Ten blog to dla mnie przygoda,proba zaczarowania kuchni,aby stala sie miejscem odkrywania nowych pasji,zdobywania umiejętnosci i doskonalenia samej siebie.To takze ogromna przyjemnosc i lekcja pokory...
O autorze
Zakładki:
100 lat z Lucy
? ?
Durszlak.pl
?Akcja przetwory 2011 ?
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Paprykujemy 2
Chętnie bywam
Chleb domowy
Festiwal pierniczkow
Http://durszlak.pl/
Kawa
Kontakt - wielg@ onet.eu
Odwiedzam
Porady
Uczestnicze
Uwaga -jezeli ktos uwaza,ze jego blog,pomysly lub inne tresci zostaly w sposob niewlasciwie przeze mnie wykorzystane-prosze o kontakt,natychmiast je usune.
Z zycia wziete
Tagi
poniedziałek, 31 maja 2010
pierogi z mięsem

Pierogi to dla mnie wspomnienie  z dziecinstwa.Jadalismy je z roznymi farszami,z owocami,z serem,mięsem ...Bardzo lubie pierogi,choc jest przy nich troche roboty,czesto goszczą na naszym stole.Najczesciej z kapustą i grzybami ,ale tym razem wersja z miesem.Skorzystalam z przepisu ze strony -Moje Przepisy.pl

 

Ciasto pierogowe
mąka 50 dag
jajko 1 szt
ciepła woda 1 szkl
olej 2 łyżki
sól odrobina
Farsz
mięso z rosołu 50 dag
cebula 1 szt
czosnek 1 ząbek
jajko 1 szt
vegeta
majeranek

CIASTO:
Mąka, olej, jajko, woda - zagnieść ciasto i rozwałkować na cienki placek.

FARSZ:
Mięso z rosołu zmielić. Cebulę zeszklić na oleju z czosnkiem, dodać do mięsa. Wbić do masy mięsnej jajko, dodać przyprawy, dokładnie wymieszać.
Wykrawać szklanką krążki, nakładać farsz mięsny i zlepiać dokładnie brzegi.
Wrzucać pierogi partiami do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem 2 łyżek oleju. Od chwili wypłynięcia gotować około 5 minut.Gotować na małym ogniu.

 


 

omlet na slodko

Omlety,nalesniczki-takie posilki podobają sie dzieciom,szczegolnie na slodko.Tym razem omlet,wypatrzony na  stronie onet.pl,przepis podala millea

Składniki na 3 porcje

• 3 jajka

• 3 łyżeczki mąki pszennej

• szczypta soli

• płaska łyżeczka cukru

• olej do smażenia



Etapy przygotowania

1. Ubić białka na sztywną pianę, dodać zółtka i delikatnie wymieszać. Mieszając dodać mąkę, cukier i sól. Smażyć na oleju na ciemno złoty kolor. Podawać zaraz po usmażeniu z dżemem lub owocami.


Tagi: omlet
18:44, bijana
Link Dodaj komentarz »
sobota, 29 maja 2010
zapiekanka ziemniaczana

Od dawna mialam ochote na te zapiekanke,sama nie wiem,czemu tak dlugo mi zeszlo..Ale w koncu sie zmobilizowalam i oto jest.Z przepisu Joanny na stronie

MOJE GOTOWANIE.PL.Za nią tez ,dokladnie,cytuję ponizszy przepis

 

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

 

Składniki
1 kg ziemniaków
cebula
15 dag boczku wędzonego
10 dag kiełbasy
2 łyżki masła
200 ml śmietanki 18-proc.
20 dag sera żółtego
jajko
pieprz
ząbek czosnku
pomidor
natka pietruszki


Etapy przygotowania

Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Wrzucić do wrzącej wody i gotować 10 minut, odsączyć. Boczek pokroić w dość dużą kostkę, kiełbasę w plasterki. Cebulę obrać
i pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle razem z boczkiem i kiełbasą. Doprawić posiekanym czosnkiem i pieprzem.

Naczynie do zapiekania posmarować masłem. Na dno wyłożyć ziemniaki, na nie zawartość patelni. Do śmietany dodać starty ser żółty i rozmącone jajko. Zalać zapiekankę i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C na 15–20 min.

Przed podaniem udekorować pokrojonym w ćwiartki pomidorem i świeżą natką pietruszki lub tymiankiem.

 


 

piątek, 28 maja 2010
domowy smalczyk

przejadlo mi sie.Wszystkie te szynki serki i dzemy...

szukam czegos do chleba,szperam na sklepowych polkach.Przewalam cale to tostowe pieczywo i francuskie bulki w poszukiwaniu polskiego chlebka,a nastepnie inspiracji-czym go oblozyc lub posmarowac.Miedzy hermetycznie pakowanymi szyneczkami z Sokolowa tudziez  nieznanej mi firmy Jano,lezy sobie slonina.Rowniez hermetycznie pakowana,ale moja wyobrazna zaczyna pracowac na najwyzszych obrotach.

I jest

SMALEC

Przetopiona na wolnym ogniu,uprzednio pokrojona w kosteczke sloninka,wzbogacona cebulką,rowniez drobniutko pokrojoną i wrzuconą do gorącego tluszczu.

Moj domowy smalczyk ze skwarkami...

 

 

Tagi: smalec
19:07, bijana
Link Dodaj komentarz »
historia pewnego obiadu

Tematem przewodnim mial byc ryz.Dziewczyny bardzo lubią zajadac go paleczkami,a ja lubie gotowac to,co potem ma szanse zniknąc z talerzy bez grymaszenia...Konkretnego pomyslu nie bylo,wiec zaczynam improwizowac.

Krok pierwszy-gotowanie ryzu.No niby nic trudnego a jednak zdania są podzielone.Postanowilam siegnąc do zrodel..

 

Dokładnie wypłucz ryż przed jego gotowaniem. W ten sposób wypłuczesz dużo skrobi dzięki czemu ryż będzie mniej się sklejał. Ryż należy tak długo płukać aż woda stanie się przeźroczysta.

2

Jeśli ryż jest starszy należy go przed gotowaniem moczyć przez około 30 minut - sprawi to, że ryż będzie mniej kruchy i nie będzie się łamał. Moczyć należy również ryż Basmati - dzięki moczeniu rośnie on do maksymalnej długości. Po wypłukaniu i wymoczeniu osusz dokładnie ryż.


Na każdą szklankę ryżu długoziarnistego daj 1,5 szklanki wody. Brązowy ryż wymaga odrobinę więcej wody zaś ryż krótkoziarnisty mniej. Miej na uwadze również to, że więcej wody spowoduje, że ryż będzie bardziej miękki i klejący - doskonały do potraw jednogarnkowych zaś gotowany w mniejszej ilości wody będzie twardszy i sypki - idealny do sałatek z ryżem.


Zagotuj ryż na średnim ogniu. Nie przykrywaj go.


Jak już ryż zacznie się gotować, zmniejsz ogień i przykryj pokrywką w taki sposób, aby para mogła swobodnie wychodzić

Po kilku minutach od zagotowania sprawdź czy na ryżu robią się dziurki i "kratery". Oznacza to, że cała woda została wchłonięta przez ryż

jesli zobaczysz "kratery" wówczas przykryj garnek szczelnie pokrywką. Ryż dogotuje się na parze. Pokrywka musi być ściśle dopasowana do garnka i ciężka, aby para nie mogła się wydostać

Duś ryż pod przykryciem przez kolejne 15 min. Zamieszaj go widelcem i podawaj na gorąco.

http://www.tipy.pl/artykul_1496,jak-gotowac-ryz.html

 

No to ryz mam z glowy-i co dalej?

Poszperalam w lodowce i wyszukalam mieszanke meksykanską,pomidory w koszyczku tez wyglądaly kusząco,moze szynka?

 

 

Dorzucilam jeszcze kostke bulionową ,cebule i dzialam dalej.

Podsmazylam pokrojoną wczesniej cebule i szynke ,sparzylam i obralam 3 pomidory, pokroilam i do cebuli.Po chwili smazenia przyszla kolej na mieszanke meksykanską.Podlalam potrawe bulionem,przygotowalam zasmazke z 2 lyzek mąki i wody ,wlalam przez sitko ,przyprawilam ziolami i pieprzem.GOTOWE!

 





 

czwartek, 27 maja 2010
personalnie

personalnie  i  kulinarnie

 

Nie pisalam wczesniej o sobie ani moich bliskich,a przeciez to najwazniejsza czesc mojego zycia.A zatem ,stopniowo,kulinarnie i ogolnie  -o nas...

Kasia

milosniczka ksiązek,historii,muzyki-szczegolnie  Queen

nie jest wegetarianką ale nie toleruje miesa w zupach i daniach jednogarnkowych

lubi czarne koty i kocha herbate-MIETA,ZIELONA i cala reszta

fanatyczka czekolady

MOJA  CORKA-PRZYJACIEL-POWIERNIK

 

 

 

wtorek, 25 maja 2010
Placuchy nalesnilowe z grzybkiem

Pomysl wcale nie oryginalny ale jedzonko smaczne i stanowi niezlą alternatywe dla nalesnikow tradycyjnych.Ciasto w zasadzie to samo,ale dodatkowo dolozylam lyzeczke proszku do pieczenia i zamiast cukru dodalam odrobine soli..(Przepis na ciasto kilka wpisow wczesniej).Na rozgrzaną patelnie z tluszczem-u mnie olej-wlawalam male porcje ciasta,tworzące male nalesniczki.Na kazdą porcje nakladalam pol lyzeczki drobno pokrojonych,uprzednio podsmazonych i przyprawionych solą i pieprzem pieczarek.Nastepnie lyzką nabieralam ciasta i zalewalam pieczarki na nalesniczkach,a gdy te sie zrumienily,przewracalam na druga strone i rowniez podsmazalam.Odsączone na ręczniku papierowym gotowe są do podania.

 

sobota, 22 maja 2010
ogorkową prosze...

I znow zupa.Tym razem przyszla kolej na ogorkową z ryzem.Pewnie wiekszosc wersji tej zupy jest do siebie bardzo podobna,jednak kazdy dodaje cos od siebie.U mnie wygląda to nastepująco

porcja rosolowa z kurczaka

marchewka ,pietruszka,seler

ugotowany ryz

smietana do zup

zieleninka

przyprawy

 

Na wywarze z kurczaka gotuje pokrojone warzywa,kiedy są juz miękkie,zabielam smietaną i przyprawiam.Mieszam z ugotowanym uprzednio na sypko ryzem i posypuje zieleninką.Zupka wychodzi smaczna i sycąca,często jadamy ją w wersji z ziemniakami.

Tagi: zupy
15:46, bijana , zupy
Link Dodaj komentarz »
ciasto z owocami

Proste ciasto ucierane z dowolnymi owocami,wspanialy dodatek do kawusi a takze pomysl na podwieczorek...Pomysl zaczerpniety od Serenity,choc u mnie zmodyfikowany przez dodanie brzoskwini.Przepis cytuje w oryginale

 

Składniki:
Jaja kurze : 4 sztuki
Cukier : 3/4 szklanki
Olej roślinny : 1/2 szklanki
Mąka pszenna : 1.5 szklanek
Truskawka : 50 dkg
Proszek do pieczenia : 1.5 łyżeczek do herbaty
Kakao w proszku : 1 łyżka stołowa

 

Opis przygotowania
Miksujemy jajka z cukrem.
Dodajemy olej i dalej miksujemy.
Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem, zapach i wszystko razem dobrze miksujemy.
Masę dowolnie dzielimy i do części dodajemy łyżkę kakao.
Tortownicę (ok. 23 cm) smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia.
Wlewamy ciasto do formy i układamy na nim truskawki.
Pieczemy ok. 1 godzinę w 180°C.


Tagi: ciasta
14:26, bijana , ciasta
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 20 maja 2010
Kurczakowe kieszonki

Wiele pomyslow mozna znalezc na te potrawe,rozne wersje nadziewania kieszonek i dalszej obrobki fileta.U mnie dzis bylo szybko-tak to jest jak sie przegada przedpoludnie i braknie czasu na gotowanie-ale wyszlo calkiem smacznie..

Umytego i osuszonego fileta podzielilam na polowki,ktore po nacieciu kieszonek,potraktowaniu solą i pieprzem nadziewalam kostkami zoltego-u mnie gruzinskiego-sera.Nastepnie smazylam bez tluszczu na patelni grillowej i podalam z sosem czosnkowym i frytkami.

 

 
1 , 2 , 3 , 4