Ten blog to dla mnie przygoda,proba zaczarowania kuchni,aby stala sie miejscem odkrywania nowych pasji,zdobywania umiejętnosci i doskonalenia samej siebie.To takze ogromna przyjemnosc i lekcja pokory...
O autorze
Zakładki:
100 lat z Lucy
? ?
Durszlak.pl
?Akcja przetwory 2011 ?
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Paprykujemy 2
Chętnie bywam
Chleb domowy
Festiwal pierniczkow
Http://durszlak.pl/
Kawa
Kontakt - wielg@ onet.eu
Odwiedzam
Porady
Uczestnicze
Uwaga -jezeli ktos uwaza,ze jego blog,pomysly lub inne tresci zostaly w sposob niewlasciwie przeze mnie wykorzystane-prosze o kontakt,natychmiast je usune.
Z zycia wziete
Tagi
czwartek, 06 października 2011
drozdzowki z budyniem i owocami

Kolejne drozdzowki, tym razem ze smacznym budyniowym nadzieniem i owocami. Przepis znalazlam na blogu

 http://kopalniasmakow.blogspot.com/

Budyniowe drozdzowki pamietam z dziecinstwa, i choc nie te nalezaly do moich ulubionych, a jagodzianki i buleczki z serem, to jednak i do  budyniowych czasem wracam z ochotą. 

 

 

 

przepis cytuje za Magoldie

 

Składniki na ciasto -około 15 drożdżówek


500 g mąki pszennej
21 g suchych drożdży lub 42 g świeżych
20 g miodu
2 jajka
250 g mleka
7 g soli
75 g miękkiego masła

Masa budyniowa

 
1 opak. dużego budyniu
2 i 1/2 szkl. mleka
3 łyżki cukru

Ponadto


dowolna kruszonka- pominelam


dowolne owoce ,świeże lub mrożone

 
Mleko, miód i jajko wymieszać.
Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), miękkie masło i sól.
Wyrobić gładkie ciasto.
Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.
W międzyczasie ugotować gęsty budyń.
Kiedy ciasto jest juz wyrośnięte formować z niego bułeczki masy około 50 - 60 g każda. Odłożyć w ciepłe miejsce na 20 - 30 minut do napuszenia.
Używając szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, posmarować roztrzepanym jajkiem i nałożyć do niego budyń a następnie owoce.
Piec około 20-25 minut w temperaturze 180ºC.

 

 

 

 

 

 

 

Buleczki są bardzo smaczne, wszystkich serdecznie zachecam i zapraszam na poczestunek a Magoldie dziekuje za pyszny-jesli mozna tak powiedziec- przepis. 

 

niedziela, 02 października 2011
szybki serniczek na ciasteczkowym spodzie

Bardzo lubie ten rodzaj spodu, ciasteczka digestive z czekoladą  dają taki pyszniutki smak, dodatkowo robi sie go bardzo szybko.

 

 

 

do wykonania spodu potrzebujemy

 

250 -300g ciasteczek digestive w czekoladzie lub zwyklych

50 g masla

 

ciasteczka drobno pokruszyc, wymieszac z maslem i ulozyc na spod tortownicy wylozonej papierem do pieczenia lub natluszczonej i posypanej bulką tartą.Wkladamy do lodowki na czas przygotowania masy serowej. Piekarnik nagrzewamy do 180 st C.

 

 

 

 

masa serowa

 

 wiaderko mielonego twarogu na serniki- 1kg

niepelna szkl cukru

 2 lyzki mąki ziemniaczanej

cukier waniliowy

5 jajek

 

 

 

Do sera dodajemy cukier, zoltka , cukier waniliowy i mąke, mieksujemy dokladnie. Do masy dodajemy ubita piane z bialek, mieszamy mikserem na niskich obrotach do polączenia skladnikow.

Wykladamy na  mase ciasteczkową, pieczemy przez ok godzine lub w nizszej temp-16o st  ok poltorej godziny.

 

 

 

Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy ulubioną polewą.

Smacznego! 

sobota, 01 października 2011
pizza na tortilli

Russkaya  kusila tą oryginalną pizzą juz jakis czas temu, zdjecia zakodowaly mi sie w pamieci i postanowilam sprobowac. Danie bardzo nam smakowalo, robi sie je szybciutko przy wykorzystaniu gotowych plackow, a ich smazenie tez nie pochlania wiele czasu.

 

 

 

przepis zrodlowy tutaj

 

http://dzismamochotena.blox.pl/2011/09/Pizza-na-tortilli-czyli.html 

Na powyzszym blogu znalezc tez mozna przepis na ciasto do tortilli.

 

Gotowe placki smarujemy sosem pomidorowym,ukladamy dodatki wg upodobania-ja wykorzystalam podsmazone pieczarki wraz z cebulką, ugotowane rozyczki kalafiora , pomidora i duuuzo sera.

wszystko to zapiekalam w mikrofalowce ok 3 min. 

 

 

 

 

 

 

 

Polecam wszystkim serdecznie. 

 

środa, 28 września 2011
piernik z jablkami

Swietując Dzien Jablka- wyczytalam o tym na ktoryms z blogow- postanowilam i ja dolozyc swoje trzy grosze. No- niezupelnie swoje, bo wykorzystalam przepis z bloga

 http://ciasteczkowepotwory.blox.pl/2010/11/Piernik-z-jablkami.html

Ciasto wydalo mi sie smaczne , wilgotne z jablkowym akcentem i takie wlasnie bylo.

 

 

kostka masła lub margaryny

2 szklanki mąki

szklanka cukru

4 jabłka - starte i podduszone na miękko w niewielkiej ilości wody

płaska łyżeczka sody

szczypta soli

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

torebka przyprawy do piernika

2 łyżki płynnego miodu

4 jaja



Stopic tłuszcz. Do ostudzonego  tluszczu dodac  kolejno cukier, jajka, mąkę przesianą z przyprawą, solą, sodą i proszkiem do pieczenia a na końcu  dodac miód i jabłka. Cały czas ucierac  wszystko mikserem .Ciasto przelac do keksowki natluszczonej i wysypanej bulką tartą i piec w 180 st okolo godziny. 

 

 

 

nieklopotliwy a bardzo smaczny chlebek drozdzowy

Chlebek pochodzi z przepisow Liski

http://pracowniawypiekow.blogspot.com/2009/10/atwy-chleb-pszenno-zytni-dla.html 

 

Szukalam czegos, co w szybki i nieklopotliwy sposob przyniosloby ciekawy i smaczny efekt. Na zdjeciu  zamieszczonym przez Liske chlebek prezentowal sie tak fajnie, ze nie zwlekalam dluzej tylko szybko wymieszalam skladniki. Dzis zajadalismy sie takimi kromeczkami..

 

skladniki

 

100 g mąki żytniej 
300 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki soli
2 gramy świeżych drożdży
250 ml wody


Wszystkie składniki wymieszać w misce. Przykryć i zostawić na 12-18 godzin.
Keksówkę o długości 26-30 cm wysmarować olejem, wysypać otrębami żytnimi. Przełożyć ciasto, wierzch oprószyć mąką, odstawić do wyrastania (ciasto powinno wypełnić formę do pieczenia w czasie 30-60 minut).
Piekarnik rozgrzać do 230 st C.
Na dno wsypać 1 szklankę kostek lodu.
Wstawić wyrośnięty chleb.
Po 10 minutach, zmniejszyć temp. do 210 st C i dopiekać kolejne 30-40 minut.

 

Bardzo serdecznie wszystkim polecam

 

 

 

 

 

 

poniedziałek, 26 września 2011
flaczki z kurczaka

Kolejna propozycja wykorzystania miesa drobiowego, wedlug mnie smaczna potrawa i fajny pomysl na obiad.

 

 

1/2 kurczaka

wloszczyzna bez kapusty

lyzka masla lub margaryny

lyzka mąki

lyzka majeranku

lisc laurowy

kilka ziarenek ziela angielskiego

1/2 lyzeczki imbiru

pieprz, sol

 

Umytego kurczaka,oskrobaną i oplukaną wloszczyzne oraz lisc laurowy i ziele angielskie zalac dwoma litrami zimnej wody, osolic i gotowac na malym ogniu. Gdy mieso bedzie miekkie,przecedzic rosol i ewentualnie odtluscic. Z przestudzonego kurczaka zdjąc skore i starannie wyjąc kosci a mieso pokroic w paseczki. Warzywa rowniez pokroic i wlozyc do wraz z miesem do wywaru. Maslo lub margaryne utrzec z mąką na gladką mase, wlozyc do zupy i gotowac kilka minut, mieszajac, az tluszcz sie rozpusci. Pod koniec doprawic do smaku.

 

 

niedziela, 25 września 2011
udka po chinsku

Pyszny sposob na kurczaka, nie kosztuje nas wiele pracy a efekt bardziej niz zadowalający.

Przepis pochodzi z Biblioteczki Poradnika Domowego, wydanie  Najlepsze Potrawy z Drobiu.

 

Skladniki

6 udek z kurczaka

 

Marynata

po 2/3 szklanki sosu sojowego, oleju i ketchupu

2 plaskie lyzki miodu

 

Sos sojowy, olej, ketchup i miod zmiksowac. Udka zalac marynatą, odstawic co najmniej na 2 godziny.(Przez ten czas mieso obrocic).Nastepnie wyjąc udka z marynaty, ulozyc w naczyniu zaroodpornym, posmarowac marynatą-najlepiej pędzelkiem, przykryc i wstawic na 40 min do piekarnika nagrzanego do 200 st C. Zdjąc przykrywke, znow posmarowac udka zalewą i piec jeszcze 20 min w 180 st C.Podawac z ryzem i pikantną surowką.

 

Ja wlozylam udka wraz z calą marynatą do naczynia zaroodpornego i pieklam bez przykrycia ok godziny.

 

 

Bardzo smaczne mięsko na obiad, serdecznie polecam...
 

czwartek, 22 września 2011
klasycznie- Fale Dunaju

Na tylu blogach widzialam juz to ciasto, sama nie wiem, dlaczego tak dlugo to trwalo, zanim je upieklam. Szybkie i takie smaczne, uprzyjemni chwile przy popoludniowej kawie.

skorzystalam z przepisu

http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2011/09/fale-dunaju.html 

 

 

3 jajka
150g cukru
150 ml oleju
150 ml mleka + 2 łyżki
2 szkl. mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki mleka
dowolne owoce

 

 

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno.
Następnie cały czas ubujając dodawać stopniowo i kolejno:cukier, żółtka, olej, mleko i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 2 łyzki kakao + 2 łyżki mleka.
Blaszkę (33x20) natłuścić i wysypać kaszą manną. Wyłożyć jasne ciasto a na nie rozsmarować bardzo delikatnie ciemne ciasto. Na wierzch poukładać ciasno owoce
Piec ok 30 min w temp 180 stopni

 



krem budyniowy

400 ml mleka
1 budyń waniliowy w proszku 
1 opakowanie cukru waniliowego 
2 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
250g masła


Do garnka wlać 300ml mleko. W osobnym odlać pozostałe 100 ml mleka i wsypać proszek budyniowy i cukier. Wlać do gotującego się mleka i zagotować. Wystudzić. Masło utrzeć do białości i dodawać powoli budyń a następnie sok z cytryny. Wszystko wymieszać na jednolitą masę.
Wyłożyć na wystudzone ciasto.

  Polewa

100g czekolady mlecznej
100g czekolady gorzkiej
70g masła


S
kładniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej i dobrze wymieszać. Lekko przestudzoną polewą polać ciasto i schłodzić. 

 

 

 zapraszam na ciacho i kawe..

niedziela, 18 września 2011
tortowo-truskawkowo

Okazja byla nie byle jaka, bowiem swietowalismy trzydzieste urodziny kolezanki, zatem tort musial sprostac wysokim wymaganiom. Szukalam czegos, co byloby niebanalne, a czemu bylabym w stanie podolac. Wybor padl na przepis Kornika

 http://kornikwkuchni.blogspot.com/2011/04/fraisier.html

Dokonalam pewnych  zmian wg wlasnych potrzeb a oto co powstalo w efekcie koncowym

 

 

Pierwsza zmiana dotyczyla biszkoptu- upieklam 2 blaty osobno, w tym jeden z dodatkiem kakao, u Kornika w przepisie podany byl jeden blat jasny przekrojony na polowe.

Moja wersja

 

blat jasny

 3 jajka

niepelna szklanka mąki pszennej

1 lyzka m. ziemniaczanej

3/4 szkl cukru

bialka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy cukier nadal ubijając,potem kolejno zoltka, na koniec nalezy wmieszac przesiane mąki. Piec w 200 st ok 15-20 min

 

blat kakaowy

te same skladniki, jedeynie 3 lyzki mąki zastepujemy 3 lyzkami kakao

 

 

Krem muslinowy zastąpilam masą smietanową z dodatkiem serka mascarpone

 

500ml smietany kremowki

150g serka mascarpone

 

ubic smietane, osobno zmiksowac ser-mozna dodac nieco cukru, ja nie dawalam, wymieszac mikserem wszystko razem na gladką mase.

 

 

Gotowy blat jasny  nasączamy dowolnym ponczem, u mnie byl to syrop pomaranczowy z dodatkiem alkoholu, zabezpieczamy obrecza od tortownicy  i na brzegach ukladamy przekrojone na polowe truskawki. Wyszlo mi ok 200g, ale uzylam wiecej, drobno pokrojone wylozylam dodatkowo na masie smietanowej przed polozeniem ciemnego blatu.

Na ciemnym blacie ulozylam dodatkowo serduszko z dodatkowego biszkoptu, ktory pieklam dla wlasnego uzytku, polalam polewą czekoladową-po uprzednim nasączeniu, ozdobilam rozyczką, truskawkami i wiorkami namoczonymi w alkoholu.

 

Jak juz wspomnialam dodatkowo powstal jeszcze jeden torcik, ktory moge pokazac w przekroju, choc nie jest to taki sam tort , jak ten poprzedni.

 

 

 

 

 

Zapraszam na slodki poczestunek i zycze smacznego. 

środa, 14 września 2011
spaghetti z sosem pomidorowo-paprykowym

Proste, smaczne danie, praktyczne dla tych, ktorzy z kazdego sosu wygrzebuja kawalki warzyw, miesa czy innych dodatkow.

 

 

 

skladniki

 

3 kolorowe papryki- pokrojone w kostke

przecier pomidorowy

1 cebulka- pokrojona w kostke

2-3  z czosnku 

bulion mięsny- drobiowy lub mieszany

 

 

podsmazamy cebule z czosnkiem, dodajemy  papryke i dusimy do miękkosci cebuli. Dodajemy przecier, bulion i gotujemy jeszcze ok 15 min. Gotowy sos przyprawiamy, przecieramy przez sito i polewamy nim ugotowany makaron. Potrawe posypujemy startym zoltym serem i dokladamy natke pietruszki.

Gotowe.

zapraszam

 

 

przepis dodaje do akcji

 

http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/paprykujemy-2


 

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 30