Ten blog to dla mnie przygoda,proba zaczarowania kuchni,aby stala sie miejscem odkrywania nowych pasji,zdobywania umiejętnosci i doskonalenia samej siebie.To takze ogromna przyjemnosc i lekcja pokory...
O autorze
Zakładki:
100 lat z Lucy
? ?
Durszlak.pl
?Akcja przetwory 2011 ?
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Paprykujemy 2
Chętnie bywam
Chleb domowy
Festiwal pierniczkow
Http://durszlak.pl/
Kawa
Kontakt - wielg@ onet.eu
Odwiedzam
Porady
Uczestnicze
Uwaga -jezeli ktos uwaza,ze jego blog,pomysly lub inne tresci zostaly w sposob niewlasciwie przeze mnie wykorzystane-prosze o kontakt,natychmiast je usune.
Z zycia wziete
Tagi
niedziela, 26 czerwca 2011
Moj ulubiony chleb z cebulką

 

Wsrod wielu wspanialych chlebowych wypiekow na blogu MOJE EKSPRESJE KULINARNE  wygrzebalam ten oto chlebek ze smaczną chrupiącą skorką i smazoną cebulką. Oj, jak ja lubie te cebulke w chlebie, i smak i zapach są niepowtarzalne i   nie sposob sie oprzec nastepnej kromeczce...

W oryginale chleb zawiera tez ser zolty, ale ja go pominelam. Przepis natomiast zacytuje w calosci z bloga Gosi, poniewaz mysle,ze taki moze byc jeszcze smaczniejszy. Ja z pewnoscią sprobuje go jeszcze upiec.

 

 

 

 

 przepis http://mojeekspresjekulinarne.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?9

 

Dzień wcześniej:
1 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej
3/4 szklanki ciepłej wody
1/4 łyżeczki suszonych drożdży

Składniki połączyć, przykryć i odstawić na 12 -16 godzin w temp. pokojowej.

Ciasto właściwe:
2 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej
2/3 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka suszonych drożdży
1 łyżeczka soli
3 łyżki drobno posieknej cebuli-podsmazona na oleju
niecała szklanka startego żółtego sera

Do zaczynu z dnia poprzedniego wlewamy wodę, drożdże, sól i cebulę. Całość łączymy. Następnie powoli, w miarę potrzeby dodajemy mąkę wymieszaną ze startym serem . Ciasto wyrabiamy na stolnicy przez około 10 minut, lub do momentu aż będzie gładkie i jednolite. Następnie do czystej miski wlewamy łyżkę oliwy, wkładamy ciasto i obracamy, tak aby się pokryło. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 1 1/2 godziny. Dzielimy na dwie części, formujemy podłużne bochenki, przykrywamy i odstawiamy na kolejną godzinę.( lub aż podwoją objętość) Pieczemy w 185 *C przez około 30 minut. Wraz z chlebami do piekarnika wkładamy żaroodporne naczynie wypełnione szklanką wody.

 

 



 

 

środa, 22 czerwca 2011
cebulowy kurczak

Dzis bedzie drobiowo, jegomosc kurczaczek w towarzystwie wyciskającej lzy z oczu cebuli.

 

 

Przepis pochodzi z ksiązki Najlepsze potrawy z drobiu z Biblioteczki Poradnika Domowego .

 

skladniki

 

kurczak-ok 1,5 kg

1 kg cebuli

maly sloik koncentratu-zastąpilam pomidorami z puszki wraz z sosem

olej do smazenia

1/2 szkl bulionu z kury

mielona slodka papryka

majeranek, sol

 

 

 

 

Kurczaka pokroic na 6 porcji, kazdą posolic, oproszyc majerankiem i papryką. Na gorącym tluszczu zrumienic kawalki kurczaka, dodac pokrojona w polkrązki cebule, 1/2 szkl gorącej wody lub bulionu i dusic pod przykryciem. Miękkie mięso przelozyc na wygrzany polmisek. Koncentrat rozprowadzic niewielką iloscią wody lub bulionu, wlac do rondla z uduszoną cebulą, wymieszac i zagotowac. Oblozyc kurczaka sosem cebulowo-pomidorowym.Podawac z ryzem i salatą.

 

 

 

wtorek, 21 czerwca 2011
Muffinki kokosowe z jabłkiem i marchewką

To byla taka potrzeba chwili- cos  slodkiego na juz, nie napracowac sie, a zjesc z apetytem...

Muffinki podpadają pod te kategorie idealnie, bo przeciez chodzi tylko o przygotowanie, wymieszanie skladnikow, wylozenie do foremek i juz mozna zacierac lapki.

Ale-  zapach, ktory towarzyszyl mi podczas pieczenia i po wyjęciu tych muffinek, potem smak, ktorego nie da sie po prostu opisac-spowodowal, ze polubilam je za caloksztalt.

 

 

skladniki

 

60 g masla

duze jablko

2 srednie marchewki

180 g mąki

100 g cukru- u mnie demerara

opakowanie cukru waniliowego

lyzeczka cynamonu

2 lyzeczki proszku do pieczenia

1/2 lyzeczki sody

szczypta soli

2 jajka

50 ml mleka

3 lyzki wiorkow kokosowych

 

 

 

piekarnik nagrzac do 180 st C

Jablko i marchewki zetrzec na tarce o grubych oczkach

Wymieszac mąke z cukrem, c.waniliowym, cynamonem,proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli.

Jajka roztrzepac z mlekiem i plynnym maslem.

Obie masy polączyc, tak aby wszystkie skladniki byly wilgotne.Dodac jablko, marchewke i kokos. Foremki napelnic do 3/4 wysokosci. Piec na srodkowej polce piekarnika ok 25 min, na zlotobrązowy kolor. Studzic na kratce, ewentualnie posypac wiorkami kokosowymi.

 

 

 

 

 

zapraszam i zycze smacznego. 

sobota, 18 czerwca 2011
ciasto serowo-orzechowe

Kolejny serniczek na niepogode, tym razem z biszkoptowym ciastem nadziewanym orzechami.

 

 

Ciasto smaczne, z wilgotną serową masą i chrupiącymi orzeszkami w biszkopcie.Robi sie stosunkowo szybko, piecze obie warstwy jednorazowo w jednej formie wiec zachecam do wyprobowania.

Ciasto inspirowane przepisami s. Anastazji

 

do masy serowej

 1 kg sera mielonego-uzylam wiaderkowego, gotowego do sernikow

6 jaj

20 dag cukru

pol k. margaryny

budyn  smietankowy  w proszku

margaryne utrzec z cukrem i zoltkami, dodawac porcjami ser i budyn, ucierac. Na koncu dodac ubitą piane z bialek, delikatnie wymieszac.

Wlozyc do blachy wylozonej pergaminem lub wysmarowanej tluszczem i wysypanej bulką tartą.

 

ciasto orzechowe

 

4 jajka

10 dkg orzechow drobno pokrojonych

10 dkg cukru

3 lyzki mąki pszennej

1 lyzeczka kawy rozpuszczalnej

1 lyzka kakao

 

Bialka ubic, dodawac cukier, potem zoltka caly czas ubijając.Dodac pozostale skladniki-mąke przesianą z kakao i kawą plus orzechy i delikatnie wymieszac. Wylozyc na mase serową i wlozyc do nagrzanego do 180 st piekarnika. Piec ok 50 min.

Po upieczeniu polac polewą.

 

 

 

 

Tagi: orzechy ser
09:36, bijana , ciasta
Link Komentarze (7) »
piątek, 17 czerwca 2011
pierozki drozdzowe z mięsem

O pierogach dzis mowic mi sie chcialo

lecz ile by nie powiedziec - i tak bedzie za malo.

Te klasyczne i drozdzowe-wybor znakomity

Dzis te drozdzowe, obiad wysmienity.By was nie zanudzic, a powiedziec wiele- zapraszam na pierogi, drodzy przyjaciele.... A- i  to jeszcze rzekne, ze w przepisie stalo, by kapusty dodac, ale jej nie mialam.  Zatem farsz byl mięsny ale to nie szkodzi - pierozki byly pyszne i o to tu chodzi.

 

 

ciasto na pierozki

 

0,5 kg mąki pszennej

1 jajko

3 dag masla - uprzednio roztopic

1 szkl mleka

1 dkg cukru

2 dkg drozdzy

lyzeczka soli

 

nadzienie

 

60 dkg kap kiszonej- nie dalam

15 dkg miesa gotowanego-dalam 0,5 kg

1 srednia cebula

sol,pieprz do smaku

tluszcz do smazenia cebuli

 

 

drozdze rozprowadzic w cieplym mleku, dodac 2 lyzki mąki, cukier -wymieszac, pozostawic do wyrosniecia. Do wyrosnietego zaczynu dodac mąke,jajo,sol-wyrobic. Dodac roztopiony tluszcz, ponownie wyrobic, pozostawic do wyrosniecia. W tym czasie przygotowac farsz.Kapuste ugotowac w niewielkiej ilosci wody, odsączyc i posiekac.Ugotowane mięso zemlec. Cebule posiekac, podsmazyc na tluszczu, dodac mieso, ugotowaną kapuste, przyprawic.

wyrosniete ciasto rozwalkowac, wykrawac szklanką kolka i nakladac farsz. Zlepic, ulozyc na wylozonej pergaminem blasze. Zostawic do wyrosniecia. Mozna posmarowac rozbeltanym jajkiem. Piec w srednio nagrzanym piekarniku na zloty kolor.

Smacznego! 

 

 

 

 

 

 

poniedziałek, 13 czerwca 2011
kolorowo na talerzu

Obiad z gatunku szybko, smacznie i kolorowo.

Najdluzej zajmuje pieczenie ziemniaczkow, wiec zaczynam od nich.  Obrane i pokrojone  dokladnie wyplukuje pod biezącą wodą, wkladam do durszlaka zeby je dobrze odsączyc, ewentualnie - gdy czas nagli - pomagam sobie kuchennym ręcznikiem. W tym czasie w piekarniku rozgrzewa sie blacha z odrobiną tluszczu,  gdy ziemniaczki sa gotowe a tluszcz dobrze rozgrzany wrzucam je na blache, posypuje vegeta i wkladam do piekarnika.

W tym czasie gotuje brokula,  a gdy ziemniaczki sa prawie gotowe smaze jajka, tym razem piekly sie w silikonowej- moje ulubione-  foremce.

 

Wykladam wszystko na talerze, dokladam pomidory i podaje.

Smacznego.

 

 

niedziela, 12 czerwca 2011
pełnoziarnisty ryz i szaszłyki drobiowe

Szybki i smaczny, przyjemny dla oka obiadek z pelnoziarnistym ryzem i kurczakiem w roli glownej.

 ryz pelnoziarnisty ( opis ze strony http://www.unclebens.pl/index.php)

To odmiana ryżu długoziarnistego, która charakteryzuje się mniej zaawansowanym procesem obróbki ziaren. W przeciwieństwie do tradycyjnego ryżu długoziarnistego jego ziarna nie są pozbawione warstwy otrębów, przez co zachowują więcej witamin oraz składników mineralnych, zwłaszcza błonnika pokarmowego. Ryż Pełnoziarnisty Uncle Ben’s® posiada wyraźny smak oraz bardzo charakterystyczny brązowy kolor.

Dzięki specjalnej obróbce Ryż Pełnoziarnisty Uncle Ben’s® nie wymaga długiego gotowania. Potrzebujesz tylko 10 minut, by uzyskać smaczne i pełnowarotściowe danie.




 

 

Natomiast, jesli chodzi o kurczaka, skorzystalam z propozycji  Urszuli z bloga  SLODKA PASJA

Uprzednio zamarynowane paski kurczaka nabijac na patyczki do szaszlykow, nadając im ksztalt fali .Mialam do dyspozycji tylko 2 filety, a szaszlykow do zrobienia kilka, wiec efekt nie jest taki jak powinien, jednak smak pozostaje ten sam a i wygląd nie odstrasza.

Jako marynaty uzylam mieszanki oliwy z oliwek, sosu sojowego, czosnku.

 

 

 

 

Urszula posypywala je sezamem, u mnie nie bylo chetnych na takowe ziarenka, zatem pozostalismy przy wersji prezentowanej na zdjeciach. Smacznego wszystkim zycze i udanego popoludnia.

 

Tagi: kurczak ryz
16:09, bijana , drob
Link Komentarze (6) »
sobota, 11 czerwca 2011
babka ziemniaczana z marchewkowo-czosnkową wkladką

Jak to mowią, diabeł tkwi w szczegolach. Bo niby zwykła babka ziemniaczana, ba! prawie placek ziemniaczany, tyle ,ze pieczony w piekarniku. No wlasnie- tyle ze jeden skladnik więcek robi roznice. Dodatek tartej marchewki-idzmy krok dalej-wzbogaconej przetartym czosnkiem wniesie cos nowego do popularnego placka.

 

 

Klasyczną mase ziemniaczaną umiescilam w silikonowej foremce, w srodek, wzdluz foremki wlozylam lyzką warstwe startej marchewki wymieszanej z przetartym  czosnkiem.

Pieklam ok 40 min w srednio nagrzanym piekarniku- moj grzeje dosc mocno wiec musze uwazac z podkrecaniem temp.

Po upieczeniu wyjelam z formy, pokroilam na porcje i -zniklo...

 

 

 

 

To taka mala odmiana- moja kolejna propozycja takowej- od tradycyjnie smazonych plackow.

Zapraszam

 

 

 

 

piątek, 10 czerwca 2011
strucla z dzemem

Kolejna propozycja z ksiązki DOMOWE CIASTA I CIASTECZKA 

Po cebulakach przyszla kolej na strucle z dzemem.Smaczne, slodkie ciacho do popoludniowej kawki, przy tym nie wymagające wyszukanych skladnikow.

 

 

skladniki

 

60 dag( 3 szklanki) mąki

3/4 szklanki mleka

5 dag drozdzy-dalam paczke suszonych

10 dag(5 lyzek) cukru

8 dag margaryny

2 jajka

szczypta soli

10 dag marmolady

30 dag dzemu

tluszcz do formy

 

 

Mąke przesiac, rozrobic drozdze w cieplym mleku, nastepnie dodac szklanke mąki. Rozczyn wymieszac i pozostawic do wyrosniecia.

Jaja rozmieszac z cukrem, ubijac, najlepiej na parze do rozpuszczenia cukru i polączyc z wyrosnietym rozczynem.Dodac sol i pozostalą mąke. Ciasto wyrobic.Dodac rozpuszczony, cieply tluszcz i dalej wyrabiac az ciasto zacznie odchodzic od rak.( ja nie ubijalam jajek, dodalam wszystkie skladniki od razu i wyrabialam ciasto ).

Pozostawic do wyrosniecia.

Podzielic ciasto na porcje, rozwalkowac na grubosc 1 cm, posmarowac dzemem zmieszanym z marmoladą ( ja najpierw ulozylam warstwe czekolady ,zwinelam, a nastepnie dalej rozsmarowalam dzem).Formowac strucle.Przepis zaleca dalej przekroic strucle wzdluz i zaplatac w ten sposob, aby widoczne bylo nadzienie-ja ten etap pominelam.Ulozyc na blasze posmarowanej tluszczem i wysypanej bulką tartą i pozostawic do wyrosniecia. Piec w srednio goracym piekarniku ok 40 min. Po upieczeniu mozna oproszyc cukrem pudrem.

 

 Zachecam wszystkich do sprobowania. 

czwartek, 09 czerwca 2011
cebulaki

Dzisiaj przepis na kolejne drozdzowe buleczki, tym razem juz nie na slodko ale za to z cebulką i serem. 

Pyszne, pozywne - zapraszam

 

 

 

Przepis autorstwa Ilony Dąbrowskiej i Kingi Osmyckiej z ksiązki Domowe Ciasta i Ciasteczka.

 

skladniki

 

40 dag mąki

1 jajko

sol, pieprz

lyzeczka cukru

3 dag drozdzy

3/4 szklanki mleka

2 lyzki oleju lub 5 dag margaryny

3-4 srednie cebule

5 dag tluszczu

1 lyzka smietany

2 lyzki startego, zoltego sera

tluszcz do formy

 

 

 

Przygotowac rozczyn z drozdzy, letniego mleka i cukru.

Pozostawic do wyrosniecia.

Mąke przesiac, dodac wyrosniety rozczyn, olej , jajko, szczypte soli, wyrabiac ciasto tak dlugo, az zacznie odchodzic od ręki.

Ciasto podzielic na 12-16 rownej wielkosci kawalkow.

Z kazdego kawalka uformowac kulę i lekko ja splaszczyc.

Placki ulozyc dosc luzno na blasze posmarowanej tluszczem-ja pieklam na pergaminie- przykryc sciereczką i pozostawic do wyrosniecia.

Cebule obrac, pokroic w krazki, podsmazyc lekko w tluszczu, dodac odrobine wody i dusic, az bedzie miekka.

Po odparowaniu wody dodac lyzke kwasnej smietany i zagotowac. Przyprawic do smaku solą i pieprzem.

Wyrosniete placki splaszczyc w srodku wciskając w nie dno szklanki. W powstalym wglebieniu rozlozyc ostudzoną cebule i posypac ją startym serem.

Piec w srednio nagrzanym piekarniku do czasu, az ciasto sie zrumieni. Najsmaczniejsze są cieple.

 

 

czestujcie sie, smacznego! 

 
1 , 2