Ten blog to dla mnie przygoda,proba zaczarowania kuchni,aby stala sie miejscem odkrywania nowych pasji,zdobywania umiejętnosci i doskonalenia samej siebie.To takze ogromna przyjemnosc i lekcja pokory...
O autorze
Zakładki:
100 lat z Lucy
? ?
Durszlak.pl
?Akcja przetwory 2011 ?
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Paprykujemy 2
Chętnie bywam
Chleb domowy
Festiwal pierniczkow
Http://durszlak.pl/
Kawa
Kontakt - wielg@ onet.eu
Odwiedzam
Porady
Uczestnicze
Uwaga -jezeli ktos uwaza,ze jego blog,pomysly lub inne tresci zostaly w sposob niewlasciwie przeze mnie wykorzystane-prosze o kontakt,natychmiast je usune.
Z zycia wziete
Tagi
poniedziałek, 12 września 2011
drozdzowki z owocami

Drozdzowki na pozegnanie lata, na dobry humor, do kawki i herbatki. Smaczne, slodziutkie i kolorowe.

Skorzystalam z przepisu Pauliny

http://kotlet.tv/drozdzowki-z-truskawkami 

 

 skladniki

 

 570 g mąki pszennej
12 g drożdży instant lub 24 g drożdży świeżych
185 ml mleka
85 g masła -dalam margaryne
4 łyżeczki cukru
2 jajka
łyżeczka soli
ok. 200 g truskawek- u mnie mieszane, kolorowe owoce, moga byc mrozone

 

 

 

Drozdze rozpuscic w mleku z dodatkiem cukru,pozostale skladniki umiescic w misce i po dodaniu wyrosnietych drozdzy razem dokladnie wyrobic.

Odstawic do wyrosniecia na godzine.

Po tym czasie jeszcze raz wyrobic, uformowac kulki i ponownie zostawic do napuszenia.

Dnem szklanki zrobic wgniecenia i nalozyc nadzienie- owoce lub dowolne inne.

Zostawic na kilkanascie minut, posmarowac brzegi buleczek rozbeltanym jajkiem z dodatkiem mleka lub samym mlekiem i wlozyc do nagrzanego do 200 st piekarnika na ok 15 min.

Owoce przed pieczeniem posypalam cukrem. 

 

 

 

Buleczki są wysmienite , gorąco polecam.

 

 

niedziela, 11 września 2011
przekladaniec z kremem kokosowym i galaretką

Nie ma niedzieli bez slodkosci, normalnie sie nie da, kazdy blądzi oczyma za ciastem, tortem, rolada lub chocby ciastkami.No i tym razem nie bylo inaczej, wiec w sobote po poludniu zabralam sie za przekladanca.

 

 

Baze stanowi biszkopt, a wlasciwie dwa, w tym jeden czekoladowy.

 Potrzebujemy biszkopt jasny z 3 jajek oraz biszkopt kakaowy rowniez z 3 jaj.

Do biszkoptu uzylam

3 jaja

niepelna szkl mąki pszennej

niepelna szkl cukru

cukier waniliowy

ew. pol lyzeczki proszku do pieczenia

 w wersji kakaowej 3 lyzki mąki zastąpilam 3 lyzkami kakao.

Ubijamy piane z bialek, najlepiej ze szczypta soli, dodajemy cukier, potem po kolei zoltka i na koncu mąke z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia- w 2 wersji rowniez kakao. Mąke z dodatkami przesiewamy i delikatnie mieszamy z ciastem.

Pieczemy w 200 st ok 15-20 min

 

 

Masa kokosowa

 

 

1 kostka masla

1 szkl wiorek kokosowych

1/2 szkl mleka

1/2 szkl cukru

 

Mleko, cukier, wiorki gotowac na malym ogniu przez 10 min, ciągle mieszając. Maslo utrzec, dodac przestudzoną mase kokosową.( przepis na mase  pochodzi z "1oo nowych ciast siostry Anastazji") 

 

 

 Biszkopt ciemny ukladamy na spodzie blaszki, na to wykladamy mase kokosową. Przykrywamy jasnym biszkoptem, na niego ukladamy owoce- u mnie cząstki pomaranczy, zalewamy dowolną glaretką. Mozna w tym miejscu zakonczyc, mozna tez dodatkowo wylozyc kolejną warstwe masy- tym razem u mnie smietanowa z odrobiną zelatyny posypana obficie gorzką czekoladą.

 

 

pozostaje mi tylko zaprosic Was na kawal slodkiego ciacha i filizanke kawy... 

penne rigate z kurczakiem i pomidorami

Makarony, w niezliczonej ilosci gatunkow stanowią ciekawą baze do wymyslania najrozniejszych potraw.

Tym razem zapraszam na penne rigate z kurczakiem, cebulką i pomidorami.

 

 

potrzebne bedą

 

 400 g makaronu rurki- u mnie grube, rigate

cebulka

lyzka posiekanego selera lisciastego

2 filety z kurczaka

puszka krojonych pomidorow lub swieze w dowolnej ilosci

przyprawy

 

Makaron gotujemy wg przepisu

Podsmazamy na oleju posiekana cebulke, dodajemy pokrojony filet z kurczaka, podsmazamy, dodajemy seler -jeszcze krotko smazymy. Zalewamy pomidorami- lub dodajemy swieze, przyprawiamy i dusimy kilka minut. Odcedzony makaron mieszamy z przygotowanym sosem lub polewamy nim makaron wylozony na talerzu.

Szybki, smaczny obiadek- zachecam..

 

 

 

środa, 07 września 2011
buleczki wiatraczki WP#121

Spodobaly mi sie bardzo. Ba! Latwo podziwiac, trudniej zrobic...Kiedy oglądalam instruktaz na zdjeciach, wszystko bylo proste. Gdy przyszlo wspolpracowac z ciastem i wykręcac sliczne wiatraczki-wyszlo cos, co polowicznie przypominalo motyla  lub zakręcony kwiatek. Co by jednak o ksztaltach nie powiedziec,w smaku im niczego zarzucic nie mozna. Normalnie pyszne są, chrupiące i natychmiastowo zjadliwe.. polecam, serdecznie!

 

hptt://gospodarneszczescie.blogspot.com/2011_07_01_archive.html

Windmuhlenbrotchen


Bułki wiatraczki

Zakwas


45g maki pszennej razowej
45g wody
5g zakwasu

Ciasto właściwe


 zakwas

30g maki żytniej razowej
225g maki pszennej 550- uzylam chlebowej
150g wody
6g soli

Składniki  zakwasu  wymieszać i odstawić w temp pokojowej na 14-16 godzin. Po tym czasie wymieszać powstały zakwas z wodą i mąką  i odstawić na 30 minut. Dodać sól i wyrabiac przez 7 minut
Odstawić na 2,5 godziny.W tym czasie skladac raz po 50 minutach, a drugi raz po 100 minutach .
Nastepnie z kuli oderwać 8 kawałków, uformować kulki i odstawić na 20 minut pod przykryciem.
Z kulek uformować podłużne "wrzeciona" i odstawić na kolejne 20 minut.
Przy pomocy trzonka drewnianej łyżki odcisnąć najpierw w wzdłuż a później w poprzek "wrzecionka". Przewrócić spiralnie,  składać po dwa, skleić w środku .Palcem przytrzymać środek i okręcić o 360 stopni ten wiatraczek.
Powinien się sam ułożyć. Przewrócić naciśniętą stroną w dół, położyć na desce z mąką , przykryć i odstawić na kolejną godzinę. 
Piekarnik rozgrzać do 250 stopni.Wiatraki przewrócić naciśnięta strona do góry,do piekarnika wstawić naczynie z woda i piec wiatraczki 25-30 minut. 

 

 

 

 

A ponizej smaczny motylek w wersji dla malych niejadkow..

 

 

niedziela, 04 września 2011
rolada brzoskwiniowa

Odkąd sprobowalam rolady bananowej, ciągle mam ochote je piec. Z roznymi dodatkami, z owocami lub bez - kazda wydaje mi sie bardzo smaczna, szybka w przyrządzeniu i atrakcyjna dla oka.

 

 

rolada brzoskwiniowa

 

 podaje oryginalny przepis z ksiązki

Torty, ciasta przekladane, rolady- Haliny Jachowskiej (dzieki, Asiu)

 

Ciasto

 

4 lyzki mąki

4 lyzki cukru

pol lyzeczki proszku do pieczenia

4 jaja

 

krem

 

puszka brzoskwin

2 szkl smietany kremowki

3 lyzki cukru pudru

poltorej lyzeczki zelatyny 

sok z polowy cytryny

 

 

do dekoracji

lyzka startej gorzkiej czekolady

gotowa polewa czekoladowa

 

 

Bialka ubic na sztywna piane, pod koniec wsypac cukier. Delikatnie mieszając, dodawac na przemian zoltka i mąke polączoną z proszkiem do pieczenia. Prostokątną duzą forme wylozyc natluszczonym pergaminem, przelozyc ciasto, rowno rozprowadzic, wstawic do nagrzanego piekarnika, piec w temp 180 st ok 15 min.

 

Upieczone ciasto przelozyc na wilgotną i posypaną cukrem pudrem sciereczke, zdjąc papier i gorące zwinąc wraz z sciereczką.Pozostawic do wystygniecia.

Zelatyne rozpuscic w niewielkiej ilosci wody i odstawic do stezenia. Smietanke ubic na sztywno z cukrem pudrem, wlac sok z cytryny i gestniejaca zelatyne.

Brzoskwinie osączyc, pokroic w kostke, zostawic jedną polowke do dekoracji.

Wystudzona rolade rozwinąc, posmarowac bita smietaną, ulozyc owoce i ponownie, juz bez sciereczki, zwinąc.

Odstawic do stezenia.

Udekorowac rozpuszczoną polewą czekoladową,cząstkami brzoskwini i wiorkami czekoladowymi. 

 

 

 Moje zmiany

biszkopt zrobilam wg przepisu Pauliny 

http://www.youtube.com/watch?v=3ygyIlyrPbE 

czyli

niepelna szklanka mąki

szklanka cukru

3 jajka

lyzeczka proszku do pieczenia

lyzeczka cukru waniliowego- sposob przygotowania jak w przepisie powyzej

 

biszkopt nasączylam syropem pozostalym z brzoskwin 

 

polewę zrobilam sama  i udekorowalam wiorkami kokosowymi.

Zapraszam serdecznie. 

 

 

 

 

sobota, 03 września 2011
papryka na talerzu

Papryki uzywam często, na surowo i w potrawach na cieplo.

Nie tylko ze względu na jej walory zdrowotne, lubimy ją w kazdej postaci.

Dzis propozycja papryki faszerowanej, ktorą mozna sporządzic w piekarniku ale i na grillu, przez co dodatkowo zyska na smaku.

 

 

Powyzej na zdjeciu propozycja smacznego obiadu, w ktorym papryka faszerowana cebulą  stanowi bardzo apetyczny skladnik.

Suchy ryz-2 szkl- wysypalam na blaszke i zalalam przygotowaną zalewą proponowana przez Pauline w KOTLET TV.

http://kotlet.tv/zapiekany-kurczak-z-ryzem 

 

4-5 szkl wody

1 lyzka slodkiej papryki

5 lyzek ketchupu

1/2 kostki masla

1 lyzeczka ostrej papryki

1 lyzeczka pieprzu

1 lyzka miodu

1-2 z czosnku

Takąz to zalewą polalam wspomniany wczesniej ryz , na nim ulozylam kilka papryczek  oczyszczonych i pozbawionych gniazd nasiennych  i umiescilam wszystko w piekarniku w 200 st C bez przykrycia  na ok 50 min.

 

 

W tym czasie podsmazylam pokrojoną w kostke cebulke w ilosci potrzebnej do wypelnienia papryczek, przyprawilam i kiedy papryka byla juz miękka wypelnilam ją nadzieniem.

 

 

 

 Wszystko razem poddusilam jeszcze w piekarniku i obiad gotowy. Mozna  tez papryke faszerowac na surowo np miesem mielonym z dodatkiem ryzu i przypraw, zawinąc w folie i upiec na grillu. pycha!

 

 

Paprykowe propozycje dolączam do akcji - paprykujemy.

Zapraszam i zycze smacznego! 

czwartek, 01 września 2011
torcik owocowy

Slodki akcent weekendowy, dodatek do kawki, do ksiązki, do ciekawego filmu. Kaloryczna bomba, no chyba, ze smietanka w wersji light...ogolnie- ciacho na niedziele.

 

 

 

Baze tortu stanowi biszkopt z 4-5 jajek, u mnie tradycyjnie niezawodny, rzucany biszkopt Dorotus

http://mojewypieki.blox.pl/2009/06/Biszkopt-przepis-II.html 

 

Masa smietanowa, najkrocej mowiąc 500 ml ubitej smietany kremowki z dodatkiem 2 lyzek zelatyny, uprzednio rozpuszczonej w odrobinie wrzątku i po lekkim schlodzeniu wmieszany do smietanki.

 

 

 

Dalej to juz inwencja tworcza czyli owoce ulubione, albo te, ktore akurat mamy pod reką, slowem- co kto lubi.

Ja skorzystalam z wisni, bananow a kropkę nad i stanowila czekoladowa polewa.

Banany pokrojone i ulozone na biszkopcie, przykryte masa,druga warstwa z wisniami  i wierzch-wisnie plus polewa.

 

 

 

Szybko i bez klopotow, ale za to smacznie i kolorowo na talerzu. Zapraszam na ciacho... 

poniedziałek, 29 sierpnia 2011
barszczyk z botwinką

Zupa- rozgrzewająca, smaczna, niezastąpiona w kazdym menu.

Tym razem barszczyk, z botwinką- wysmienity.

 

 

Zupę przygotowuję na bulionie  drobiowo-wolowym, do ktorego dodaję pokrojone buraczki razem z liscmi, marchewke, ziemniaki. Czasem zamiast ziemniakow wkladam gotowane jajko. Zupe przyprawiam  pieprzem, wegetą, dodaje troszke octu i  smietany, posypuje natką pietruszki - oto cala historia.  

 

 

Kiedy na dworze zimno, a potrzebujemy nieco energii taka zupa doskonale sie sprawdzi. Polecam serdecznie. 

sobota, 27 sierpnia 2011
chlebek z dodatkiem mąki owsianej

W oparciu o przepis na chleb razowy

http://smakimojejkuchni.blox.pl/2011/07/chleb-pszenny-razowy.html#ListaKomentarzy 

powstal rownie smaczny, rownie zdrowy i rownie wart sprobowania chleb z mąką owsianą.

 

 

Chleb w zasadzie niewiele rozni sie w smaku od chleba pszennego, jesli dodatek mąki nie jest znaczący ale zdecydowanie warto sprobowac eksperymentu z mąką owsianą, chocby ze względu na niebagatelne walory niedocenianego wciąz owsa.

 

 

 

poprzedniego dnia

 

mieszamy ze sobą  pol szklanki zakwasu -u mnie zytni

                              2 szklanki mąki pszennej chlebowej

                              szklanke wody

odstawiamy pod przykryciem na noc

 

nastepnego dnia dodajemy

 

szklanke mąki owsianej

3 szklanki mąki pszennej chlebowej

2 szklanki wody

lyzke soli

lyzke oliwy

opcjonalnie -jesli zalezy nam na czasie- odrobine drozdzy suszonych

 

ciasto wyrabialam mieszając lyzką do momentu az ladnie odchodzilo od scianek miski i od samej lyzki. Odstawilam do podwojenia objetosci, przelozylam do  2 foremek-keksowek i ponownie odstawilam do wyrosniecia. Gotowe, wyrosniete chleby wstawialam do nagrzanego do 230 st piekarnika, umieszczając pod spodem naczynie z gorącą woda. Po 10 min obnizylam temp do 200 st i dopiekalam 40 min.

 

 chlebek dodaje do akcji- chleby na zakwasie

zapraszam do skosztowania

smacznego! 

wtorek, 23 sierpnia 2011
ciasto z brzoskwiniami

Przepis na to smaczne ciacho dostalam od kolezanki, u ktorej mialam przyjemnosc skosztowac go po raz pierwszy. Iwonko, dziekuje.

 

 

 

 

Biszkopt

 

5 jajek

1 szkl mąki pszennej

1 szkl cukru

 

bialka ubic -najlepiej z odrobiną soli, dodac cukier, ciągle ubijając, a potem po kolei zoltka. Na koncu wmieszac mąke  i wylac ciasto na blache wysmarowaną tluszczem i posypanej bulką tartą.

 

Warstwa gorna

 

1 puszka brzoskwin

2 budynie smietankowe

100g cukru

200g kokosu

100g masla

2 jajka

 

 

 

Brzoskwinie odcedzic. Dodac do syropu tyle wody,zeby bylo 0,5 l cieczy. Ugotowac na tym syropie budyn,jesli jest bez cukru nalezy poslodzic zgodnie z instrukcją.

Brzoskwinie pokroic w cienkie plastry i ulozyc na biszkopcie.Na brzoskwinie wylac ugotowany budyn.

Przesmazyc na masle na zloty kolor kokos z cukrem, caly czas mieszając. Po usmazeniu ubic 2 jajka i dodac do masy kokosowej. Wymieszac i wylozyc na mase budyniową. Zapiec w piekarniku na zloty kolor w temp 200 st.