Ten blog to dla mnie przygoda,proba zaczarowania kuchni,aby stala sie miejscem odkrywania nowych pasji,zdobywania umiejętnosci i doskonalenia samej siebie.To takze ogromna przyjemnosc i lekcja pokory...
O autorze
Zakładki:
100 lat z Lucy
? ?
Durszlak.pl
?Akcja przetwory 2011 ?
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Paprykujemy 2
Chętnie bywam
Chleb domowy
Festiwal pierniczkow
Http://durszlak.pl/
Kawa
Kontakt - wielg@ onet.eu
Odwiedzam
Porady
Uczestnicze
Uwaga -jezeli ktos uwaza,ze jego blog,pomysly lub inne tresci zostaly w sposob niewlasciwie przeze mnie wykorzystane-prosze o kontakt,natychmiast je usune.
Z zycia wziete
Tagi
poniedziałek, 31 stycznia 2011
Benedyktynskie smaki- sernik św.Kingi

Motto benedyktynow brzmi-modl sie i pracuj...Ze sie modlą, to oczywista oczywistosc ( modny ostatnio zwrot za sprawa jednego z partyjnych liderow), a i pracuja braciszkowie na kawalek chleba. Zeby tylko chleba...

W prowadzonym na terenie klasztoru w Tyncu sklepiku mozna sie zaopatrzyc w sery, wedliny, suszone owoce, nalewki benedyktynskiej produkcji. Mozna tam tez skorzystac z restauracji, a serwuja braciszkowie nie byle jakie przysmaki jak chociazby pieczen przeora z jelenia czy chleb pielgrzymi na miodzie z bakaliami.

Ale nie o tym dzis bedzie

Dzis na tapecie slodycz przednia-sernik sw Kingi

Przepis z ksiązki -Benedyktynskie smaki i smaczki.Sekrety kuchni opactwa w Tyńcu.

 

 

skladniki

 

1 kg tlustego bialego sera

15 jajek

35 dag cukru

6 dag masla

12 dag rodzynek- pominelam

posiekana laska wanilii

 

ciasto

25 dag mąki

12 dag masla

6 dag cukru

2 zoltka

skorka otarta z cytryny

Z podanych skladnikow zagniesc kruche ciasto i odstawic na kilkanascie minut do lodowki. Ser zmielic, dodac cukier i stale ucierając dodawac kolejno zoltka. Wlac roztopiony, przestudzony tluszcz, na koniec dodac ubita na sztywno piane oraz rodzynki i posiekaną wanilie.

Delikatnie wymieszac.

Rozwalkowac ciasto i wylozyc nim duzą, plaską blache posmarowaną maslem i posypaną mąką.

Na powierzchni ciasta rozlozyc mase serową i wygladzic.

Wstawic do piekarnika rozgrzanego do 180 st C na ok. godzine.

 

 

 

Tagi: ser
19:47, bijana , ciasta
Link Komentarze (7) »
piątek, 28 stycznia 2011
Salatka warstwowa z porem i -propozycja zabawy

Dzis propozycja salatki, ktorą wszyscy znamy jako salatka Gyros, jednak z innymi nieco skladnikami a co za tym idzie o nowym smaku i bardziej-chrupiącej-konsystencji.Papryka dodaje tej chrupkosci a por zdecydowanie zmienia walory smakowe.

 

 

 

skladniki

 

filety z kurczaka, pokrojone i podsmazone z dodatkiem przyprawy do kurczaka lub innej

kukurydza-puszka

papryka kolorowa, po jednej szt, skrojone w kosteczke

ser zolty starty na tarce

2 pory-biale czesci-sparzone i pokrojone

sos- majonez wymieszany z jogurtem greckim i odrobiną ketchupu

do posypania-opcjonalnie-posiekane orzechy wloskie

 

 

 

Skladniki ukladac w naczyniu szklanym w przedstawionej kolejnosci-mozna tworzyc inne zestawienia i kompozycje.

 

 

 

Mysle, ze przyda sie nieco improwizacji, wiec zapraszam do zabawy w salatkowe -warstwowe-szalenstwo. Najciekawsze pomysly zostaną nagrodzone ksiązkami kulinarnymi (w jęz. ang-zdjęcia wkrotce).

środa, 26 stycznia 2011
spiralki serowe

Moje ulubione ciasteczka!

primo- ciasto z serem, secundo-ten smak, takie kruchutkie, delikatne- same rozpuszczaja sie w ustach. Nadzienie-wedle zyczen i upodoban, ale ja podam przepis oryginalny, z ksiązki Hilaire Walden ( dzieki Asiu!)  Ciastka, ciasteczka i babeczki.

 

 

 

Spiralki serowe

32 sztuki

 

22,5 dag masla

22,5 dag twarozku smietankowego

2 lyzki mialkiego cukru

22,5 dag mąki

1 bialko ubite z 1 lyzką wody do posmarowania

cukier  do posypania

 

na nadzienie

 

12 dag orzechow wloskich lub pekan, drobno posiekanych

7,5 dag zlocistego cukru

1 lyzeczka mielonego cynamonu

 

Mikserem utrzyj maslo na krem, dodaj twarozek i cukier, utrzyj na gladki krem. Do masy maslanej dodaj przesianą mąke i wymieszaj, wyrabiaj ciasto. Zlap rękoma w kule i przekroj na pol. Kazda polowe zawin w folie i wloz do lodowki na 30 min.

Przygotuj nadzienie mieszajac posiekane orzechy z cukrem i cynamonem.

Nagrzej piekarnik do 190 st C.Natlusc 2 blachy do pieczenia.

Kazda polowe ciasta rozwalkuj na oproszonej mąką stolnicy na okrągly placek o srednicy ok 28cm. Wyrownaj ksztalt kola, przykladając duzy talerz i odcinając brzegi.

Posmaruj kazdy placek jajkiem i na wierzch wyloz polowe nadzienia.

Przekroj placek na 4 czesci, a nastepnie kazdą cwiartke znowu na 4 czesci.

Kazda z trojkatnych czesci zawin w spirale, zaczynając od podstawy.

Spiralki uloz na blachach, posmaruj z wierzchu pozostalym jajkiem i posyp mialkim cukrem.Wstaw do piekarnika i piecz 15-20 min.Powinny sie lekko zrumienic.

 

ka

U mnie nadzienie stanowily

starta  gorzka czekolada z cukrem

kokos

konfitura z czarnych porzeczek

 

 

poniedziałek, 24 stycznia 2011
polędwica w obręczach

Kolorowa papryka, polędwica- i mamy obiad.

potrzebujemy

50 dag polędwicy

2 duze kolorowe papryki

2 lyzki oliwy, sol ,pieprz

 

poledwice pokroj na grube plastry, papryke na krazki. Plastry mięsa powkladaj w obręcze z papryki ( to wyzsza szkola jazdy- u mnie niekoniecznie  sie zgraly, ale to nie przelozylo sie na koncowy-przepyszny efekt), posmaruj po obu stronach oliwą.

 

 

Grilluj 3-4 min( ja smazylam na patelni grillowej) od czasu do czasu odwracając.Posyp solą i pieprzem

 

 

 

 

 

polędwica wyszla przepyszna, podalam z ryzem gotowanym z dodatkiem kurkumy.Polecam do wyprobowania.

niedziela, 23 stycznia 2011
CIASTO KUBUSIOWE

Pozostaje w klimacie slodkich wypiekow, tym razem zapraszam na ciasto przekladane masą nie tyle budyniową co "kubusiową". Jest to nic innego jak budyn ugotowany na znanym soku dla dzieci Kubus.

 

Warstwa 1- biszkopt

 

6 lyzek cukru pudru

6 lyzek mąki tortowej

6 jajek

proszek do pieczenia

 

ubijamy bialka z cukrem pudrem na sztywną piane. Dodajemy zoltka, mąke i mieszamy. Pieczemy ok 30-40 min.

 

Warstwa 2- masa kubusiowa

 

2 budynie smietankowe

1 litr soku Kubus malinowego lub truskawkowego

paczka okrąglych biszkoptow

 

Mase przyrządzamy podobnie jak budyn, z wyjątkiem jednego- mleko zastepujemy sokiem Kubus. Gorącą mase kubusiową wylewamy na ostudzony biszkopt i ukladamy na niej okragle biszkopty

 

Warstwa 3- ptasie mleczko

1/2 l smietanki 30proc

galaretka agrestowa- ja nie mialam agrestowej, wiec zrobilam polowe masy z galaretką czerwona a polowe z zelatyną

Galaretke przyrządzamy z 1/2 szklanki wody. Smietanke ubijamy na sztywno i wlewamy do niej ostudzona galaretke. Calosc wylewamy na mase kubusiowa i wkladamy do lodowki. Przed podaniem posypujemy starta czekolada lub kakao Puchatek

 

 

 

sobota, 22 stycznia 2011
Ciasto kakaowo-kokosowe z masą smietanową

I kolejny weekend, kolejne ciasto. Za oknem jakos szaro-buro, kawa od samego rana sie marzy a do kawy przeciez cos byc musi. Tym razem  ciacho na ciemnym, kakaowym biszkopcie, dokladnie z tego samego przepisu co "rzucany" biszkopt Dorotus http://mojewypieki.blox.pl/2009/06/Biszkopt-przepis-II.html, z dodatkiem 2 lyzek kakao i 2 lyzek mleka.

Do tego  wstawka z ciasta kokosowego

 

Pol szklanki cukru

pol szklanki wiorkow kokosowych

5 bialek

Ubijamy bialka, pod koniec dodajemy cukier i  delikatnie mieszamy z wiorkami.Piec w 180 st C ok 2o min

Ostatnia rzecz to masa z bitej smietany.Smietane kremowke-250 ml ubijamy z 2 lyzkami cukru pudru, dodajemy 1 lyzke  uprzednio rozpuszczonej w gorącej wodzie i przestudzonej żelatyny.Mieszamy i gotowe.

Wykorzystalam jeszcze konfiture wisniową. Zatem powstal biszkopt  przelozony ciastem kokosowym, konfiturą i masą smietanową . Top-polewa czekoladowa z poprzednich wpisow. I tyle -szybko i smacznie.

 

 

 

Tagi: kakao kokos
10:08, bijana , ciasta
Link Komentarze (8) »
czwartek, 20 stycznia 2011
Żeberka w sosie chrzanowym i kalafior w ciescie

Sporadycznie, ale zdarza mi sie kupic zeberka a potem dlugo zastanawiam sie, co tez z nimi zrobic.  Tym razem skusilam sie na zeberka w sosie chrzanowym.

Inspiracją byl filmik

http://www.ugotuj.tv/videos/1299/Zeberka_w_sosie_chrzanowym_czesc___.html

ja  nie nadziewalam ich papryką, jak autor filmiku-jednakze chetnie kiedys to wyprobuje.

W tym celu podsmazylam drobno pokrojoną cebulke, wlozylam ugotowane  zeberka-  zostaly uprzednio- wykorzystane do sporządzenia zupy, dolozylam kilka ząbkow czosnku i chwilke smazylam.  Nastepnie dodalam kilka lyzek chrzanu tartego ze sloiczka wymieszanego z 2 lyzkami musztardy. Do tego wszystkiego dolozylam pol szklanki smietany wymieszanej z mlekiem, przyprawilam pieprzem i odrobiną soli-zeberka byly solone juz w momencie sporządzania zupy. Sos dusil sie kilkanascie minut na malenkim ogniu.  Gotowe.

 

A teraz kalafior w ciescie

 

Wypatrzony  na blogu Cuda wianki, wspanialy sposob na dodatek do obiadu, przekąske- na kazdą pore dnia.Smakuje wybornie!

Przepis cytuje z bloga Brulion z przepisami

oryginalny przepis tu

http://brulionzprzepisami.blox.pl/2010/05/kalafior-zapiekany-w-ciescie.html

1 mala glowka kalafiora lub 1/2 duzej glowki- u mnie mrozony
60g maki ziemniaczanej
60g maki pszennej
15g sera zoltego - nie dodalam
1 jajko
100g wody
sol, pieprz, pieprz cayenne 


olej do glebokiego smazenia


Kalafior dokladnie umyC,  podzielic na wieksze rozyczki. Podgotowac w wodzie, odsączyc.
na ciasto: wymieszac obie maki, dodac starty na malych oczkach zolty ser,  wbic do miski jajko i wlac wode. miksowac na gladka mase. doprawic sola i pieprzem, oraz pieprzem cayenne.
maczac kalafiorowe rozyczki w ciescie.
smazyc na glebokim mocno rozgrzanym oleju.
odsaczac z nadmiaru tluszczu na papierowych recznikach.


poniedziałek, 17 stycznia 2011
buleczki drozdzowe z konfiturą jagodową

Co jakis czas mam niewytlumaczalną potrzebe upieczenia buleczek drozdzowych. Nie dosc, ze je bardzo lubie, z roznymi nadzieniami, posypkami i ogolnie rozne-rozniste, to jeszcze uwielbiam je przygotowywac. Ciasto drozdzowe lubie samo w sobie, roznorodnosc nadzienia to dodatkowy atut. Przypominają mi szkolne czasy, kiedy na przerwach (a i nierzadko na lekcjach)  podjadanie drozdzowek bylo na porządku dziennym. W szkolnych sklepikach kleily sie w pudlach drozdzowki z serem i dzemem- oj, stalo sie w kolejkach...Ale do rzeczy.  Tym razem przepis na ciasto pochodzi stąd

http://mojewypieki.blox.pl/2007/03/Buleczki-drozdzowe-z-nadzieniem.html

Dorotka zrobila je z kruszonką, u mnie posmarowane roztrzepanym bialkiem przed pieczeniem.

Nadziewalam swoje buleczki konfiturą jagodową i do ciasta dodalam troche wiecej cukru, poniewaz nie przewidywalam kruszonki.

Przepis cytuję za autorką

 

550 g mąki pszennej
15 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych
2 - 3 łyżki roztopionego masła
1 szklanka letniego mleka
1 jajo
2 żółtka
3 łyżki cukru
pół łyżeczki soli


Zrobić rozczyn z części mąki, rozkruszonych świeżych drożdży, cukru, części podgrzanego (nie gorącego) mleka. Po 15 minutach, kiedy rozczyn ruszy, dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (około 1 - 1,5 h). 

Gdy podwoi objętość jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na równe części (około 60 g na każdą bułeczkę), formować bułeczki, nadziewając je. Położyć na wysmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką blachę i odłożyć na pół godzinki do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać kruszonką.

 

Kruszonka:
120 g mąki pszennej
4 czubate łyżki cukru
60 g masła (miękkiego lub roztopionego)


 

sobota, 15 stycznia 2011
chleb razowy na zakwasie-oczywiscie Tatter

Nie bede tu pionierką, chlebek ten goscil juz na wielu blogach i zupelnie nie wiem dlaczego do tej pory go nie upieklam. Absolutny bląd z mojej strony, moja tez strata bo tak pysznego chlebka nie udalo mi sie wczesniej upiec.

 

Przepis zacytuje z bloga Dorotus,gdzie go wyszukalam i wlasnie zdjecia Dorotki przekonaly mnie do dzialania.

http://mojewypieki.blox.pl/2009/06/Tatterowiec-chleb-razowy-na-zakwasie.html

 

 

400 g zakwasu żytniego
150 ml wody
100 g maki żytniej (jasnej lub razowej)
300 g mąki pszennej chlebowej
1 łyżka soli
pół łyżeczki cukru demerara



Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić (ciasto ma być lepkie i luźne). Pozostawić w cieple do wyrośniecia na 1 godzinę, przykryte lnianą ściereczką. Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić/wymieszać, przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami. Wierzch posmarować oliwą. Przykryć ściereczką i pozostawić do kolejnego wyrastania (kilka godzin, do podwojenia objętości, uważając by ciasto nie przerosło). Przed pieczeniem posypać makiem, otrębami, płatkami.

Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę 200ºC, piec 60 minut. Spryskać kilkakrotnie, jak piekarnik będzie nagrzany. Studzić na kratce.

 

środa, 12 stycznia 2011
fascynacji kurczakiem ciąg dalszy i sos żurawinowy na dokladke

Kurczak u mnie gosci często- ze go lubie, juz pisalam, a do tego pojawiają sie wciąz nowe odslony jego wcielenia, w tym wypadku skrzydełka w ciescie. No i jak sie tu oprzec, aromatyczne, pikantne, pyszne. Wypatrzone na blogu

http://niesmialakulinarnie.blox.pl/2009/10/Skrzydelka-w-ciescie.html

przepis cytuje za autorką

8 skrzydełek
vegeta
1 szklanka mąki
mleko
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
przyprawy
olej do smażenia

Umyte skrzydełka podgotować w wodzie z vegetą. Mąkę, jajka, proszek do pieczenia i przyprawy wymieszać razem na koniec dodając mleko tak, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Ugotowane skrzydełka obtaczać dokładnie w gęstym cieście. Smażyć  około 4 minut.

 

a teraz dodatek w postaci sosu żurawinowego.Zastosowanie do pieczeni, do kanapek.

SOS ŻURAWINOWY

 

sloiczek zurawiny

1/2 pomaranczy

1/2 ostrej papryczki chilli

lyzeczka chrzanu

4 lyzki majonezu

 

żurawine przeloz do salaterki.  Ze sparzonej pomaranczy otrzyj skorke i wycisnij sok.  Papryczke chilli bardzo drobno posiekaj.  Do zurawiny dodaj sok i skorke pomaranczową, chrzan i posiekaną papryczke chilli. Utrzyj na jednolitą mase.  Na koniec dodaj majonez , wymieszaj.  Schlodz w lodowce.

 

 

 
1 , 2