Ten blog to dla mnie przygoda,proba zaczarowania kuchni,aby stala sie miejscem odkrywania nowych pasji,zdobywania umiejętnosci i doskonalenia samej siebie.To takze ogromna przyjemnosc i lekcja pokory...
O autorze
Zakładki:
100 lat z Lucy
? ?
Durszlak.pl
?Akcja przetwory 2011 ?
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Paprykujemy 2
Chętnie bywam
Chleb domowy
Festiwal pierniczkow
Http://durszlak.pl/
Kawa
Kontakt - wielg@ onet.eu
Odwiedzam
Porady
Uczestnicze
Uwaga -jezeli ktos uwaza,ze jego blog,pomysly lub inne tresci zostaly w sposob niewlasciwie przeze mnie wykorzystane-prosze o kontakt,natychmiast je usune.
Z zycia wziete
Tagi
wtorek, 29 czerwca 2010
buleczki z wisniami

Odkrylam dzisiaj,ze w czasie podwyzszonej adrenaliny moja najczęstszą reakcją jest-pieczenie drozdzowych buleczek.Oczywiscie o ile czas i okolicznosci temu sprzyjają,a przy okazji wyciszam swoje negatywne emocje.A dzisiaj troche ich sie uzbieralo,a najgorszy z wszystkiego byl upadek w sklepie z coreczką na rękach.No coz-sliskie klapki,rozmazana na podlodze czekolada-czegoz trzeba wiecej? oj,bolalo...i mnie,i ją.Pomijając to wszystko w efekcie na stole stygną BULECZKI Z NEKTARYNKĄ.W oryginalnym przepisie z kulinarnej plyty cd byly to buleczki z wisniami i taki przepis przytocze ponizej-u mnie w srodku pojawila sie nektarynka.

 

 

Buleczki z wisniami

 

skladniki

20dag wydrylowanych wisni

4 lyzki cukru

 

ciasto

20 dag mąki pszennej

2 dag drozdzy

1 jajo

1/3 szklanki mleka

3 lyzki cukru

2 lyzki roztopionego masla

szczypta soli

2 lyzki masla do wysmarowania formy

cukier puder

 

Mąke przesiac do miski,drozdze wymieszac z letnim mlekiem i cukrem.Odstawic do wyrosniecia,nastepnie wlac do mąki.Dodac reszte skladnikow,wyrobic ciasto,przykryc sciereczką i odstawic na 30 min.

Wisnie odsączyc i wymieszac z cukrem.Wyrosniete ciasto podzielic na 13 czesci,kazdą nadziac wisniami,uformowac kulki i ulozyc na wysmarowanej maslem formie.Odstawic na 20 min  do wyrosniecia.Piec 30 min w 180 st C.Po upieczeniu posypac cukrem pudrem( ja przed pieczeniem posmarowalam rozbeltanym jajkiem i nie uzywalam pozniej cukru do posypywania).

sobota, 19 czerwca 2010
ryz z warzywami

Potrawy z ryzem,wygodne i szybkie dania,przygotowywane na tysiące sposobow.Mogą byc wspanialym rozwiązaniem,gdy nie ma czasu ani pomyslu na wymyslny obiad.Mogą tez byc popisowym daniem na proszonym obiedzie.U mnie zwykle przygotowywane w sposob mozliwie najprostszy,a zarazem z wylączeniem skladnikow,ktore dziewczyny mozolnie ale dokladnie wygrzebywalyby z potrawy,np mięso!A szkoda,cebula tez przeszkadza.Co zatem pozostaje? oto moja propozycja

 

skladniki

 

2 szklanki ugotowanego ryzu-do wody zamiast soli dodaje vegete

2 marchewki,pietruszka starte na tarce o duzych oczkach

pol papryki-u mnie zolta-pokrojona w drobną kosteczke

2 pomidory-podobnie jak papryka -drobna kostka

seler lisciowy-drobno pokrojony

ugotowana fasolka szparagowa

kostka rosolowa

 

Podsmazam na niewielkiej ilosci tluszczu wszystkie warzywa-z wyjątkiem fasolki ,zalewam bulionem z kostki,robie zasmazke z mąki i wody,ew smietany.Ugotowany ryz polewam sosem i podaje z fasolką.Proste danie,szybki obiad....

 

 


 

piątek, 11 czerwca 2010
knysze do barszczu

 

Wczesniej nawet nie slyszalam o tym rewelacyjnym dodatku do barszczu.Czytając blog Kayenn  o intrygującej  nazwie   Kuchenne igraszki ze smakiem  trafilam wlasnie na ten przepis i wiedzialam,ze musze go wyprobowac.Pare rzeczy zmienilam,z powodu braku grzybow-a dysponując kapustą kiszoną-jeden farsz nieco sie rozni od oryginalu.Wygląd pewnie tez-bo nie jestem mistrzynią w lepieniu takich ksztaltow,ale cala reszta pozostala bez zmian i dlatego zacytuje  przepis w oryginale

 

Knysze z grzybami i cebula i z zoltym serem.

 


Składniki:

mąka - 250 g
drożdże - 25 g
jajka - 2 całe + 1 żółtko
cukier - 2 łyżki
masło - 3 łyżki
mleko, sól, pieprz

Farsz :
cebula - 3

pieczarki - 200 g
oliwa - 4 łyżki

kilka plasterkow zoltego sera



Wykonanie :
Mąkę przesiać. Drożdże rozetrzeć z cukrem aż będą płynne,dodać kilka łyżek letniego mleka i mąki tyle, żeby była konsystencja gęstejśmietany. Odstawić do wyrośnięcia.
Dodać resztę mąki, jajka, sól, roztopione masło. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką i zostawić do wyrośnięcia.
Cebulę posiekać, podgrzewać na suchej patelni aż zacznie żółknąć, dodać oliwę i zezłocić, dodac pokrojone pieczarki, poddusic. Doprawić solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wycinać koła. Nacinać je promieniście w 3 miejscach, na środek nałożyć płaską łyżeczkę nadzienia, skleić u góry czubkami. Podobnie robiac serowe, wkladac na srodek kawaleczek sera.
Ułożyć na natłuszczonej blasze, zostawić do wyrośnięcia. Piec na rumiano. Pieką się szybko - około 10 minut.
Podaje się je do barszczu, bulionu grzybowego, zupy rybnej.

 

 

Autorce  KAYENN  bardzo dziekuje za pomysl,ktory stanowi ciekawą alternatywe dla uszek i krokietow a smakuje wybornie.

 

czwartek, 10 czerwca 2010
chleb pszenny z ziemniakami

Zabieralam sie do pieczenia chleba niczym przyslowiowy pies do jeza i ciągle cos mi stalo na przeszkodzie.Chyba  balam sie porazki ale co tam-w koncu siegnelam do przepisu Izabeli ze strony-CHLEB I INNE PRZEPISY,za ktory jestem jej bardzo wdzieczna.Chlebek nam smakowal ,przepis sie sprawdzil i naprawde wszystkim go gorąco polecam.Cytuje  go w calosci za autorką

 

skladniki

800 g mąki pszennej chlebowej
ok. 500 ml ciepłej wody
3 płaskie łyżeczki soli morskiej
1 łyżka cukru
4 dkg świeżych drożdży
1 łyżka oliwy
1 szkl. (250 ml) ugotowanych i ubitych ziemniaków
1 jajko do posmarowania (niekoniecznie)



Z drożdży, cukru, odrobiny wody i odrobiny mąki zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia.Dodać pozostałe składniki (oprócz jajka) i wyrobić ciasto (ja wyrobiłam za pomocą miksera).Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.Po tym czasie ciasto zagnieść przez chwilkę i podzielić na 2 równe części.Uformować podłużne bochenki i wsadzić do 2 keksówek.Przykryć i poczekać aż znów podrosną.W międzyczasie nagrzać piec do 200'C.Przed samym pieczeniem posmarować wierzchy rozmąconym jajkiem i ponacinać ostrym nożem.Piec 30-35 minut.


a oto co mi wyszlo-moj pierwszy chlebek

Tagi: chleb
19:01, bijana , drozdzowe
Link Komentarze (2) »
wtorek, 08 czerwca 2010
jaja zapiekane z pieczarkami

Ostatnio mam jakąs nieodpartą ochote na zapiekanki roznego rodzaju,wiec wertuje rozne czasopisma i swoje zapiski w poszukiwaniu nowych smakow.Ten przepis pochodzi z archiwalnego PORADNIKA DOMOWEGO

 

skladniki

8 jaj

poltorej szklanki ryzu ugotowanego na na sypko

40 dag pieczarek

lyzka masla

2 cebule

3/4 szklanki smietany 22proc

lyzka mąki

5 dag startego,ostrego zoltego sera

maslo i bulka do formy

pieprz ,sol

 

Zaroodporne naczynie wysmarowac maslem i wysypac bulką tartą.Jaja ugotowac na poltwardo.obrac ze skorupek.Pieczarki oczyscic,osuszyc,drobno poszatkowac,odparowac na suchej patelni a potem podsmazyc razem z posiakaną cebulą na masle,skropic wodą,osolic,udusic.Gdy bedą miekkie,oproszyc mąką,wymieszac i zagotowac.Dodac smietanę i dusic jeszcze przez kilka minut,przyprawic solą i duzą iloscią swiezo zmielonego pieprzu.Na dnie zaroodpornego naczynia rozlozyc ryz,ulozyc na nim jaja i zalac przygotowanym sosem.Posypac zoltym serem.Wstawic do nagrzanego piekarnika i zapiec.Podawac gorące z salatką z pomidorow.

 

poniedziałek, 07 czerwca 2010
Ciasto z jablkami

Stary,wyprobowany przepis od kolezanki,przepisywany ukradkiem na blacie w markecie budowlanym,gdzie wowczas pracowalysmy...wiele razy juz go wykorzystalam i zawsze bylam zadowolona.Tym razem nieco go zmodyfikowalam,zamiast jablek uzylam rabarbaru.To juz drugi moj wypiek ostatnio z rabarbarem,ale cos musze z nim zrobic,kupilam wiec trzeba go wykorzystac.

 

skladniki

3 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru

1 kostka margaryny

1 cukier waniliowy

3 lyzeczki proszku do pieczenia

3 zoltka 2 lyzki smietany lub mleka

Zarobic ciasto,podzielic na 2 czesci-ja do drugiej dodalam kakao

Jedną czesc wylozyc na blache.

 

3 budynie smietankowe zagotowac na 1 litrze mleka.

7-8 jablek pokroic w osemki,ulozyc na ciescie( u mnie pokrojony i zasypany uprzednio cukrem rabarbar)

zalac gorącym budyniem

drugą czesc ciasta wylozyc na budyn.Piec ok godz-w moim piecu wystarczylo 40 min-w temp 180 st C.

Dodatkowo 15 min przed koncem pieczenia wylozylam na ciasto piane ubitą z pozostalych 3 bialek.

efekt taki

Tagi: ciasta
19:21, bijana , ciasta
Link Dodaj komentarz »
chinese chicken soup

O tej zupie pomyslalam przypadkowo,gdy trafilam na jej przepis na You Tube.W zasadzie wyglądalo mi to na rosol z dodatkiem pieczarek i sosu sojowego,jednakze przygotowanie jej przez Kai stwarzalo jakis taki orientalny klimat wiec postanowilam sprobowac.Przewidywania co do braku zainteresowania tą zupą w rodzinie okazaly sie chybione i awaryjne drugie danie wcale nie bylo potrzebne.Przepis w oryginale na tej stronie

http://www.youtube.com/watch?v=iZ4Tlx3a8oQ

w wolnym tlumaczeniu

1 noga z kurczaka

1 zielona cebulka

grzyby-pieczarki-3

1/4 lyzeczki pieprzu

1/4 lyzeczki soli

2 lyzki sosu sojowego

2 jaja

4 kubki wody

 

Ugotowac mieso

rozbic jajka,dodac sol,pieprz-rozbeltac

posiekac cebulke i grzyby

ugotowaną noge wyjąc ,pokroic i wrzucic do wywaru,dodac cebule,pieczarki,pogotowac chwile.Wlac jajka,roztrzepując na lane ciasto.Dodac sos sojowy.GOTOWE

Tagi: zupy
18:40, bijana , zupy
Link Komentarze (2) »
ciasteczka z jablkami

 

 

Przepis na te ciasteczka znalazlam juz dawno temu gdzies na stronach kulinarnych,nie pamietam dokladnie gdzie.Lezakowal sobie dlugi czas,az wreszcie przyszla na niego pora.W mojej wersji zamienilam  jablka na rabarbar,ktory uprzednio pokroilam w kostke i zasypalam cukrem.Przepis podaje w wersji oryginalnej.

 

skladniki

2 szklanki mąki

1/2 szklanki smietany

2 dag drozdzy

1/2 margaryny

1 lyzka cukru

jablka i cynamon na nadzienie

 

Drozdze wymieszac z cukrem i smietaną i zagniesc z resztą skladnikow.Jablka obrac i podzielic na niewielkie kawalki,dodac cynamoni troche cukru.Ciasto walkowac na cienkie placki.Kroic na niewielkie kwadraciki,ukladac na nich jablka i zlepiac 4 konce ze sobą.Posmarowac bialkiem i piec w 180 st C przez ok 25 min -do zrumienienia.Posypac cukrem -pudrem.

 

piątek, 04 czerwca 2010
personalnie cz2

Tym razem najmlodsza w rodzinie,przekochana i bardzo wesola Jessica.Czterolatka,gadula,aktywna i pelna pomyslow.Uwielbia bajki-zarowno te czytane jak i oglądane.Niestety niejadek-wyjątek stanowią slodycze-reszta podlega ostrej cenzurze i najczesciej konczy sie wyrokiem-nie lubie tego! A Jesli juz sprobuje,po chwili slychac cichutkie-A moge juz nie chciec????

 

 

czwartek, 03 czerwca 2010
Surówka z marchewki i jabłka

Na blogu Kamili znalazlam surowke,ktora w koncu zadowolila podniebienie mojej czteroletniej Jessiki.Niestety nie jest ona smakoszem salatek-bardziej slodyczy-ale tym razem sie udalo.Jessica zjadla caly obiadek,razem z ponizej prezentowaną surowka,ktorej przepis za autorką w calosci cytuje

 


marchew 3 szt.
jabłka 2 szt.
cytryna (sok) 1 szt.

Marchew obieramy, trzemy na tarce. Jabłka obieramy i trzemy na tarce. Starte skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Dodajemy marchewkę mieszamy.