rybą, makowcami, serniczkami- to jednak 12 daniowy posilek wciąz jeszcze w perspektywie a poki co cos na stol podac trzeba.A kiedy zimno na dworze, palce u nog sie zwijają jakos nienaturalnie usilując zachowac resztki ciepla- ja proponuje talerz cieplutkiej zupy.

Kapusniaczek prosze panstwa

Z kiszonej kapusty, rozgrzewający i smaczny.

 

U mnie wygląda to tak

Gotuje sobie na wolniutkim ogniu wywar z warzyw( pokrojona drobno marchewka ,pietruszka,troche vegety) razem z porcją mięsa np udko z kurczaka.

Osobno na patelni podsmazam cebulke i do niej dodaje wyplukaną, skrojoną na drobne kawalki kapuste kiszoną. To sie tak dusi, podlewam to co jakis czas odrobiną wywaru.

Tymczasem do warzyw i miesa dodaję skrojone w kostke ziemniaki, a kiedy te są prawie miękkie dodaje kapuste z cebulką. To razem gotuje sie jeszcze przez chwile i gotowe. Przyprawiam,natka pietruszki i mozna sie posilac...

poniedziałek, 07 czerwca 2010
chinese chicken soup

O tej zupie pomyslalam przypadkowo,gdy trafilam na jej przepis na You Tube.W zasadzie wyglądalo mi to na rosol z dodatkiem pieczarek i sosu sojowego,jednakze przygotowanie jej przez Kai stwarzalo jakis taki orientalny klimat wiec postanowilam sprobowac.Przewidywania co do braku zainteresowania tą zupą w rodzinie okazaly sie chybione i awaryjne drugie danie wcale nie bylo potrzebne.Przepis w oryginale na tej stronie

http://www.youtube.com/watch?v=iZ4Tlx3a8oQ

w wolnym tlumaczeniu

1 noga z kurczaka

1 zielona cebulka

grzyby-pieczarki-3

1/4 lyzeczki pieprzu

1/4 lyzeczki soli

2 lyzki sosu sojowego

2 jaja

4 kubki wody

 

Ugotowac mieso

rozbic jajka,dodac sol,pieprz-rozbeltac

posiekac cebulke i grzyby

ugotowaną noge wyjąc ,pokroic i wrzucic do wywaru,dodac cebule,pieczarki,pogotowac chwile.Wlac jajka,roztrzepując na lane ciasto.Dodac sos sojowy.GOTOWE

Tagi: zupy
18:40, bijana , zupy
Link Komentarze (2) »
sobota, 22 maja 2010
ogorkową prosze...

I znow zupa.Tym razem przyszla kolej na ogorkową z ryzem.Pewnie wiekszosc wersji tej zupy jest do siebie bardzo podobna,jednak kazdy dodaje cos od siebie.U mnie wygląda to nastepująco

porcja rosolowa z kurczaka

marchewka ,pietruszka,seler

ugotowany ryz

smietana do zup

zieleninka

przyprawy

 

Na wywarze z kurczaka gotuje pokrojone warzywa,kiedy są juz miękkie,zabielam smietaną i przyprawiam.Mieszam z ugotowanym uprzednio na sypko ryzem i posypuje zieleninką.Zupka wychodzi smaczna i sycąca,często jadamy ją w wersji z ziemniakami.

Tagi: zupy
15:46, bijana , zupy
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 16 maja 2010
Czas na zupe-krupnik

Zupy to dla mojej czteroletniej coreczki najchętniej przyswajalny obiadek,dlatego często goszczą w naszym jadlospisie.Tym razem przyszla kolej na krupniczek,a to za sprawą blogu emigrantek,skąd tez zaczerpnęlam ponizszy przepis.

 


Skladniki :
Jakas kostka wieprzowa, lub cos z drobiu
kawalek jakiejs wedzonki
1 marchewka,
plaster selera
1 cebula
1 pietruszka
2 - 3 ziemniaki
6 lyzek kaszy jeczmiennej
1 kostka bulionowa, lub 2 lyzki wegety
listek laurowy, 4 ziarnka ziela angielskiego, maggi, sol, pieprz,
Wykonanie:
Do garnka wkladamy kosci, pokrojona w pastry marchewke, obrana pietruszke i selera, cala cebule ( ja ja podpalam najpierw na kuchence ), pokrojone w kostke ziemniaki, kasze i przyprawy i gotujemy, az kasza sie rozklei. Posypac natką pietruszki


Tagi: zupy
14:30, bijana , zupy
Link Dodaj komentarz »