Ten blog to dla mnie przygoda,proba zaczarowania kuchni,aby stala sie miejscem odkrywania nowych pasji,zdobywania umiejętnosci i doskonalenia samej siebie.To takze ogromna przyjemnosc i lekcja pokory...
O autorze
Zakładki:
100 lat z Lucy
? ?
Durszlak.pl
?Akcja przetwory 2011 ?
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Paprykujemy 2
Chętnie bywam
Chleb domowy
Festiwal pierniczkow
Http://durszlak.pl/
Kawa
Kontakt - wielg@ onet.eu
Odwiedzam
Porady
Uczestnicze
Uwaga -jezeli ktos uwaza,ze jego blog,pomysly lub inne tresci zostaly w sposob niewlasciwie przeze mnie wykorzystane-prosze o kontakt,natychmiast je usune.
Z zycia wziete
Tagi
wtorek, 01 listopada 2011
pomidor z cebulką w smietanie i rolada smietanowa z wisniami

proste polączenie pomidora z cebulą, do tego smietana i oto mamy smaczna obiadową salatke.

 

 

 potrzebujemy

 

kilka malych pomidorow, wykorzystalam male pomodorki koktajlowe

1 cebula

 smietana. ok 150ml

sol, pieprz, natka pietruszki

 

pomidory, cebule pokroic, wymieszac, dodac natke pietruszki, przyprawic, zalac smietana i odstawic na 15 min. 

 

 

rolada

 

Niezmiennie przepis od Paulinki z kotlet tv

 

 

1 szkl  mąki

1 szklanka cukru

3 jajka

1/3 szkl wody

Lyzeczka cukru waniliowego

Lyzeczka proszku do pieczenia

 

Bialka ubic na piane z cukrem, nastepnie polączyc piane z zoltkami,mąką i proszkiem do pieczenia oraz woda.Wszystko zmiksowac.Wlac do formy 40x25 wylozonej papierem do pieczenia posmarowanym odrobina tluszczu.Wstawic do piekarnika nagrznego do 200 st C  na 17 minut.Upieczony biszkopt przelozyc na sciereczke chwytajac za rogi papieru, sciereczke mozna wysypac c-pudrem.Zdjąc papier i razem ze sciereczką zwinąc w rolade i pozostawic do wystudzenia.

 

 

Masa smietanowa

 

250 ml smietany kremowki

2-3 lyzki cukru

wisnie-skorzystalam z mrozonych

Lyzeczka zelatyny  rozpuszczonej w odrobinie wody 

 

ubic smietane , dodac cukier  dalej ubijając. Przygotowaną zelatyne podgrzac w mikroweli, nieco przestudzic i wlac do smietany. Wymieszac.

 

Rozwinąc rolade, wylozyc mase smietanową i wlozyc w srodek wisnie.Zawinąc spowrotem, juz bez sciereczki, odstawic do lodowki do stezenia. 

 

 

 

 

Zapraszam 

piątek, 28 stycznia 2011
Salatka warstwowa z porem i -propozycja zabawy

Dzis propozycja salatki, ktorą wszyscy znamy jako salatka Gyros, jednak z innymi nieco skladnikami a co za tym idzie o nowym smaku i bardziej-chrupiącej-konsystencji.Papryka dodaje tej chrupkosci a por zdecydowanie zmienia walory smakowe.

 

 

 

skladniki

 

filety z kurczaka, pokrojone i podsmazone z dodatkiem przyprawy do kurczaka lub innej

kukurydza-puszka

papryka kolorowa, po jednej szt, skrojone w kosteczke

ser zolty starty na tarce

2 pory-biale czesci-sparzone i pokrojone

sos- majonez wymieszany z jogurtem greckim i odrobiną ketchupu

do posypania-opcjonalnie-posiekane orzechy wloskie

 

 

 

Skladniki ukladac w naczyniu szklanym w przedstawionej kolejnosci-mozna tworzyc inne zestawienia i kompozycje.

 

 

 

Mysle, ze przyda sie nieco improwizacji, wiec zapraszam do zabawy w salatkowe -warstwowe-szalenstwo. Najciekawsze pomysly zostaną nagrodzone ksiązkami kulinarnymi (w jęz. ang-zdjęcia wkrotce).

czwartek, 03 czerwca 2010
Surówka z marchewki i jabłka

Na blogu Kamili znalazlam surowke,ktora w koncu zadowolila podniebienie mojej czteroletniej Jessiki.Niestety nie jest ona smakoszem salatek-bardziej slodyczy-ale tym razem sie udalo.Jessica zjadla caly obiadek,razem z ponizej prezentowaną surowka,ktorej przepis za autorką w calosci cytuje

 


marchew 3 szt.
jabłka 2 szt.
cytryna (sok) 1 szt.

Marchew obieramy, trzemy na tarce. Jabłka obieramy i trzemy na tarce. Starte skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Dodajemy marchewkę mieszamy.


 

sobota, 15 maja 2010
Sałatka jarzynowa

Salatka jarzynowa to niewątpliwie danie sztandarowe.Większosc swiąt i rodzinnych uroczystosci nie moze sie bez niej obyc.Modyfikowana na wiele sposobow,kazdy kompletuje skladniki wg wlasnego upodobania.Przejrzalam kilka wpisow i rzeczywiscie zarowno skladniki podstawowe jak i dodatki nieco sie roznią.Niemniej jednak pozostaje to wciąż ta sama ,niezastąpiona salatka jarzynowa.

W mojej wersji

 

3-4  marchewki,3 ziemniaki, 3 jajka,1 pietruszka,groszek konserwowy i kukurydza z puszki,3 ogorki konserwowe,1 jablko,1 cebula

majonez,lyzka musztardy,lyzka oleju ,sol, pieprz.

 

Gotuje ziemniaki w mundurkach,marchewke i pietruszke.Po ugotowaniu,kroje w kostke,dodaje kukurydze i groszek,kroje ugotowane wczesniej jajka, jablko,cebule i ogorek konserwowy w kostke i mieszam z resztą warzyw.Potem przyprawiam,dodaje lyzke oleju i musztardy ,mieszam a na koncu majonez.Po dokladnym wymieszaniu odstawiam na kilka godzin do lodowki.