Ten blog to dla mnie przygoda,proba zaczarowania kuchni,aby stala sie miejscem odkrywania nowych pasji,zdobywania umiejętnosci i doskonalenia samej siebie.To takze ogromna przyjemnosc i lekcja pokory...
O autorze
Zakładki:
100 lat z Lucy
? ?
Durszlak.pl
?Akcja przetwory 2011 ?
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Paprykujemy 2
Chętnie bywam
Chleb domowy
Festiwal pierniczkow
Http://durszlak.pl/
Kawa
Kontakt - wielg@ onet.eu
Odwiedzam
Porady
Uczestnicze
Uwaga -jezeli ktos uwaza,ze jego blog,pomysly lub inne tresci zostaly w sposob niewlasciwie przeze mnie wykorzystane-prosze o kontakt,natychmiast je usune.
Z zycia wziete
Tagi
czwartek, 26 maja 2011
kulinarny misz-masz z ostatnich tygodni

 

Czy macie czasem takie wrazenie, ze normalnie płynący czas wrzucil tymczasowo piąty bieg i zamiast 24 godzin doba ma tylko 12 ? Tyle rzeczy dzieje sie jednoczesnie, mnostwo nadplanowych czynnosci podczas gdy z tymi planowymi ledwo doby starcza...Sesje, egzaminy,praca, jakies party po drodze, wszystko w nieustannych strugach deszczu i totalnym zakręceniu.

A w kuchni czasu takze mniej, wiec szybko, w skrocie pare propozycji.

Wesole dekoracje -szczegolnie dla dzieci

ogorkowy krokodyl, siedzi sobie na salatce jarzynowej i podjada...zrobiony z ogorka kiszonego, plasterkow gotowanej pietruszki i kolorowych ziarenek pieprzu

 

 

kolorowe jajeczka - zwierzątka, z wykorzystaniem warzyw, plasterkow szynki i ziarenek pieprzu

 

 

 

 

 

krajanka orzechowo migdalowa z suszonymi owocami wisni- przepis niebawem

 

 

 

a takze serniczek tiramisu, nieco przeze mnie uproszczony a prezentowany niedawno przez

http://cioccolatogatto.blox.pl/2011/05/Sernik-Tiramisu.html 

 

 

 

u mnie bez wierzchniej, smietanowej polewy-zastąpilam czekoladową.

 

przepis  cytuje w calosci z w/w bloga 

spód:
65g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
1 łyżka likieru Baileys
65g miękkiego masła
50g drobnego cukru
1 jajko
40g mąki
14 - 16 podłużnych biszkoptów

do nasączenia biszkoptów:
1 płaska łyżeczka żelatyny w proszku
25ml wody
1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku
1 łyżka likieru Baileys

masa serowa:
750g sera śmietankowego na serniki zmielonego trzykrotnie
250g sera mascarpone
1 i 1/2 szklanki drobnego cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
5 jajek
1/2 szklanki śmietanki kremowej 30% lub 36%
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżki likieru Baileys

wierzch:
300g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
3 płaskie łyżki drobnego cukru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
2 łyżki likieru Baileys



Tortownica o średnicy 23 - 25 cm z odpinaną obręczą wysmarowana masłem

Przygotowanie:

Spód: Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Czekoladę połamać na kostki, roztopić, ostudzić (ma być lekko ciepła). Kawę rozpuścić w gorącym likierze Baileys, ostudzić. Miękkie masło ucierać z cukrem przez około 7 minut, aż będzie puszyste. W innej miseczce ubijać jajko przez 7 minut. Na zmniejszonych obrotach miksera połączyć utarte masło z ostudzoną czekoladą, następnie z przesianą mąką, a na koniec z ubitym jajkiem oraz rozpuszczoną kawą. Gładką masę przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię i ułożyć biszkopty (jak na zdjęciu na dole strony), wciskając je do połowy w masę. Wstawić do piekarnika, piec przez 8 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać aby spód zastygł.
Nasączenie biszkoptów: Żelatynę zalać 1 łyżką chłodnej wody i odstawić na 5 minut. W rondelku zagotować wodę (25 ml) i rozpuścić w niej kawę, zdjąć z ognia, dodać żelatynę i mieszać aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Wymieszać z likierem, ostudzić i odczekać około 15 minut, aż troszkę zgęstnieje (można wstawić w chłodne miejsce lub w międzyczasie przygotować masę serową). Nasączyć biszkopty (dzięki żelatynie nie przemoczy ona całych biszkoptów, stworzy tylko zewnętrzną powłokę).

Masa serowa: Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Do misy miksera włożyć ser twarogowy razem z serem mascarpone i mąką. Ucierać mieszadłem miksera przez około 2 - 3 minuty na średnich lub niskich obrotach miksera, aż masa będzie gładka. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując na małych obrotach miksera (starając się nie napowietrzać masy przez zbyt szybkie miksowanie). Wbijać kolejno jajka miksując przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku. Na koniec zmiksować ze śmietanką, ekstraktem z wanilii i likierem Baileys. Masę delikatnie wylać na spód, wyrównać powierzchnię i ustawić na kratce piekarnika w środkowej jego części. Piec przez 10-15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 90 minut, do czasu aż masa serowa się zetnie (środek może pozostać nieco luźniejszy).

Wierzch: Gęstą śmietanę wymieszać z cukrem. Kawę rozpuścić w gorącym likierze Baileys i ostudzić. Pozostawić około 2 łyżeczki kawy do zrobienia wzorków, resztę wymieszać ze śmietaną. Sernik wyjąć z piekarnika i rozprowadzić na nim śmietanę równą warstwą, nałożyć łyżeczką odłożoną kawę i rozsmarować ją na powierzchni śmietany tworząc fantazyjny wzór. Wstawić z powrotem do piekarnika na 15 minut. Sernik wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce, ostudzić.
 

 Serniczek obłedny w smaku, polecam wszystkim, ktorzy nie probowali...

 

 

poniedziałek, 16 maja 2011
ziemniaczane muffinki z wkladką

Owe muffinki ziemniaczane to nic innego, jak tylko placki ziemniaczane w nieco zmienionej formie.  Primo- pieczone w foremkach, secundo - dodalam wklad w postaci przesmazonych pieczarek i cebulki.  Jestesmy w rodzinie podzieleni w kwestii w/w plackow,  jedni wolą je w formie tradycyjnej, inni zdecydowanie beztluszczowo, pieczone w foremkach. A zatem robie klasyczne ciasto, dziele na polowe i dla kazdego wg zyczen.

 

 

 

 

 

 

Jak juz wspomnialam, do muffinkowych plackow dodaje pieczarki. Silikonowe foremki wypelniam do polowy masą ziemniaczaną - jak na klasyczne placki - dodaje po lyzce przesmazonych pieczarek z cebulką,  zalewam ponownie ciastem. I do piekarnika, piecze sie szybciutko, u mnie 200 st,ok 10 min z termoobiegiem.

 

 

 

 

 

 

wszystkich smakoszy ziemniaczanych plackow zapraszam na poczestunek. 

piątek, 13 maja 2011
zapomniane ziemniaczki z kefirem i bułeczki z nutellą

Czasem,  kiedy mam tyle na głowie, ze obiad znajduje sie na koncu tej listy,  siegam po rzeczy najprostsze. Ziemniaki,  podsmazony bekon, cebulka i kefir.  Odrobina zieleniny- czegoz chciec więcej?

 

 

 

 

 

Bułeczki - slodkie drozdowki o roznych ksztaltach, wziely sie natomiast z super przepisu na tzw buleczki jednogodzinne- http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2010/03/bueczki-jednogodzinne.html

Dolozylam troche wiecej cukru, soli dalam troszeczke mniej a z pozyskanego ciasta robilam między innymi seruszka wypatrzone na blogu Dorotki http://mojewypieki.blox.pl/2009/10/Slodkie-drozdzowki-serca-z-orzechowym-nadzieniem.html. Roznica jednak jest taka, ze Dorotka zrobila pyszne orzechowe nadzienie, a ja uzylam zwyklej nutelii, jednak w smaku wyszly rownie pyzne...

 

 

 

 

Zatem zapraszam na banalnie proste i niebanalnie pyszne ziemniaki oraz slodka przekąske w postaci drozdzowki. 

 

 

 

 

środa, 11 maja 2011
kolorowej babki wariant drugi

 

Jakis czas temu proponowalam kolorowe ciasto z bialek, na tyle smaczne i szybkie, ze postanowilam pojsc za ciosem i nieco zmienic warstwy i kolory, coby wszystkim domownikom dogodzic.

 

 

 

 7 białek
3 żółtka
1 szklanka cukru
1 łyżka kakao
1 kisiel truskawkowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1/2 szklanki kokosu
1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki oleju
 2 obrane i  pokrojone mandarynki

Sposób przygotowania:

Białka ubijamy na sztywno dodając w trakcie po trochu cukier. Łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiewamy stopniowo do białek i mieszamy.
Wlewamy powoli olej i ponownie mieszamy.
Dzielimy powstałe ciasto na cztery części

 

Do pierwszej dodajemy żółtka i pokrojone mandarynki i mieszamy
Do drugiej dodajemy kakao i mieszamy.
Do trzeciej dodajemy kisiel i mieszamy.
 A do czwartej kokos i mieszamy. 

Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia – wycinamy okrąg o średnicy 21 cm i pasek o szerokości takiej jak wysoka tortownica i długi jak jej obwód.

 Nakładamy ciasto warstwami 
  
Pieczemy 40-50 minut w 170-180‘C do suchego patyczka.


 

 

wtorek, 10 maja 2011
sernik przekładany s.Anastazji

Dzis przepis na sernik z gatunku przekladancow.  Znany pewnie większosci, jak i inne ciasta  s. Anastazji. Jedni je lubią, inni nie -mnie sernik do gustu przypadl bardzo. Mięciutki biszkopcik, pyszna serowa masa, wizualnie i smakowo dla mnie ok.

 

 

 

 Ciasto

 6 jaj

 1 szklanka cukru

 1 szklanka mąki

 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 2 łyżki kakao

 1 kisiel wiśniowy- pominęlam, u mnie sernik w wersji czarno -bialej.


Ser

 1 kg sera

 1 kostka margaryny

 1 szklanka cukru

 1 budyń śmietankowy

 6 jaj

 bakalie



Ciasto


 Bialka ubic na sztywno, pod koniec ubijania dosypując powoli cukier. Dodawac po 1 zoltku, delikatnie mieszając. Dodac przesianą mąke z proszkiem i delikatnie wymieszac. Ciasto podzielic na 2 cz. Do jednej dodac kisiel, do drugiej kakao. Upiec 2 placki w temp 160 st przez ok 30 min.



Ser

 Margarynę utrzeć, dodać cukier i stopniowo po 1 żółtku. Dodac ser, budyn, bakalie. Z białek ubić pianę i dodać do masy serowej. Lekko zamieszać i podzielić na 2 części

 W biszkoptach wyciąć kółka.

 Przełożyć kółka różowe do brązowego placka i odwrotnie. Na ciasto ciemne z różowymi kółkami wylać pół sera i przykryć ciastem różowym.  Na ciasto różowe z kółkami brązowymi wylać resztę sera i wyrównać.  Piec w temp. 180 C przez 45-50 min.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Polecam wszystkim serdecznie, nie jest bardzo pracochlonne a za to bardzo smaczne. 

 

 

 

Tagi: kakao ser
12:37, bijana , ciasta
Link Komentarze (7) »
niedziela, 08 maja 2011
polski chleb wiejski z prazoną cebulką

 

 

Smutny mam dzis dzien, ukradli mi moj rower, na ktorym lubilam jezdzic do pracy.Nowy nie był, ale leciutki i fajnie mi bylo pokonywac te 10 km...ale zycie toczy sie dalej. W chlebaku czeka na mnie niesamowity, pachnący jak zaden inny, polski wiejski chlebek z prazoną cebulką, taką, jaką posypuje sie zapiekanki.

Chlebek znany większosci blogerow, ja pieklam go juz wiele razy a przepis zaczerpnęlam od Gosi

 http://mojeekspresjekulinarne.blox.pl/2010/11/Polski-chleb-wiejski-Polish-cottage-rye.html

 

 

 

 

 

 

Przepis cytuje za Gosią plus moj dodatek ,oczywiscie cebulka 

 

 http://mojeekspresjekulinarne.blox.pl/2010/11/Polski-chleb-wiejski-Polish-cottage-rye.html

 

 

 "Local breads"/Daniel Leader

Składniki:

Zaczyn (dzień wcześniej):
30g (3 łyżki) zakwasu
175g (około 3/4 szklanki)letniej wody
175g białej mąki żytniej (typ 720)

Składniki na zaczyn dokładnie wymieszać. Ma powstać gęsta pasta. Przykryć i odstawić do fermentacji na 8 -12 godzin. (Po upływie czasu zaczyn powinien podwoić objętość)

Ciasto właściwe:
cały zaczyn
325g (1 i 1/3szklanki)letniej wody
500g (3 i 1/4 szklanki) mąki pszennej chlebowej
1 i 3/4 łyżeczki soli

Zaczyn wlać do dużej miski, dodać wodę, sól i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć na stolnice (lub wyrabiać mikserem około 13min) i wyrabiać przez około 15 -18 minut, aż ciasto zrobi się elastyczne i jednolite.--po przelozeniu na stolnice dodalam jeszcze prazona cebulke, u nas dostepna w 100 gramowych pudeleczkach w Ikei,w punkcie z fast foodami.Cebulka dodaje ten niesamowity aromat, a choc chlebek sam w sobie jest zniewalający to z cebulką jeszcze zyskuje na smaku.Polecam.

Następnie czystą miskę spryskać oliwą. Z ciasta uformować kulę i włożyć do miski, przykryć folią i odstawić do podwojenia objętości ( u mnie 2godz i 45 minut) W połowie czasu wyjąć, delikatnie rozciągnąć, złożyć jak kopertę i z powrotem umieścić w misce.

Z ciasta uformować zgrabny bochenek i umieścić w koszyku do wyrastania (można użyć blaszki, formy lub tortownicy) Pozostawić do wyrośnięcia ( u mnie wyrastał tylko 48 minut) na około godzinę i 15 minut.

Wyrośnięty bochenek przełożyć na gorący kamień, szybko naciąć i piec przez około 40 minut, aż zrobi się ciemno brązowy w temp. 230*C. Wraz z bochenkiem na niższą "półkę" włożyć płaską blaszkę wypełnioną około 3/4 szklanki wody.

 

 

 

 

 

 

piątek, 06 maja 2011
makaron z boczkiem i sosem pomidorowym plus sernik niemiecki

 

Oto kolejna obiadowa propozycja połączona ze słodkim deserkiem w postaci kokosowego serniczka.

Makaron-u mnie spaghetti, ugotowany i wymieszany z kawaleczkami  przetopionego boczku.

Sos pomidorowy      Na kostce Knorra- bulion na wędzonym boczku- gotuje wywar, dodaje maly przecier pomidorowy oraz pomidory z puszki. Zagęszczam w razie potrzeby i przyprawiam.

Sosem polewam makaron . Prawda, ze szybko?

 

 

 

 

A teraz sernik, robilam z mniejszej porcji a okazal sie pyszny.Przepis pochodzi z tej strony

 http://alicja.przepisy.net/sernik-niemiecki/

 

 Ciasto


10 dag cukru (5 łyżek)
30 dag mąki ( 20 łyżek)
14 dag margaryny
2 całe jajka
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie

Z podanych składników zagnieść ciasto. Wyłożyć na blaszkę 24x42 cm.


Masa serowa


1 kg sera białego zmielonego
20 dag cukru
2 cukry waniliowe
1,5 paczki budyniu cytrynowego
1/2 szklanki oleju
3 żółtka
2 całe jajka
3/4 szklanki mleka

Wykonanie

Zmielony ser wymieszać mikserem z pozostałymi składnikami. Masę serową wyłożyć na ciasto i piec około 30 minut. Białka (3 szt) ubić z 3 łyżkami cukru i wyłożyć na podpieczony sernik. Piec jeszcze 15 minut. Temperatura pieczenia 180 stopni.



Do białek można dodać 10-15 dag kokosu - dodalam kokos do bialek i do masy sernikowej uzylam budyniu kokosowego

 

 

 

 

 

czwartek, 05 maja 2011
zupa na niepogodę i muffinki marmurkowe

Gdy za oknem szaro-buro, zimno i tak niewyjsciowo, to najlepszy czas na talerz cieplej zupy.

Zupa prosta a smaczna zarazem, prezentowana juz na wielu blogach, a i na moim jej nie zabraknie.

Ziemniaczano-porowa z marchewką

 

 

 

50 dag masła 

2 pory, białe częsci, skrojone

1 cebula

350 g ziemniakow skrojonych w kostke

900 ml wywaru drobiowego lub warzywnego

sol, pieprz

2-3 marchewki skrojone w kostke

 

Na masle przesmazyc cebulke, dodac pora i dusic ok 7 min, mieszając od czasu do czasu, zeby nie przywarlo. Nie nalezy doprowadzac do zbrązowienia. Dodac marchewke, ziemniaki, zalac bulionem i gotowac pod przykryciem ok 35 min, az warzywa bedą calkiem miękkie. Przyprawic do smaku, mozna posypac natką pietruszki./zrodlo-Potato and rice bible/

 

A po gorącej zupie koniecznie nalezy "pomaszkiecic".Nie wiem, skąd pamiętam to slowo, ale kojarzy mi sie z jedzeniem slodyczy, a zatem -muffiny, prosze panstwa.

Marmurkowe.

 

 

 

6 lyzek oleju slonecznikowego lub 85 g roztopionego i schlodzonego masla

280 g mąki pszennej

1 lyzka proszku do pieczenia

szczypta soli

115 g cukru

2 jajka

250 ml mleka

1 lyzeczka ekstraktu waniliowego

2 lyzki kakao

piekarnik nagrzac do 200st C

wysmarowac forme do muffinek, lub uzyc foremek silikonowych, albo tez papierowych papilotek

wymieszac razem skladniki suche, w osobnej misce skladniki mokre. Mokre wlac do suchych i zamieszac, tylko do połączenia skladnikow. Podzielic na 2 czesci, do jednej dodac kakao, delikatnie wymieszac. U zywając lyzeczki nakladac mase naprzemian-jasną i ciemną do foremek. Piec ok 20 min. Zostawic do ostygniecia./zrodlo-1001 cupcakes, cookies and other tempting treats/

I po takim posilku mozemy spokojnie zasiąsc przy ulubionej herbacie,/kawie/, z ulubioną ksiązką, w ulubionym fotelu....milego wieczoru wszystkim zycze. 

 

 

wtorek, 03 maja 2011
papier nutowy

Na początku zaciekawiła mnie nazwa. Przeczytałam przepis i pomyslałam, ze to fajna przekąska, cos w rodzaju paluszkowych ciasteczek,  krakersikow czy czegos w tym rodzaju.

Czasem tzw  "cos na słodko"  staram sie zastąpić czyms na słono a te -nazwijmy to-ciasteczka idealnie sie w ten klimat wpisują.

Przepis wyszperany na blogu

 http://zielona-sofa.blogspot.com/2011/01/papier-nutowy.html

 autorski przepis na stronie Mirrabelki.

 

 

 

 

Cytuje z w/w bloga

 Składniki


400 g mąki pszennej
6 g suchych drożdży instant
240 ml wody
9 g soli

 


Mąkę mieszamy z drożdżami i solą. Dodajemy stopniowo wodę i wyrabiamy dość zwarte, elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 0,5-1 godziny. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Każdy kawałek ciasta wałkujemy na bardzo cienki placek i kroimy w paski o wymiarach około 3 x 6 cm. Przed rozpoczęciem wałkowania konieczne jest podsypanie blatu/stolnicy mąką. Piekarnik wraz z blachą nagrzewamy do temperatury 200°C, układamy na gorącej blasze paski ciasta i pieczemy przez około 8-10 minut.

 

 

 

 

 

 

Z częsci ciasta moja coreczka foremkami powycinała sobie wesołe zwierzaki.

 

 

 

Tagi: drozdze
16:26, bijana , ciastka
Link Komentarze (6) »
niedziela, 01 maja 2011
drozdzowe racuchy owocowe

Racuchy, jak swiat swiatem wszyscy je znają.

Przepisy podobne,  moj tez ze nie wyrozni,  tym bardziej, ze robiony metoda " z pamieci"

Jedyne, co spowodowalo, ze chetniej zajadalismy niz zwykle, byl dodatek kolorowych owocow.

Przelamawszy delikwenta na pol- zabrzmialo strasznie-  dopatrzec sie mozna wisni, sliwek, jablek.. to dosc,  jak na jednego placucha.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na moje racuchy zuzylam ok pol kilo mąki pszennej, 1,5 szklanki mleka, saszetke drozdzy instant, 3-4 lyzki cykru, szczypte soli oraz garsc suszonych wisci, sliwek, 2 pokrojone w kostke jablka.

Wyrabiane jak normalne ciasto drozdzowe, raczej o scislej konsystencji, wyrastalo godzinke pod przykryciem, nastepnie  nabieralam porcje ciasta lyzką moczoną w wodzie, zeby bylo latwiej -ciasto jest klejące.

Smazylam w glebokim tluszczu na niezbyt mocnym ogniu. 

Niektore oczywiscie byly bez nadzienia- przypadkowo, ale one wlasnie najbardziej smakowaly najmlodszej Jessice. Byly puszyste,  niczym pączki,  slodziutkie  -dzieci lubią takie frykasy.