Ten blog to dla mnie przygoda,proba zaczarowania kuchni,aby stala sie miejscem odkrywania nowych pasji,zdobywania umiejętnosci i doskonalenia samej siebie.To takze ogromna przyjemnosc i lekcja pokory...
O autorze
Zakładki:
100 lat z Lucy
? ?
Durszlak.pl
?Akcja przetwory 2011 ?
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Paprykujemy 2
Chętnie bywam
Chleb domowy
Festiwal pierniczkow
Http://durszlak.pl/
Kawa
Kontakt - wielg@ onet.eu
Odwiedzam
Porady
Uczestnicze
Uwaga -jezeli ktos uwaza,ze jego blog,pomysly lub inne tresci zostaly w sposob niewlasciwie przeze mnie wykorzystane-prosze o kontakt,natychmiast je usune.
Z zycia wziete
Tagi
sobota, 31 lipca 2010
Latające talerzyki z owocami

Zapraszam na kosmiczne ciasteczka idealne na lato,niezbyt slodkie a bardzo smaczne.Przepis wyszperany w jakiejs starej gazecie,zaintrygowal mnie sposobem obchodzenia sie z drozdzowym ciastem.W zasadzie nigdy nie robilam podobnego ciasta ,wiec postanowilam sprobowac i efekt okazal sie calkiem zadowalający.W przepisie nadzieniem miala byc konfitura,u mnie w tej roli wystąpily kawalki jablek i jak sie okazuje sprawily sie calkiem dobrze.A oto i przepis

 

Latające talerzyki z owocami

3 szkl mąki pszennej

20 dag masla

jajo

4 dag drozdzy

pol szklanki mleka

po szczypcie soli i cukru

sloiczek konfitury owocowej

 

Mąke przesiac,posiekac z zimnym maslem.Wbic jajo,dodac pokruszone drozdze,mleko,odrobine cukru i soli,wymieszac nozem te skladniki,po czym szybko zagniesc ciasto.Gdyby sie okazalo za rzadkie,wgniesc w nie jeszcze troche mąki.Wlozyc je do garnka z zimną wodą.Gdy wyplynie,rozwalkowac je na placekgrubosci 5 mm.Wykrawac szklanką krązki.Na srodku polowy placuszkow polozyc po lyzeczce konfitury.Przykryc pozostalymi krążkami.Palcami dokladnie zlepic brzegi placuszkow i ewentualnie widelcem wycisnąc karbowany wzor.Ulozyc ciastka na blasze wyscielonej pergaminem,piec ok 20 min w temp190 st C.Upieczone posypac cukrem pudrem.

 

piątek, 30 lipca 2010
chlebek drozdzowy z platkami owsianymi

Pieczenie chleba coraz bardziej mnie wciąga,czasem wychodzi lepiej,czasem gorzej ale pajda domowego chlebka z maslem nie moze rownac sie z kanapeczką sklepowego wypieku.Tym razem zaczelam eksperymentowac z platkami owsianymi i oto co powstalo

 

chlebek  drozdzowy z platkami owsianymi

 

skladniki

0,5 kg mąki

1 op drozdzy suszonych

1,5 lyzeczki soli

2 lyzeczki cukru

400 ml cieplej wody

0,5 szklanki platkow owsianych

 

Skladniki suche wymieszalam ze sobą,nastepnie wlalam wode i mieszalam drewnianą lyzką az ciasto nie bedzie kleic sie do scianek miski.Zostawilam pod przykryciem na ok 1 godz poczym jeszcze raz wyrobilam i przelozylam do wysmarowanej blaszki.Ponownie zostawilam na godz ,nastepnie pieklam w 200 st C ok 50 min.Efekt byl taki

 

Chlebek przygotowuje sie szybko i latwo ,co dla poczatkujących ma spore znaczenie.Nam smakowal  i nastepnym razem doloze jeszcze ziarna slonecznika,a poki co sięgam po nastepną kromeczke.Smacznego!

 

 

czwartek, 29 lipca 2010
rolada z ciasta francuskiego

Rolada to dalszy ciąg mojej fascynacji ciastem francuskim.Wciąz jest to,niestety,gotowiec ciasta,nie mniej jednak mozliwosci związane z jego wykorzystaniem i super potrawami jakie z niego powstają dają wiele zadowolenia i przyjemnosci smakowych.Ja stalam sie fanką tego ciasta i z pewnoscią bedzie ono czesto goscilo w mojej kuchni.A oto

Rolady z ciasta francuskiego

2 op gotowego ciasta francuskiego

skladniki na farsz

pol kg kapusty kiszonej

kilka marchewek

cebula

przyprawy-sol,pieprz,ziola

Cebulke pokroilam i podsmazylam.Kapuste,rowniez drobno pokrojoną ugotowalam i wymieszalam z cebulką.Marchewke starlam na tarce o grubych oczkach a nastpnie podsmazylam na odrobinie oleju i dodalam do farszu.Calosc przyprawilam ,wymieszalam i nakladalam na lekko rozwalkowane platy ciasta,zwijając je w ksztalt rolady.

Tak przygotowane rolady pieklam w nagrzanym do 200stC piekarniku przez ok 25 min.

Zrobilam tez wersje z szynką i serem zoltym

I w efekcie zajadalismy sie takimi roladkami

 

niedziela, 25 lipca 2010
Ciasteczka z owocami

Wlasnie dołączyłam do grona osob bardzo mile zaskoczonych rewelacyjnymi ciasteczkami z ciasta francuskiego.U mnie bylo to gotowe ciasto kupione w sklepie,ale przyznaje ze tylko tchorzostwo powstrzymuje mnie przed przygotowaniem go samodzielnie.Nie jestem przekonana czy potrafie je zrobic ale nawet z tzw gotowca ciasteczka wyszly przepyszne.Kolejna zaleta-absolutnie zadnego wysilku przy przygotowywaniu,szybko  sprawnie i do tego jaki efekt!

 

Ciasteczka z nektarynką

 

1 op.gotowego ciasta francuskiego-8 platow

dowolne owoce

cukier

jajko

 

Ciasto pocielam na prostokąty,ulozylam na nich kawalki owocow,zlozylam prostokąt na polowe i zlepilam brzegi.Gotowe ciastko nacielam z wierzchu lekko nozem i posmarowalam rozbeltanym jajkiem.Na koniec posypalam cukrem i do piekarnika.Pieklam ok pol godz w temp 200 st.Baaaardzo smaczne!

 

wtorek, 20 lipca 2010
Crusty hard rolls

Te buleczki widzialam na wielu blogach,podziwialam je az w koncu postanowilam sama sprobowac.Nie są to wiadomo takie wspaniale wypieki ,jak u pozostalych blogowiczek ale jak na 1 raz i tak bylam z nich dumna.Zarazilam sie pieczeniem chleba i buleczek i choc daleka droga przede mną to kto nie probuje temu z pewnoscią sie nie uda...ten przepis pochodzi z bloga-"moje ekspresje kulinarne"i cytuje go za autorką tegoz bloga

Składniki na około 20 bułeczek:
780 g mąki pszennej (użyłam chlebowej)
500 g letniej wody
15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży
1 łyżka cukru
2 łyżeczki soli

Ponadto:
1 jajko wymieszane z łyżką mleka do posmarowania
kilka łyżek maku do posypania

Przygotować rozczyn z 260 gramów mąki, letniej wody, cukru i świeżych drożdży. Wszystko wymieszać w misce i zostawić w cieple na 15 minut. Po tym czasie do rozczynu dodać resztę mąki, sól i wyrobić elastyczne ciasto. Zostawić na 1 godzinę, znów zagnieść i ponownie zostawić do fermentacji na godzinę.

Gotowe ciasto podzielić na 20 części, pozostawić pod przykryciem na 15 minut. Następnie z każdej części ukształtować owalne bułeczki. Ułożyć je na naoliwionej blaszce i pozwolić im wyrastać przez 30 minut (przykryte). Przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać makiem lub sezamem. Naciąć wzdłuż ostrym nożem.
Piec w temperaturze 220ºC przez 25 minut

 

Tym,ktorzy jeszcze nie skusili sie na pieczywo wlasnej roboty gorąco i serdecznie polecam.

niedziela, 18 lipca 2010
szybko i smacznie-zapiekanka

Po zmaganiach z tortillą zostalo mi kilka produktow,ktore posluzyly do przygotowania bardzo szybkiego,ale i smacznego posilku-zapiekanki.

Jako nadzienie wykorzystalam

pokrojoną papryke konserwową-2 platy

ogorek kiszony          -3 szt

pomidor                    -2 szt

kap.pekinska            -polowa

wszystko to po pokrojeniu wymieszalam,dodalam lyzke oleju,pieprz,natke pietruszki-u mnie 1 lyzka suszonej,szczypte cukru,ponownie wymieszalam.

Przygotowalam sos czosnkowy

3 lyzki majonezu

3 lyzki jogurtu naturalnego

3 ząbki czosnku drobno posiekanego

skladniki sosu dokladnie wymieszalam

 

4 podluzne bulki wydrązylam , ulozylam plasterki szynki,wypelnilam przygotowanym nadzieniem

 

Nastepnie posypalam startym zoltym serem

 

I zapiekalam w piekarniku do rozpuszczenia sera

 

Gotowe zapiekanki polalam ketchupem i sosem czosnkowym.Gotowe.

 

sobota, 17 lipca 2010
ze smaczkiem-tortilla

Będąc kiedys w naszym "osiedlowym" eurosparze,natknęlam sie na placki tortilli.Przeszlam obok ale wrocilam do regalu i postanowilam kupic z zamiarem wyczarowania niecodziennego posilku.Nie mając doswiadczenia zadnego w tej kwestii poszperalam po necie i stworzylam swoją wersje nadzienia,zas owijanie gotowych plackow w folie podpatrzylam u Bartka-pomysl rewelacyjny!

a zatem

tortilla z kurczakiem i warzywami

 

Do przygotowania tortilli uzylam

8 gotowych plackow

2 filety z kurczaka

przyprawa gyros

cebulka

salata lodowa-bo kapustki pekinskiej nie bylo

papryka konserwowa

ogorki konserwowe-4

pomidory-2

sos 1-gotowy sos do warzyw

sos 2 -3 lyzki majonezu

3 lyzki smietany

3 ząbki czosnku

1 lyzka ketchupu

Kurczaka pokroilam na kawaleczki i podsmazylam z przyprawą gyros,potem osobno podsmazylam drobno pokrojoną cebulke,poszatkowalam salate lodową ,pokroilam ogorki,papryke i pomidory.

Warzywa(oprocz cebulki ) wymieszalam z gotowym sosem do salatek Knorra.Skladniki sosu majonezowego wymieszalam,czosnek uprzednio przecisnelam przez praske-sos schlodzilam w lodowce.

Podgrzalam w kuchence mikrofalowej gotowe placki,nalozylam na kazdy porcje warzyw z sosem Knorra,nastepnie kawalki kurczaka z cebulką,na to sos majonezowy i zawijalam.

Na koniec dodatkowo zawinelam w folie ,aby uniknąc rozpadania plackow.Gotowe!

czwartek, 08 lipca 2010
chlebek drozdzowy

Najprostszy,szybki,taki dla początkujących,dla ktorych slowo zakwas brzmi jak obcojęzyczne...pisze i mysle o sobie,bo choc mam niezmierną ochote zrobic taki solidny chleb wlasnie na zakwasie,to wciąz nie moge sie za to zabrac.Poki co pozostaje mi drozdzowy,ale samodzielnie wypieczony,smaczny i z pewnoscią zdrowszy od tego ze sklepu...

 

Na ten chlebek potrzebowalam ok kilograma mąki pszennej,2 paczuszki suszonych drozdzy,niepelna szklanka mleka i tyle samo wody,2 lyzeczki soli,bialko do posmarowania.

 

Najpierw przesialam mąke,nastepnie w polowie szklanki letniego mleka rozpuscilam drozdze i wlalam je do mąki.Dodalam pozostale skladniki i wyrabialam do uzyskania gladkiej konsystencji ciasta.Po wyrosnieciu-co trwalo ok 1,5 godziny,ciasto lezalo sobie przykryte w misce w poblizu cieplej plyty palnikowej-jeszcze raz je wyrobilam ,nastepnie uformowalam 2 bochenki ,ulozylam na wysmarowanych oliwą blaszkach ,ponownie przykrylam sciereczką i tak pol godz sobie lezaly w cieple.Tuz przed wlozeniem do pieca posmarowalam rozbeltanym bialkiem,pieklam ok 40 min w 180 st C.

Efekt byl taki

 

 

 

środa, 07 lipca 2010
niech mowią, że...

Ze jest niezdrowa,bo wyplukuje magnez..ze trzeba uwazac,bo szkodzi na serce.Ze tylko jedna dziennie,a najlepiej zbozowa.A niech mowią!moja KAWA,moze to tylko autosugestia,moze przyzwyczailam sie do niej i tylko mi sie wydaje ze mi pomaga-stawia na nogi...cokolwiek by to nie bylo,ja ją uwielbiam!pije codziennie,jedna za drugą,czarną i z mlekiem-w kazdej postaci!Lubie jej zapach,smak,lubie na nią patrzec i uwielbiam ją pic!Wszystkim smakoszom kawy zdroweczka zycze i smacznej kawusi....

 

Tagi: kawusia
16:46, bijana
Link Komentarze (4) »
galaretka drobiowo-warzywna

Goszcząc na blogu MAGICZNA KUCHNIA znalazlam przepis na galaretke,ktora mnie urzekla.Uproszczona w ilosci skladnikow,jej przygotowanie nie pochlania wiele czasu za to wygląd i smak-o niebo lepsze od tych,ktore do tej pory robilam.Dziekuje  autorce za pomysl,pozwole sobie zacytowac jej przepis i szczerze go wszystkim polecam.

Składniki:

3 udka drobiowe

2 pietruszki

3-4 marchewki

2 kostki rosołowe

pieprz



Galaretka

1 opakowanie żelatyny spożywczej

1/2 litra wywaru z gotującego się mięsa i warzyw

Mięso wrzucamy do garnka zalewamy wodą, dodajemy obrane pietruszki i marchewki oraz kostki rosołowe i szczyptę pieprzu. Całość gotujemy do miękość mięsa i warzyw na średnim ogniu. Ugotowane mięso i warzywa wyjmujemy z wywaru, a następnie odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Zimne mięso obieramy ze skóry oraz kości i rozdrabniamy na mniejsze kawałki, łączymy z pokrojonymi w plasterki warzywami, a następnie przekładamy do pojemnika.

 


1/2 litrze gorącego wywaru rozpuszczamy dokładnie żelatynę i następnie tak przygotowaną mieszanką zalewamy mięso z jarzynami.

Całość odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki. Smacznego !!!

Przepis w calosci zacytowany ze strony

http://magicznakuchnia.blox.pl/html;jsessionid=A8D41C9709FA707A17FF47FA90BE0D95.ib4tom1

 

 

 

Ja do tej galaretki dodalam tez gotowane jajka ,ale bez nich byloby rownie dobrze...