Ten blog to dla mnie przygoda,proba zaczarowania kuchni,aby stala sie miejscem odkrywania nowych pasji,zdobywania umiejętnosci i doskonalenia samej siebie.To takze ogromna przyjemnosc i lekcja pokory...
O autorze
Zakładki:
100 lat z Lucy
? ?
Durszlak.pl
?Akcja przetwory 2011 ?
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Paprykujemy 2
Chętnie bywam
Chleb domowy
Festiwal pierniczkow
Http://durszlak.pl/
Kawa
Kontakt - wielg@ onet.eu
Odwiedzam
Porady
Uczestnicze
Uwaga -jezeli ktos uwaza,ze jego blog,pomysly lub inne tresci zostaly w sposob niewlasciwie przeze mnie wykorzystane-prosze o kontakt,natychmiast je usune.
Z zycia wziete
Tagi
sobota, 01 maja 2010
Szybki smaczny obiad

Kiedy nie mam wiele czasu na przygotowanie obiadu,chętnie korzystam z tego pomyslu.Filety zwykle w zapasach mam,frytki tez sie znajdą...Obiadek smaczny i co wazne-tolerowany przez dzieciaczki...

 

Filety kurczaka w ciescie

 

potrzebujemy:

kilka filecikow

ciasto nalesnikowe z dodatkiem przyprawy do kurczaka lub innych ulubionych przypraw,np vegeta,ziola

 

 

Filety dzielimy na mniejsze porcje,lekko rozbijamy.Przygotowujemy ciasto takie jak na nalesniki,czyli woda/mleko,mąka,jaja -przyprawiamy wg uznania-u mnie przypr.do kurczaka.Filety maczamy w ciescie i obsmazamy z obu stron na patelni.Podajemy np z frytkami i sosem czosnkowym.Polecam!

 

Barszcz biały

Pomyslalam o tej zupie ,kiedy znalazlam w swoich zapasach torebke barszczu Winiary.Nie jestem pasjonatką wykorzystywania zup w proszku,ale czasem to rzeczywiscie zdaje egzamin-u mnie w tym przypadku,kiedy za oknem ponuro i nie chce sie wyjsc do sklepu,a zatem trzeba kombinowac z tego,co sie ma. No i wykombinowalam:

 

SKLADNIKI

 

kostka rosolowa,lub w moim przypadku-bulion na wędzonym boczku KNORRA

kawalek kielbaski cienkiej,np podwawelska

kilka ziemniakow

2 marchewki

jajka ugotowane na twardo

majeranek

pieprz,ew.vegeta

 

 

Ugotowac wywar na kostce rosolowej,wkroic marchewke,ziemniaki,przyprawic i gotowac.W tym czasie podsmazyc pokrojoną kielbaske,dodac do zupy.Przygotowac barszcz w proszku wg przepisu-wlac do gotującej sie zupy,gotowac jeszcze kilka minut,doprawic smietaną.Po ugotowaniu dodac pokrojone w cwiartki ugotowane jajka.

Smacznego!

 

Tagi: zupy
17:21, bijana
Link Dodaj komentarz »
Pyszna sałatka Iwony

Ktoregos dnia koleżanka poczęstowała mnie sałatką,o ktorej wczesniej nawet nie slyszałam-z WĘDZONEGO KURCZAKA.O ile  na temat sałatki z wędzonej makreli juz wczesniej czytałam,o tyle piers kurczaka w tym wydaniu mnie zupelnie zaskoczyła i to baaardzo pozytywnie.Poprosilam o przepis i oto ona

 

Skladniki

 

1 wędzona piers kurczaka

po polowie papryki-zoltej,czerwonej i zielonej

puszka kukurydzy

ok.3 plasterki ananasa z puszki

majonez

natka pietruszki

 

 

Kurczaka,papryke,ananasa-pokroic w kostke,dodac kukurydze,natke pietruszki,wymieszac z majonezem.

Pycha!

Tagi: sałatki
16:29, bijana
Link Dodaj komentarz »
środa, 28 kwietnia 2010
POMIDOROWA NA WĘDZONCE

Zupy to nieodłączny element naszego jadłospisu. Z wielu powodow;bo sycące,rozgrzewające -szczegolnie gdy na dworze wieeeeje,a to częsty obrazek irlandzkiej rzeczywistosci.Ale najwazniejsze-ze lubiane przez dzieci,w tym naszą czteroletnią Jessike.Pomidorowa to jej ulubiona zupka,totez robie ją na wiele sposobow i zdecydowanie za często....

 

skladniki

kawałek wędzonego mięsa

jarzyny(marchewka,pietruszka,przypieczona cebula)

koncentrat pomidorowy

przyprawy-pieprz,vegeta

śmietana

natka pietruszki

 

 

Ugotowac wywar na wędzonce,dodac warzywa,podgotowac,na koniec wlac koncentrat pomidorowy i gotowac jeszcze przez chwile.Dodac przyprawy i zaprawic smietana.Podawac z dowolnym makaronem .Smacznego!

 

Tagi: zupy
12:28, bijana
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 26 kwietnia 2010
Karpatka

Ciasto smaczne i lubiane chyba przez wszystkich.Dobre na kazdą okazje...Przepis zaczerpniety z internetu,dostepny rowniez na opakowaniach gotowych ciast w proszku.Polecam!

karpatka

Składniki: CIASTO
1/2 kostki margaryny
1 szklanka wody
1 szklanka mąki
4 jaja

KREM
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń
1 szklanka cukru
1 kostka masła
Przepis na ciasto: Margarynę i wodę zagotować. Wsypać mąkę, wymieszać i prażyć 2 - 3 minuty. Po wystudzeniu dodać jaja. Podzielić ciasto na 2 części i każdy piec około 1 godzinę.
Przepis na krem: Mleko zagotować z cukrem, dodać obie mąki i ugotować budyń. Ostudzić. Utrzeć masło i dodać wystudzony budyń.
Przełożenie ciasta: Ciasto - krem - ciasto.


Tagi: ciasta
20:12, bijana
Link Dodaj komentarz »
Klopsiki z ziemniakami

Klopsy to alternatywa dla tradycyjnych kotletow mielonych,rownie smaczna i nie wymagająca ani wielkich umiejętnosci,ani wyszukanych skladnikow ani tym bardziej mnostwa czasu.A zatem-robmy klopsy!

KLOPSY

ok.0,5kg mięsa mielonego

2 jajka

bulka tarta

vegeta,pieprz


Z podanych skladnikow wyrabiamy farsz,formujemy kotleciki i podsmazamy na gorącym tluszczu.


sos

koncentrat pomidorowy

kostka rosolowa

zasmazka z wodyi mąki

przyprawy

 

Do gotującej sie wody wrzucamy kostke rosolową,po chwili dodajemy koncentrat i gotujemy chwilke.Następnie przygotowujemy zasmazke z wody i mąki i wlewamy do sosu.Przyprawiamy,wkladamy klopsiki i jeszcze przez kilka minut gotujemy na malutkim ogniu.Podajemy z ziemniakami.

 

 

 

 

 

STRUDEL Z NADZIENIEM PIECZARKOWYM

Ciekawie wyglądająca i smaczna przekąska,zarowno na cieplo jak i-a moze jeszcze lepsza na zimno.Dobre rozwiązanie na wykorzystanie pozostalych z obiadu ziemniaczkow a takze na poczestunek dla zapowiedzianych gosci.Przepis znaleziony w internecie,troszke przeze mnie zmodyfikowany.

 

STRUDEL Z FARSZEM PIECZARKOWYM

 

POTRZEBUJEMY

DO KILOGRAMA UGOTOWANYCH I PRZETARTYCH ZIEMNIAKOW

KUBECZEK GESTEJ SMIETANY  150-200ML

MĄKA  4 SZKLANKI,JESLI TRZEBA DODAC TROCHE WIECEJ

3 JAJKA

OK.0,5 KG PIECZAREK

2-3 CEBULE

0,5 KG KAPUSTY KISZONEJ

NATKA PIETRUSZKI

PRZYPRAWY

 

 

DO PRZETARTYCH ZIEMNIAKOW DODAC SMIETANE,JAJA,MAKE,JESLI ZIEMNIAKI NIE BYLY SOLONE PRZY GOTOWANIU-POSOLIC.WYROBIC CIASTO,UFORMOWAC KULE.PRZYGOTOWAC FARSZ Z PODSMAZONYCH PIECZAREK,PODOBNIE CEBULKA PLUS UGOTOWANA I POKROJONA DROBNO KAPUSTA KISZONA.PRZYPRAWIC DO SMAKU(WEGETA,PIEPRZ),DODAC POSIEKANĄ NATKE PIETRUSZKI I DOBRZE WYMIESZAC.

NA SCIERECZCE POSYPANEJ MĄKĄ UFORMOWAC Z CIASTA PROSTOKĄT ,WYLOZYC NA TO FARSZ I Z POMOCĄ SCIERKI ZLEPIC STRUDEL,PODOBNIE JAK ROLADE.

PIEC 40MIN W 200 ST.PRZESTUDZONY KROIC W PLASTRY

 

 

sobota, 24 kwietnia 2010
Zebra na dobry początek

Zebra to jedno z najlatwiejszych ciast babkowych,pysznie wygląda i tak tez smakuje.Niewątpliwą zaletą ciasta jest fakt,iz nie wymaga wyszukanych skladnikow i duzego nakladu czasu.Przepis wyszperany na blogu COS SLODKIEGO POPROSZE

ZEBRA

5 JAJEK

2 SZKLANKI CUKRU

3 SZKLANKI MĄKI

3 LYZECZKI PROSZKU DO PIECZENIA

1 SZKLANKA ZIMNEJ WODY

1 SZKLANKA OLEJU

3 LYZKI KAKAO

AROMAT WANILIOWY

 

JAJKA UTRZEC LUB ZMIKSOWAC Z CUKREM.DODAC MĄKE WYMIESZANĄ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA.WLAC WODE,OLEJ I AROMAT.WYMIESZAC,CIASTO PODZILIC NA 2 CZESCI,DO JEDNEJ DODAC KAKAO.DOBRZE WYMIESZAC.NA SRODEK WYSMAROWANEJ TLUSZCZEM BLACHY WLEWAC NA PRZEMIAN CIASTO JASNE I CIEMNE.PIEC OK GODZ W TEMP 180'C.UPIECZONE CIASTO POLAC POLEWĄ LUB POSYPAC CUKREM PUDREM

 

piątek, 23 kwietnia 2010
na drodze do smacznej przygody

Zaczynam nową przygode,mam nadzieje smaczną i edukacyjną -cokolwiek to znaczy.Inspiracją do niej byla lektura wielu podobnych w sieci i nie ukrywam bardzo mnie to wciągnelo.Inna rzecz czy mi sie uda i jak dlugo to potrwa ale mam nadzieje,ze przy odrobinie szczescia i wsparciu moge liczyc na pozytywny skutek.Nie jestem wspanialą kucharką i pewnie niejeden bląd sie tu wkradnie ale przeciez blądzic jest rzeczą ludzką a zatem -zabieram sie do pracy.

1 ... 26 , 27 , 28 , 29 , 30