Ten blog to dla mnie przygoda,proba zaczarowania kuchni,aby stala sie miejscem odkrywania nowych pasji,zdobywania umiejętnosci i doskonalenia samej siebie.To takze ogromna przyjemnosc i lekcja pokory...
O autorze
Zakładki:
100 lat z Lucy
? ?
Durszlak.pl
?Akcja przetwory 2011 ?
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Paprykujemy 2
Chętnie bywam
Chleb domowy
Festiwal pierniczkow
Http://durszlak.pl/
Kawa
Kontakt - wielg@ onet.eu
Odwiedzam
Porady
Uczestnicze
Uwaga -jezeli ktos uwaza,ze jego blog,pomysly lub inne tresci zostaly w sposob niewlasciwie przeze mnie wykorzystane-prosze o kontakt,natychmiast je usune.
Z zycia wziete
Tagi
poniedziałek, 19 grudnia 2011
wigilijne ciasteczka

W zasadzie nie wiem, czemu wigilijne, ale takim tytulem opatrzone znalazlam w ksiazeczce CIASTKA, CIASTECZKA I BABECZKI  HILAIRE WALDEN.

Niezaleznie od slusznosci nazwy, ciasteczka zaslugują na występy na swiątecznym stole, bo tez pyszne i takie aromatyczne za sprawą  dodatku cytryny,ze chce sie jesc i jesc i jesc...

 

Wychodzi ok 30 szt, w zaleznosci od wielkosci ciasteczek oczywiscie.

 

 

18 dag swiezego masla

30 dag cukru ( myslalam, ze bedzie o wiele za slodkie ale jednak wcale nie)

1 jajko

1 zoltko

1 lyzeczka esencji waniliowej lub 1 cukier waniliowy

skorka otarta z 1 cytryny

szczypta soli

30 dag mąki

rozne dodatki do dekoracji np cukiereczki, lukier itd

 

Mikserem utrzyj maslo na puszysty krem. Stopniowo, nie przerywajac ucierania, wsypuj cukier. Masa powinna byc jasna i gladka. Ucieraj mase drewniana lyzka, dodajac najpierw cale jajko a potem zoltko. Wlej esencje waniliową, wsyp skorke z cytryny i sol. Bardzo starannie utrzyj wszystko na gladka mase.

Do salaterki z masą  przesiej mąke i wymieszaj. Zagniec ciasto i uformuj z niego kule. Zawin w folie i wloz do lodowki  na pol godziny lub dluzej. Nagrzej piekarnik do 190 st C. Na oproszonej mąka stolnicy rozwalkuj ciasto na placek o grubosci ok 3 mm. Roznego ksztaltu foremkami wykrawaj ciasteczka. Uloz je na blasze. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 8 min. Powinny nabrac jasnozlotego koloru .Zdejmij z blachy i zostaw do ostygniecia. Dekoruj po ostygnieciu.

 

 

U mnie dekoracja byla dzielem coreczki Jessiki, ktora bawila sie lukrem podjadając go jednoczesnie i gryzmolac wzorki na ciasteczkach..

Od wczoraj juz podjadamy te pyszne ciacha i juz mam ochote wyprobowac ten przepis ze skorka pomaranczową.

Zapraszam. 

poniedziałek, 28 listopada 2011
muffinki czekoladowe w polewie

Przepyszne muffinki wg przepisu pochodzącego z ksiązki

What's cooking- Baking, szybciutkie w wykonaniu, mięciutkie i bardzo czekoladowe.

 

 

Potrzebujemy

 

125g margaryny lub masla

125g cukru

150g mąki self-raising lub zwyklej pszennej wymieszanej z lyzeczką proszku do pieczenia 

2 duze jajka

2 lyzki kakao

25g roztopionej czekolady mlecznej

 

Piekarnik rozgrzac do 180st C

Margaryne, cukier, mąke ,jajka i kakao umiescic w  duzej misce i miksowac do uzyskania jednolitej masy.Dodac roztopioną czekolade, wymieszac. Mase rozlozyc do papilotek i piec ok 15 min . Wystudzic, w tym czasie sporządzic polewe czekoladową lub roztopic czekolade w kąpieli wodnej i uzyc do polania muffinek. 

 

 

Dzieci chetnie korzystają z kolorowych posypek przed zjedzeniem ciasteczka, nam bardziej przypadla do gustu wersja tylko z polewą.

Zapraszam na slodko- czekoladowe muffinki, smacznego! 

 

 

  

 

niedziela, 10 lipca 2011
Magdalenki

Kochane, slodkie, o wdziecznej nazwie...

Ciasteczka MAGDALENKI

 

 

Przepis pochodzi stąd

 

 

 

skladniki

 

125g masla

125g mąki pszennej

1 lyzka mąki ziemniaczanej

4 jajka

125g cukru

1 lyzeczka ekstraktu waniliowego

 

dodatki- do wyboru

czarna, mocna kawa

kakao

orzechy

 

u mnie- mieszanka suszonych owocow 

 

 

 

maslo roztapiamy i studzimy

jajka, cukier, wanilie ucieramy razem  az do uzyskania jednolitej, gladkiej masy. Dodajemy przestudzone maslo, dalej ucieramy, dosypujemy przesiane mąki i mieszamy lyzką. W zaleznosci od ilosci dodatkow dzielimy mase na porcje, do kazdej dodając wybrany skladnik. U mnie częsc byla z likierem i domieszką kawy, druga zas z suszonymi owocami, ktore nadaly ciasteczkom ladne, tęczowe kolorki.

Nakladamy mase do foremek-u mnie forma silikonowa- i wkladamy do nagrzanego uprzednio do 180 st piekarnika. Pieczemy do lekkiego zarumienienia, ok 10 min. 

 

 

Polecam te szybkie, smaczne ciasteczka, ktore wspaniale ucieszą naszych gosci i bedą doskonalym dodatkiem do kawusi.

 

 

 

 

wtorek, 21 czerwca 2011
Muffinki kokosowe z jabłkiem i marchewką

To byla taka potrzeba chwili- cos  slodkiego na juz, nie napracowac sie, a zjesc z apetytem...

Muffinki podpadają pod te kategorie idealnie, bo przeciez chodzi tylko o przygotowanie, wymieszanie skladnikow, wylozenie do foremek i juz mozna zacierac lapki.

Ale-  zapach, ktory towarzyszyl mi podczas pieczenia i po wyjęciu tych muffinek, potem smak, ktorego nie da sie po prostu opisac-spowodowal, ze polubilam je za caloksztalt.

 

 

skladniki

 

60 g masla

duze jablko

2 srednie marchewki

180 g mąki

100 g cukru- u mnie demerara

opakowanie cukru waniliowego

lyzeczka cynamonu

2 lyzeczki proszku do pieczenia

1/2 lyzeczki sody

szczypta soli

2 jajka

50 ml mleka

3 lyzki wiorkow kokosowych

 

 

 

piekarnik nagrzac do 180 st C

Jablko i marchewki zetrzec na tarce o grubych oczkach

Wymieszac mąke z cukrem, c.waniliowym, cynamonem,proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli.

Jajka roztrzepac z mlekiem i plynnym maslem.

Obie masy polączyc, tak aby wszystkie skladniki byly wilgotne.Dodac jablko, marchewke i kokos. Foremki napelnic do 3/4 wysokosci. Piec na srodkowej polce piekarnika ok 25 min, na zlotobrązowy kolor. Studzic na kratce, ewentualnie posypac wiorkami kokosowymi.

 

 

 

 

 

zapraszam i zycze smacznego. 

sobota, 04 czerwca 2011
bycze oczy

Po dluzszym "niebycie "w blogosferze witam sie z wami uroczymi ciasteczkami,  pod niebanalna nazwą -bycze oczy.

Przepis pochodzi ze zbiorow s.Anastazji, jest prosty i szybko sie je robi. Ciasteczka są moooocno kruche, smaczne i takie fajniutkie przez dodatek migdalowego oczka.

Zapraszam

 

skladniki

 

12 dag masla

12 dag smalcu

12 dag cukru pudru

36 dag mąki pszennej

3 zoltka

1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia

marmolada

migdaly

 

 

 

 

Z masla, smalcu, cukru, mąki ,proszku do pieczenia i zoltek wyrobic ciasto na jednolitą mase. Formowac male kuleczki, w kazdej kulce zrobic dolek. Do dolkow wlozyc troche twardej marmolady i migdal. Ulozyc na blaszce i upiec na zloty kolor.

Po upieczeniu mozna posypac cukrem pudrem.

 

 

Czestujcie sie, prosze... 

wtorek, 03 maja 2011
papier nutowy

Na początku zaciekawiła mnie nazwa. Przeczytałam przepis i pomyslałam, ze to fajna przekąska, cos w rodzaju paluszkowych ciasteczek,  krakersikow czy czegos w tym rodzaju.

Czasem tzw  "cos na słodko"  staram sie zastąpić czyms na słono a te -nazwijmy to-ciasteczka idealnie sie w ten klimat wpisują.

Przepis wyszperany na blogu

 http://zielona-sofa.blogspot.com/2011/01/papier-nutowy.html

 autorski przepis na stronie Mirrabelki.

 

 

 

 

Cytuje z w/w bloga

 Składniki


400 g mąki pszennej
6 g suchych drożdży instant
240 ml wody
9 g soli

 


Mąkę mieszamy z drożdżami i solą. Dodajemy stopniowo wodę i wyrabiamy dość zwarte, elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 0,5-1 godziny. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Każdy kawałek ciasta wałkujemy na bardzo cienki placek i kroimy w paski o wymiarach około 3 x 6 cm. Przed rozpoczęciem wałkowania konieczne jest podsypanie blatu/stolnicy mąką. Piekarnik wraz z blachą nagrzewamy do temperatury 200°C, układamy na gorącej blasze paski ciasta i pieczemy przez około 8-10 minut.

 

 

 

 

 

 

Z częsci ciasta moja coreczka foremkami powycinała sobie wesołe zwierzaki.

 

 

 

Tagi: drozdze
16:26, bijana , ciastka
Link Komentarze (6) »
piątek, 15 kwietnia 2011
Rogaliki orzechowe

Pomysł na rogaliki zrodził sie nagle, bez wczesniejszego planowania , a co za tym idzie odpowiedniego zaopatrzenia.  W jednej z ksiąg s.Anastazji wygrzebalam przepis, ktory spelnil moje oczekiwania względem potrzebnych skladnikow, dodatkowo skusil mnie ten orzechowy smak. Bo jak tu nie lubic orzechowych ciasteczek, ba! polanych ulubioną polewą czekoladową?

 

 

skladniki

 

3 zoltka

1 kostka margaryny

20 dag cukru pudru

1/2 kg mąki pszennej

15-20 dag drobno pokrojonych orzechow

2 lyzeczki proszku do pieczenia

 

Margarynę utrzec z cukrem, dodając zołtka, mąke, proszek do pieczenia  i orzechy.

Wyrobic ciasto, rozwalkowywac na okrągle placki, kroic na trojkąty i formowac rogaliki.

Piec na zloty kolor, u mnie w 180 st C ok 10 min.

Po upieczeniu dekorowac ulubioną polewą

 

piątek, 01 kwietnia 2011
goscie bedą za pol godziny- szybkie wafle

Bardzo szybki sposob na zaslodzenie niespodziewanych gosci, albo raczej spodziewanych w bardzo krotkim czasie. W zasadzie przepis sprowadza sie do przygotowania suchych wafli, utarcia  kostki masla i dodania do niego gotowej masy karmelowej.Po zmiksowaniu calosci przekladamy wafle i bez zbednych ceregieli przystepujemy do konsumpcji...

A wygląda to tak

 

Jesli mamy czas polewamy wafle polewą, wtedy gornego wafla nie smarujemy masą.

 

 

Mozna posypac wiorkami kokosowymi lub drobnymi cukiereczkami

 

 

Szybko,  smacznie - gorąco zapraszam!

środa, 23 marca 2011
babeczki z platkow sniadaniowych z czekoladą

Przepis najprostszy z mozliwych, prosciej sie juz chyba nie da.

Nie w moim wykonaniu, ale byly tak smaczne, ze postanowilam zamiescic tutaj efekt kuchennych wyczynow mojej pięcioletniej coreczki.

Jessica wrocila podekscytowana z przedszkola i oznajmila w progu, ze zaraz po obiedzie bedzie robic babeczki.  Poprosila tylko o dwa skladniki-platki sniadaniowe-ryz bialy, oraz czekolade -roztopioną.  Takowe akurat mialam pod ręką,  wiec dziecko otrzymawszy swoje narzedzia pracy ochoczo przystąpilo do mieszania i wypelniania przygotowanych foremek gotową masą.

 

 

 

Po pozostawieniu na jakis czas masy w foremce calosc ladnie zastygla i Jessica sama z przyjemnoscią spalaszowala kilka babeczek.  Duzo frajdy i calkiem fajna przekąska. Polecam.

 

 

 

 

 

A teraz cos dla smakoszy herbat. Ostatnio probowalam kilku nowych smakow i mysle, ze mogą Wam sie spodobac.

Wisniowo- migdalowa

 

 

 

 

 

Karmelowa

 

 

 

oraz  granat-delikatna, aromatyczna-smaczna

 

 

i cynamonowa- wow!

 

 


środa, 26 stycznia 2011
spiralki serowe

Moje ulubione ciasteczka!

primo- ciasto z serem, secundo-ten smak, takie kruchutkie, delikatne- same rozpuszczaja sie w ustach. Nadzienie-wedle zyczen i upodoban, ale ja podam przepis oryginalny, z ksiązki Hilaire Walden ( dzieki Asiu!)  Ciastka, ciasteczka i babeczki.

 

 

 

Spiralki serowe

32 sztuki

 

22,5 dag masla

22,5 dag twarozku smietankowego

2 lyzki mialkiego cukru

22,5 dag mąki

1 bialko ubite z 1 lyzką wody do posmarowania

cukier  do posypania

 

na nadzienie

 

12 dag orzechow wloskich lub pekan, drobno posiekanych

7,5 dag zlocistego cukru

1 lyzeczka mielonego cynamonu

 

Mikserem utrzyj maslo na krem, dodaj twarozek i cukier, utrzyj na gladki krem. Do masy maslanej dodaj przesianą mąke i wymieszaj, wyrabiaj ciasto. Zlap rękoma w kule i przekroj na pol. Kazda polowe zawin w folie i wloz do lodowki na 30 min.

Przygotuj nadzienie mieszajac posiekane orzechy z cukrem i cynamonem.

Nagrzej piekarnik do 190 st C.Natlusc 2 blachy do pieczenia.

Kazda polowe ciasta rozwalkuj na oproszonej mąką stolnicy na okrągly placek o srednicy ok 28cm. Wyrownaj ksztalt kola, przykladając duzy talerz i odcinając brzegi.

Posmaruj kazdy placek jajkiem i na wierzch wyloz polowe nadzienia.

Przekroj placek na 4 czesci, a nastepnie kazdą cwiartke znowu na 4 czesci.

Kazda z trojkatnych czesci zawin w spirale, zaczynając od podstawy.

Spiralki uloz na blachach, posmaruj z wierzchu pozostalym jajkiem i posyp mialkim cukrem.Wstaw do piekarnika i piecz 15-20 min.Powinny sie lekko zrumienic.

 

ka

U mnie nadzienie stanowily

starta  gorzka czekolada z cukrem

kokos

konfitura z czarnych porzeczek

 

 

 
1 , 2 , 3