Ten blog to dla mnie przygoda,proba zaczarowania kuchni,aby stala sie miejscem odkrywania nowych pasji,zdobywania umiejętnosci i doskonalenia samej siebie.To takze ogromna przyjemnosc i lekcja pokory...
O autorze
Zakładki:
100 lat z Lucy
? ?
Durszlak.pl
?Akcja przetwory 2011 ?
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Paprykujemy 2
Chętnie bywam
Chleb domowy
Festiwal pierniczkow
Http://durszlak.pl/
Kawa
Kontakt - wielg@ onet.eu
Odwiedzam
Porady
Uczestnicze
Uwaga -jezeli ktos uwaza,ze jego blog,pomysly lub inne tresci zostaly w sposob niewlasciwie przeze mnie wykorzystane-prosze o kontakt,natychmiast je usune.
Z zycia wziete
Tagi
środa, 09 listopada 2011
spaghetti z kurczakiem i ostrym sosem

Makarony z sosem lub farszem to cudowne, wyborne w smaku dania. Kojarzą  sie przede wszystkim ze sloneczną Italią  ale wedlug historykow znali je juz starozytni Rzymianie. Wlosi twierdza, ze mozna je jesc codziennie i wcale sie nie znudzi. Makaron sprawdza sie zarowno w zapotrzebowaniu na szybkie, smaczne danie jak i wytworną kolacje.

 Dzis propozycja z gatunku szybko i smacznie.

 

 

spaghetti z kurczakiem i sosem chilli

 

2 piersi z kurczaka

cebula

pomidory w puszce

3-4 lyzki sosu chilli

natka pietruszki

sol, pieprz

 

makaron spaghetti

 

Makaron gotujemy al dente.

Podsmazamy na oleju pokrojoną drobno cebulke, dodajemy kawalki kurczaka i smazymy. Nastepnie dodajemy puszke  krojonych pomidorow, sos chilli i dusimy ok 20 min.

Przyprawiamy, sosem polewamy makaron i posypujemy natka pietruszki.

Smacznego! 

 

 

sobota, 05 listopada 2011
ciasto z wisniami i budyniową pianką

A mialy byc maliny... w przepisie na to absolutnie przesmaczne ciasto, ktorego probowali juz chyba wszyscy( widzialam na tylu blogach) - maliny byly niezbedne. Coz, kiedy juz po sezonie, nawet mrozonych nie moglam znalezc, a ciasto mnie kusilo.. Nie ma rzeczy niezastąpionych, pomyslam, i zastąpilam maliny wisniami.

Tak oto powstalo

 ciasto z wisniami i budyniową pianką

 

 

 

Przepis pochodzi od Dorotus i w wersji oryginalnej go cytuje

 http://mojewypieki.blox.pl/2011/09/Kruche-ciasto-z-malinami-i-lekka-bydyniowa-pianka.html

 

 

  ciasto


2,5 szklanki mąki pszennej 
250 g masła lub margaryny, zimnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek


Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.

Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Delikatna budyniowa piank
a


5 białek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 opakowanie cukru wanilinowego 
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Ponadto


500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
cukier puder do oprószenia


Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).


Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.

 

 

Wszystko dobre zostalo juz na temat tego ciasta wypowiedziane, ja moge jedynie potwierdzic, ze warto, a nawet koniecznie trzeba je upiec. Wielkie uznanie dla autorki tego fantastycznego przepisu.

 

Pozdrawiam weekendowo 

wtorek, 01 listopada 2011
pomidor z cebulką w smietanie i rolada smietanowa z wisniami

proste polączenie pomidora z cebulą, do tego smietana i oto mamy smaczna obiadową salatke.

 

 

 potrzebujemy

 

kilka malych pomidorow, wykorzystalam male pomodorki koktajlowe

1 cebula

 smietana. ok 150ml

sol, pieprz, natka pietruszki

 

pomidory, cebule pokroic, wymieszac, dodac natke pietruszki, przyprawic, zalac smietana i odstawic na 15 min. 

 

 

rolada

 

Niezmiennie przepis od Paulinki z kotlet tv

 

 

1 szkl  mąki

1 szklanka cukru

3 jajka

1/3 szkl wody

Lyzeczka cukru waniliowego

Lyzeczka proszku do pieczenia

 

Bialka ubic na piane z cukrem, nastepnie polączyc piane z zoltkami,mąką i proszkiem do pieczenia oraz woda.Wszystko zmiksowac.Wlac do formy 40x25 wylozonej papierem do pieczenia posmarowanym odrobina tluszczu.Wstawic do piekarnika nagrznego do 200 st C  na 17 minut.Upieczony biszkopt przelozyc na sciereczke chwytajac za rogi papieru, sciereczke mozna wysypac c-pudrem.Zdjąc papier i razem ze sciereczką zwinąc w rolade i pozostawic do wystudzenia.

 

 

Masa smietanowa

 

250 ml smietany kremowki

2-3 lyzki cukru

wisnie-skorzystalam z mrozonych

Lyzeczka zelatyny  rozpuszczonej w odrobinie wody 

 

ubic smietane , dodac cukier  dalej ubijając. Przygotowaną zelatyne podgrzac w mikroweli, nieco przestudzic i wlac do smietany. Wymieszac.

 

Rozwinąc rolade, wylozyc mase smietanową i wlozyc w srodek wisnie.Zawinąc spowrotem, juz bez sciereczki, odstawic do lodowki do stezenia. 

 

 

 

 

Zapraszam 

środa, 26 października 2011
chleb mieszany na zakwasie z dodatkiem drozdzy

Zabierając sie za kolejny chlebek znow siegnelam do przepisow Kass i tym razem padlo na ten 

 http://smakiaromaty.blogspot.com/2010/04/chleb-mieszany-na-zakwasie-z-dopalaczem.html

 

 

 Chlebek  jest przesmaczny, z chrupiącą, twardą skorką i ma taki fajny, spręzysty miązsz. Bardzo mi  odpowiada i jestem pewna, ze bede go piekla czesto, zwlaszcza,ze dodatek drozdzy znacznie przyspiesza sprawe...

 

 

 

3/4 szkl aktywnego zakwasu żytniego
  450g mąki pszennej chlebowej
  170g mąki pszennej razowej
  200g mąki żytniej typ 720
  2 płaskie łyzki soli
  600ml wody
  30g świeżych drożdży -dalam pol lyzeczki suszonych
  1 łyżeczka cukru
  1 łyżka kminku

Do miski wsypać mąki, sól, cukier i zakwas. W odrobinie ciepłej wody rozpuścić drożdże, dodać do miski, wlać wodę i włączyć mikser na małych obrotach. Kiedy wszystkie składniki się połączą dodać rozgnieciony w moździerzu kminek.
Włączyć szybsze obroty i wyrabiać 2-3 minuty. Wyjąć ciasto na stolnicę, lekko zagnieść, ukształtować kulę i włożyć do naoliwionej miski. Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po 40 minutach złożyć ciasto. Kiedy podwoi objętość (po ok 1,5 - 2 godzinach) wyjąć ciasto, podzielić na dwie części i uformować bochenki. Ja skorzystalam z dwoch foremek. Umieścić złączeniem do góry, w wysypanych mąką koszykach, po czym włożyć do dużych foliowych toreb. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia. 
Nagrzać piekarnik z kamieniem do 220stC. Wyrośnięty chleb ostrożnie przełożyć na łopatę, naciąć i wsunąć na rozgrzany kamień do naparowanego piekarnika. Po 10 minutach zmniejszyć temp. do 190stC i piec jeszcze ok 30 minut. Wyjąć na kratkę i ostudzić.

Polecam serdecznie i dziekuje Kass za przepis.

 

wtorek, 25 października 2011
wspomnien czar - jagodzianki

Pamiętam je z dziecinstwa, mięciutkie, pachnące, ze wspanialym jagodowym nadzieniem. Uwielbialam je, mozna je bylo kupic w szkolnym sklepiku, choc trzeba bylo odstac swoje. Zresztą kolejki nie byly wtedy nikomu obce, wiec sie stalo. A potem zlizując resztki nadzienia z ust , zalowalismy, ze to juz koniec, ze znow trzeba czekac do jutra. A jak nie dowiezli? no, pozostawaly jeszcze te z  serem, tez dobre byly...a nic tak nie dokuczalo na szkolnych przerwach, jak niepowstrzymana ochota na cos slodkiego...

 

 

szukalam przepisu dlugo i zatrzymalam sie wlasnie na tym

 http://whiteplate.blogspot.com/2008/06/jagodzianki.html

Liska doskonale oddala smak tamtych buleczek, cudownie maslane, waniliowe, pyszne- wiec nie zwlakając cytuje za nią przepis

 

 

 

Zaczyn


20 g drożdży
1/2 szklanki mleka - Liska uzyla szklanki 200 ml
1/2 szkl mąki
1/4 łyżeczki cukru

ciasto

 
120 g masła o temp pokojowej
3/4 szkl cukru
3 żółtka
1/2 szkl mleka
cukier waniliowy z prawdziwą wanilią lub olejek waniliowy
1/4 łyżeczki soli
skórka z cytryny (2 łyżki)
3,5 szkl mąki

nadzienie

 
jagody (ok. 30 dag) - ja uzylam konfitury jagodowej, oczywiscie  bez dodatku cukru
cukier do smaku
cukier waniliowy

 



 



Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Po 3 min. dodać mąkę i cukier i dokładnie wymieszać. Owinąć plastikową folią i zostawić na 30 minut.

W dużej misce ubić masło, dodać stopniowo cukier, następnie zaczyn.
Zmniejszyć obroty miksera i dodawać: żółtka, mleko, wanilię, skórkę, sól i mąkę.
Kiedy ciasto będzie gładkie, wyjąć, uformować kulę i owinąć w plastikową folię wysmarowaną masłem. Zostawić, żeby wyrosło, ok. 40-60 minut.

Następnie podzielić ciasto na 15 części, z każdej z nich zrobić placuszek, wypełnić jagodami wymieszanymi z cukrem i cukrem waniliowym. Uformować bułeczkę, posmarować jajkiem i posypać z wierzchu cukrem.



P
iekarnik nagrzać do temp. 180 st. C. Wstawić jagodzianki i piec ok. 30 minut, lub do czasu zarumienienia.

 

 

 

 zapraszam na poczestunek..

poniedziałek, 24 października 2011
sernik z konfiturą jagodową

Kolejny serniczek, tym razem z jagodową wkladką, ktora ozywia smak i dodaje mu uroku.

 

 

Spod sernika wykonany jest z ciasteczek Digestive, znany i praktykowany na wielu blogach, minimalnie rozniacy sie jedynie proporcjami masla i ciastek.

U mnie bylo to 80 g masla 

paczuszka ciastek- 200g 

 

masa serowa pochodzi z Przepisow S. Leonii 

 

1 kg twarogu

1 szkl cukru

120 g masla lub margaryny

6 jajek

 1 lyzka mąki ziemniaczanej

1 lyzeczka proszku do pieczenia

cukier waniliowy

 

 

spod

 roztopione  maslo  utrzec z pokruszonymi ciastkami, wylozyc masą tortownice, uprzednio wylozoną papierem do pieczenia. Na czas przygotowania masy serowej wlozyc do lodowki.

 

SER

 

zmielony twarog dobrze rozetrzec z maslem, zoltka ubic z polową szklanki cukru. Ubic bialka pod koniec dodając reszte cukru. Wymieszac twarog z zoltkami, dodac cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mąke ziemniaczaną i piane oraz dowolne dodatki np  rodzynki.

Mase wylozyc na ciasteczkowy spod, na mase serowa ulozyc kleksami kilka lyzek konfitury jagodowej i lekko zamieszac koncem noza.Piec w gorącym piekarniku ok godziny. 

Ja pieklam  w 170 st 1 godz i 15 minut.

Po wystudzeniu mozna polac polewą. 

 

Serniczek wyszedl pyszny, zapraszam do degustacji... 

 

 

Tagi: jagody ser
13:09, bijana , ciasta
Link Komentarze (5) »
czwartek, 20 października 2011
chlebek ze slonecznikiem i platkami owsianymi

Zapraszam na chlebek z dodatkiem nasion slonecznika i platkow owsianych a takze otrąb z zurawiną. Taki sobie wzbogacony chleb na drozdzach, jednakze bardzo smaczny, lekko wilgotny, idealny na jesienne sniadanko.

 

 

przepis "zmontowany" z kilku innych propozycji wypiekow chlebowych z ziarnami.

 

skladniki

 

0,5 kg mąki chlebowej

otręby- u mnie z zurawiną plus platki owsiane- w sumie pol szklanki

garsc slonecznika

lyzka soli

 7 g drozdzy suszonych- paczuszka

2 lyzeczki cukru

pol litra wody

 

 

 

Wszystkie skladniki wymieszac lyzką, mieszac przez chwile poczym odstawic na ok pol godziny.Ponownie zamieszac lyzką kilka razy i wlac do przygotowanych keksowek- 2 foremki wysmarowane tluszczem i wysypane bulką tartą lub otrebami. Odstawic na 15-20 min . Piec w 23o st C  przez 15 min, nastepnie obnizyc do 200 st.C i jeszcze kolejne pol godziny. Poniewaz spod wciąz nie wydawal " gluchego" dzwieku, dopiekalam 5 min bez foremek.

 

 

 

Chlebek robi sie bardzo szybko, wiec moze byc tym

" awaryjnym" 

zapraszam serdecznie 

środa, 19 października 2011
dwukolorowa babka

Przepis znalazlam w jednej ze starych, kolorowych gazet a wlasciwie na wyrwanej z niej stronie, totez nawet nie znam tytulu w/w.

Powstala z potrzeby chwili, na przyjscie kolezanki, z ktorą przy kawce smakowalysmy dwukolorową, mięciutką babeczke( przy okazji pozdrawiam Danusie).

 

 

skladniki

 

15 dag masla lub margaryny

3/4 szklanki cukru

5 jaj

1,5 szklanki mąki tortowej

1 lyzka proszku do pieczenia

2-3 lyzki kakao

aromat cytrynowy i rumowy

tluszcz do formy

ewentualnie bakalie

 

Maslo utrzec z cukrem, dodawac stopniowo zoltka  i ucierac. Do utartej masy dodac po kilka kropli aromatu cytrynowego i rumowego. Ubic piane z bialek. Mąke polączyc z proszkiem do pieczenia. Mase z zoltkami , piane i mąke z dodatkiem proszku i bakalii  wymieszac razem. Forme wysmarowac tluszczem. Ciasto podzielic na 2 czesci 1/4 i 3/4. Do mniejszej porcji dodac kakao , wymieszac.Bialą czesc wlozyc do formy,rozprowadzic, na wierzchu polozyc mase kakaową. W kilku miejscach zamieszac widelcem. Piec w 200 st C ok 50 min. Po upieczeniu posypac cukrem pudrem lub polac polewą. 

 

Babka idealna do kawki lub ze szklanką mleka.

Polecam. 

Tagi: kakao
20:16, bijana , ciasta
Link Komentarze (4) »
niedziela, 16 października 2011
rolada kokosowa

Rolada to moje ulubione szybkie ciasto, nie poswiecam mu wiele czasu a efekt zawsze mnie pozytywnie zaskakuje. Bardzo czesto improwizuje przy nadzieniu,dodaje rozne owoce i patrze potem, jak szybko znika z talerza...

 

 

Przepis na ciasto zwykle ten sam, od Pauliny z KOTLET TV

 

szklanka mąki,( niepelna)

szklanka cukru

3 jajka

1/3 szkl wody

lyzeczka  cukru waniliowego

lyzeczka proszku do pieczenia

 

Bialka ubic na piane z cukrem, cukrem waniliowym, polączyc z zoltkami, mąką i proszkiem oraz wodą. Wszystko zmiksowac. Wlac do formy 40x25 wylozonej papierem do pieczenia.Piec w 200 st C 17 min. Upieczony biszkopt przelozyc na sciereczke  chwytajac za rogi papieru, sciereczke mozna posypac cukrem pudrem.Zdjac papier i poczekac az wystygnie.

Zwinąc rolade razem ze sciereczką. 

 

 

masa kokosowa pochodzi ze zbiorow przepisow s. Anastazji

 

1 kostka masla

1 szklanka wiorkow kokosowych

1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki cukru

 

Mleko, cukier, wiorki gotowac na malym ogniu ciągle mieszając przez 10 min. Maslo utrzec , dodac przestudzoną mase kokosową.

 Rozwinąc rolade,  posmarowac ją kremem , mozna dodatkowo wlozyc owoce- u mnie granatowe winogrona, zwinąc ponownie, zawinąc calosc w sciereczke lub folie, zeby sie ladnie uksztaltowala. Wlozyc do lodowki na kilka godzin.

 

 

Do mąki mozna przed wsypaniem do ciasta biszkoptowego dodac lyzeczke kakao, otrzymamy  rolade  kakaową.

 

 

 Zapraszam wszystkich serdecznie.

niedziela, 09 października 2011
sernik olbrzym z zurawinowym akcentem i jezynami

Mysle sobie, ze to jedno z najwyzszych ciast, jakie upieklam, a zarazem najsmaczniejszych. Oparlam sie na kilku zrodłach, miedzy innymi wykorzystalam przepis na biszkopt z dodatkami z przepisow s. Anastazji. Mase serową powtorzylam z poprzedniego "sernikowego " wpisu a pomysl wykorzystania jezyn zrodzil sie na skutek oglądniecia kilku zdjec sernikow z owocami na roznych blogach.

 

 

 

A zatem przepis na biszkopt kakaowy

 

pol szklanki mąki

pol szklanki cukru

3 jajka- osobno bialka i zoltka

pol lyzeczki proszku do pieczenia

lyzeczka kakao

 

ubic bialka na piane- zawsze dodaje odrobinke soli- dodac cukier, dalej ubijając dodawac kolejno po jdnym zoltku. Nastepnie dodac przesianę mąke z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie wymieszac mikserem na niskich obrotach.Pieczemy w 160 st pol godziny w tortownicy wylozonej papierem do pieczenia.

 

 

 

biszkopt "zurawinowy"

 

pol szkl mąki

pol szklanki cukru

 3 jajka

1 kisiel czerwony w proszku- u mnie zurawinowy

pol lyzeczki proszku do pieczenia

 

wykonanie jak wyzej, zamiast kakao dodajemy kisiel w proszku zmieszany z mąką i proszkiem do pieczenia, przesiewając do ubitych bialek z cukrem i zoltkami.Pieczemy jak wyzej.

 

 

 

masa serowa

 

wiaderko sera zmielonego do sernikow- 1kg

2 lyzki mąki ziemniaczanej

5 jajek

pol kostki miękkiego  masla

pol szklanki cukru

cukier waniliowy

 

do sera dodajemy maslo, zoltka, mąke , cukier waniliowy, cukier i ucieramy. Dodajemy ubitą piane i lekko mieszamy.

wylewamy troche ciasta do tortownicy wylozonej papierem do pieczenia, wysypujemy owoce, zalewamy reszta masy serowej i posypujemy resztą owocow. Pieczemy w 160. st okolo poltorej godziny.

 

Zlozenie ciasta

 ciemny biszkopt

sernik

 rozowy biszkopt

polewa.

 

Ciasto jest bardzo smaczne, serdecznie wszystkim polecam. 

 

 

 

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 30