Ten blog to dla mnie przygoda,proba zaczarowania kuchni,aby stala sie miejscem odkrywania nowych pasji,zdobywania umiejętnosci i doskonalenia samej siebie.To takze ogromna przyjemnosc i lekcja pokory...
O autorze
Zakładki:
100 lat z Lucy
? ?
Durszlak.pl
?Akcja przetwory 2011 ?
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Paprykujemy 2
Chętnie bywam
Chleb domowy
Festiwal pierniczkow
Http://durszlak.pl/
Kawa
Kontakt - wielg@ onet.eu
Odwiedzam
Porady
Uczestnicze
Uwaga -jezeli ktos uwaza,ze jego blog,pomysly lub inne tresci zostaly w sposob niewlasciwie przeze mnie wykorzystane-prosze o kontakt,natychmiast je usune.
Z zycia wziete
Tagi
środa, 13 lipca 2011
ziemniaki pieczone z cebulką w towarzystwie kuraka

Kiedy na dworze nie grozi nam spiekota, wręcz przeciwnie- chetnie chcielibyscie sie rozgrzac, dobrym sposobem są ziemniaczki pieczone w piekarniku razem z pięknie pachnącą cebulką.

 

 

Przygotowuje sie je stosunkowo szybko i latwo.

Najpierw podgotowuje ziemniaki sredniej wielkosci w mundurkach w lekko osolonej wodzie, nastepnie do piekarnika wkladam blache z niewielką iloscią oleju i wlączam do rozgrzania do ok 230 st. W tym czasie kroje obraną cebulke  w piorka lub krązki i kiedy tluszcz jest rozgrzany wrzucam  na blache. Cebulka zacznie sie rumienic, wtedy dorzucam  obrane, pokrojone na cwiartki ziemniaki i posypuje obficie zieleniną i troche vegetą.

W czasie, gdy ziemniaki sie pieką, przygotowuje kotlety panierowane z kurczaka. Wszystko jest gotowe mniej wiecej w tym samym czasie, wiec pora dorzucic jakąs surowke lub przynajmniej pomidorka, ktory ozywi kolorem i wzbogaci soczystym miązszem. I tyle- mozna sie zajadac.

zapraszam... 

 

 

sobota, 09 lipca 2011
ochota na frytki

Czasem, niewiadomo skąd pojawia sie taki maly glod. Konkretny glod na konkretny przysmak. Niekoniecznie zdrowy, czesto wręcz przeciwnie, za to szalenie pożadany-tym razem frytki.

W poszukiwaniu "tego" smaku frytek dotarlam na strone wielkie zarcie i zainspirowana tym przepisem http://www.wielkiezarcie.com/recipe16533.html 

usmazylam moje ulubione fryteczki, chrupiące, smaczne.

 

 

Obrane i pokrojone ziemniaczki najpierw wymoczylam w wodzie z dodatkiem cukru ( rada Maklowicza-bodajze), nastepnie porządnie odsączylam i podsmazylam, a wlasciwie tak tylko zahartowalam w niezbyt gorącym tluszczu. Poniewaz nie posiadam frytownicy, robilam to w garnku z uzyciem specjalnego sita do smazenia frytek.

Zatem te zahartowane frytki odlozylam z sitkiem na bok, a w tym czasie nagrzalam tluszcz do max temp i ponownie wlozylam lekko przestudzone, "ciapiaste" frytki. Wzburzona piana o malo nie zalala mi kuchni, ale efekt byl natychmiastowy. Frytki zarumienily sie bardzo szybko, zyskując fantastyczną, rumianą skorke i przyjemny w srodku miązsz.

 

 

 

 

 

 

Wszystkich, ktorzy nie pogardzą takim przysmakiem, goraco zapraszam.. 

poniedziałek, 16 maja 2011
ziemniaczane muffinki z wkladką

Owe muffinki ziemniaczane to nic innego, jak tylko placki ziemniaczane w nieco zmienionej formie.  Primo- pieczone w foremkach, secundo - dodalam wklad w postaci przesmazonych pieczarek i cebulki.  Jestesmy w rodzinie podzieleni w kwestii w/w plackow,  jedni wolą je w formie tradycyjnej, inni zdecydowanie beztluszczowo, pieczone w foremkach. A zatem robie klasyczne ciasto, dziele na polowe i dla kazdego wg zyczen.

 

 

 

 

 

 

Jak juz wspomnialam, do muffinkowych plackow dodaje pieczarki. Silikonowe foremki wypelniam do polowy masą ziemniaczaną - jak na klasyczne placki - dodaje po lyzce przesmazonych pieczarek z cebulką,  zalewam ponownie ciastem. I do piekarnika, piecze sie szybciutko, u mnie 200 st,ok 10 min z termoobiegiem.

 

 

 

 

 

 

wszystkich smakoszy ziemniaczanych plackow zapraszam na poczestunek. 

piątek, 13 maja 2011
zapomniane ziemniaczki z kefirem i bułeczki z nutellą

Czasem,  kiedy mam tyle na głowie, ze obiad znajduje sie na koncu tej listy,  siegam po rzeczy najprostsze. Ziemniaki,  podsmazony bekon, cebulka i kefir.  Odrobina zieleniny- czegoz chciec więcej?

 

 

 

 

 

Bułeczki - slodkie drozdowki o roznych ksztaltach, wziely sie natomiast z super przepisu na tzw buleczki jednogodzinne- http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2010/03/bueczki-jednogodzinne.html

Dolozylam troche wiecej cukru, soli dalam troszeczke mniej a z pozyskanego ciasta robilam między innymi seruszka wypatrzone na blogu Dorotki http://mojewypieki.blox.pl/2009/10/Slodkie-drozdzowki-serca-z-orzechowym-nadzieniem.html. Roznica jednak jest taka, ze Dorotka zrobila pyszne orzechowe nadzienie, a ja uzylam zwyklej nutelii, jednak w smaku wyszly rownie pyzne...

 

 

 

 

Zatem zapraszam na banalnie proste i niebanalnie pyszne ziemniaki oraz slodka przekąske w postaci drozdzowki. 

 

 

 

 

wtorek, 22 lutego 2011
kurczak słodko - kwasny, pieczone ziemniaczki z bialym akcentem i gotowanymi warzywami

Obiad w zasadzie banalny, nic wymyslnego a zjedzony ze smakiem i przyjemnoscią.

 

 

A zatem krok pierwszy-kurczak w marynacie slodko-kwasnej. Uzylam filetow i gotowej marynaty w proszku, choc spojrzalam na blogi i okazalo sie, ze takich propozycji na marynate do kurczaka jest wiele.Nie mialam jednak dzisiaj potrzebnych skladnikow a gotowca i owszem, a zatem skorzystalam.Nastepnym razem pewnie pokusze sie o marynate z tego bloga http://www.kalejdoskopsmakow.pl/index.php/archives/1754/grillowany-kurczak-w-arabskiej-marynacie/

Kurczaka marynowalam okolo 2 godzin, w zasadzie powinno sie dluzej ale -jak wspomnialam- brak czasu zrobil swoje i 2 godziny musialy wystarczyc.Smazylam na patelni grillowej.

 

 

Nastepny krok to pieczone ziemniaki.Obrane, umyte i osuszone, przekrojone na polowe a nastepnie ponacinane.Przypominają calkiem pieczone ziemniaki HASSELBACK Nigelli jednak tamte nie byly obierane przed pieczeniem.Te dodatkowo po ulozeniu na blaszce posypalam ziolami, solą i pieprzem,w kilka nacięc wsunelam skrojony czosnek ( alez aromat unosil sie podczas pieczenia)skropilam solidnie oliwą i piekly sie niebozątka okolo godziny w dobrze nagrzanym piekarniku z termoobiegiem. Skrapialam je podczas pieczenia jeszcze kilkakrotnie.

 

 

Dodatkiem do całosci byl sos czosnkowy i gotowane warzywa.Mysle, ze spokojnie mozna sobie czasem taki luzacki obiadek zafundowac, jest smacznie i kolorowo.

Polecam!

sobota, 19 lutego 2011
Ziemniaki pieczone w soli

Dzis przepis wyszperany na blogu PANI CZORTOWEJ. Jedne z najlepszych ziemniaczkow pieczonych, jakie jadlam a juz na pewno z najlepszą na swiecie chrupiącą skorką.

W zasadzie absolutnie malo pracochlonne a jakie smaczne.

Przepis cytuje za autorką

oryginalny tu http://paniczortowa.blogspot.com/

 

 

 


Ziemniaki pieczone w soli

1 kg ziemniaków
50 g soli
150 g mąki
150 g bryndzy

Ziemniaki wyszorowac pod wodą. Przełozyc do miseczki i zalać wodą.
Mąkę wymieszać z solą. Mikstura ma być dość słona, ale bez przesady. W razie potrzeby dodać więcej mąki
Ziemniaki obtoczyć dokładnie w mące z solą i ułozyc na blaszce do pieczenia.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około godzinę. Pod koniec pieczenia wbić w nie nożyk i sprawdzic czy już są miękkie. Tak jak twierdzi Pani Czortowa,
ziemniaki po upieczeniu mają fantastyczną słoną skórkę i wyglądają jak z ogniska. 
Ziemniaki rozkroic i nałozyc do środka odrobinę bryndzy. Można je też posypać szczypiorkiem- ja nie mialam bryndzy, pierwszy raz zrobilam je  same, zeby sie przekonac, jak smakują.

Smakują wybornie!


środa, 02 lutego 2011
ziemniaczane historie-cd

Pozostaje w ziemniaczanym temacie, a raczej wracam do przepisu, ktory juz kiedys podawalam, lecz w nieco zmienionej formie.

Wtedy ziemniaki zapiekalam od razu w piekarniku.Tym razem podsmazylam wczesniej przygotowane, wydrązone juz uprzednio ziemniaczki na patelni, nafaszerowalam posmazoną cebulką z pieczarkami i zapiekalam w piekarniku. Pod koniec dodalam kostki zoltego sera.Wszystko doprawione solą i pieprzem.

 

 

 

Podawalam z majonezem i ketchupem.

Pyszne jedzonko!

 

poniedziałek, 18 października 2010
ziemniaczki z grilla

Ostatnio gotowane ziemniaki nie cieszą sie u nas wzięciem.Czy sie znudzily,czy smak nie ten-nie wiem,jednak pytana o wybor moja familia jednoglosnie krzyczy-pieczone!No to tym razem zrobilam grillowane.

Oczywiscie robilam je w piekarniku na ruszcie,wiec to nie byl ten charakterystyczny,grillowy zapach ale smakowaly wybornie.

Uzylam ziemniakow ze skorką,wyszorowanych i osuszonych ręcznikiem papierowym,ktore przekroilam na polowe i wydrązylam lekko srodki.W wydrązone miejsca wlozylam po kawaleczku pomidora,boczku,bazylii ,posolilam i doprawilam pieprzem.Zapiekalam kilkadziesiąt minut w 200 st C.

Na kilka minut przed koncem pieczenia polozylam na kazdym plaster sera  i wlozylam do pieca,aby ser sie stopil.

 

Udekorowalam zieleniną i gotowe!

Smacznie,szybko i bez wielkiego wysilku.Polecam.

wtorek, 12 października 2010
placki ziemniaczane pieczone w piekarniku

Placki ziemniaczane bardzo lubie,niemniej jednak ich zupelnie nowa wersja spodobala mi sie szczegolnie.Wypatrzylam ją w programie kulinarnym w BBC LIVESTYLE i od tej pory nie dawala mi spokoju.Poszperalam po blogach i znalazlam!

http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/ziemniaki/placki_ziemniaczane/przepis.html

Autorka powyzszego przepisu uszczesliwila mnie tym wynalazkiem i jakoze wyprobowalam bardzo gorąco wszystkim polecam.

Przepis pochodzi z bloga KWESTIA SMAKU,cytuje dokladnie za autorką

skladniki- 12 placków:


• 280 g ziemniaków  
• 1 mała cebulka szalotka
• 1 jajko
• 40 g masła, roztopionego
• świeżo zmielony czarny pieprz
• 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (np. natka pietruszki, tymianek lub szczypiorek)


Dodatki (przykładowo):


• 12 plasterków pieczonych buraczków (np. według TEGO przepisu)
• 3 łyżki orzeszków pinii, zrumienionych na patelni
• 80 g sera koziego w roladzie, pokruszonego
• 80 g łososia wędzonego, pokrojonego na kawałki
• świeża kolendra do dekoracji lub inne świeże zioła
• świeżo zmielony czarny pieprz
• oliwa z oliwek extra virgin -u mnie za dodatki posluzyl sos czosnkowy i listek bazylii

 

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Formę na muffiny z 12 wgłębieniami  wysmarować cienko oliwą z oliwek.
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, włożyć do miski, dodać cebulkę startą na tarce o małych oczkach. Wymieszać z jajkiem, roztopionym masłem, świeżo zmielonym pieprzem oraz świeżymi ziołami.
Nakładać po 1 łyżce ziemniaków do wgłębień formy. Jeśli na dnie miski zbierze się sok, nie dodawać już go do placków.
Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 25 minut, na złoty kolor. W międzyczasie przygotować dodatki; obrać buraczki i pokroić je na cienkie plasterki, zrumienić orzeszki pinii.
Placki wyjąc z piekarnika i posypać je solą morską. Na każdy placek położyć plasterek buraczka, kawałek wędzonego łososia, pokruszyć ser kozi i posypać orzeszkami pinii. Udekorować świeżą kolendrą i doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Można skropić oliwą z oliwek

 

Smak fantastyczny,ladnie wygląda i z pewnoscią zdrowsze bez smazenia na tluszczu.Autorce pomyslu stokrotne dzięki!!

piątek, 14 maja 2010
pieczone ziemniaki HASSELBACK Nigelli

To ulubiona przekąska moich corek.Nie wymaga wiele wysilku i do tego jak smakuje....Ziemniaki to szeroki kulinarny wachlarz mozliwosci-od wykwintnych,fantazyjnych dan z ich udzialem,do prostych ale niewątpliwie smacznych i efektownych wizualnie potraw.Tym razem fajna propozycja zaczerpnieta ze strony WIELKIE  ZARCIE autorstwa Reni 007

składniki:
18 średnich ziemniaków( po ok. 125g) lub 36 małych
45g masła
5 łyżek oliwy
sól (najlepiej morska)

 

wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 210*C.
Ziemniaki dokładnie wyszoruj(jeżeli są młode wystarczy umyc), ponacinaj głęboko co 3 mm.( tu może pomóc drewniana łyżka, na której kładzemy ziemniaka-krawędzie łyżki ochronią przed odkrojeniem częsci warzywka)
Rozgrzej w brytfance masło i olej (aż zacznie skwierczeć). Włóż tam ziemniaki pociętą stroną do dołu, potem przewróć i polej tłuszczem.Każdego dobrze oprusz solą i ułóż tym razem już pociętą stroną do góry. Włóż do piekarnika na ok. 1h 10 min.(Sprawdzaj, czy ą miękkie w środku- czasem trzeba dodać 10 min.).
Młodym małym ziemniaczkom powinno wystrarczyć 40 min
Można dodawać różne przyprawy np. zioła prowansalskie

 

przepis w calosci cytowany za autorką