Ten blog to dla mnie przygoda,proba zaczarowania kuchni,aby stala sie miejscem odkrywania nowych pasji,zdobywania umiejętnosci i doskonalenia samej siebie.To takze ogromna przyjemnosc i lekcja pokory...
Blog > Komentarze do wpisu
klasyka-nalesniki z serem

To jedna z tych potraw, ktore znaja, pewnie lubią wszyscy. Odkąd pamiętam, nalesniki zawsze kojarzyly mi sie z serowym nadzieniem. Duzo pozniej, kiedy pojawily sie nasze dzieci a wraz a nimi koniecznosc zmian w kuchni, nalesniki zawijalam w rulonik z dzemem najczesciej truskawkowym, bo tylko takie zyskaly aprobate naszych pociech. Ale dzis wracam do tych pierwszych, ulubionych.

Zwykle robilam je ''na oko''. Tym razem postanowilam skorzystac z gotowego pomyslu naszej kochanej ASI( pozdrawiam cieplutko) z BOOK ME A COOKIE. Przepis ze starej ksiązki, ktore bardzo lubie, one zawsze kryją  jakąs magie i wiekową mądrosc.

 http://bookmeacookie.blogspot.com/2010/08/nalesniki-z-sercem.html

Nalesniczki wyszly bardzo, bardzo pyszne i z calym sercem je kazdemu polecam

 

 ciasto

 

 1,5 szklanki mąki
1 jajko
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
sól
tłuszcz do smażenia 

nadzienie


50 dag twarogu (tłustego albo półtłustego)
2 jaja
pół szklanki cukru
pół torebki cukru waniliowego
skórka otarta z połowy cytryny

 

Jajko ubić trzepaczką lub mikserem. Dodać mleko, wsypać mąkę, posolić i mieszać ciasto, by nie miało grudek. Rozprowadzić wodą do potrzebnej gęstości  i pozostawić na ok. 1/2 godziny. W tym czasie zrobić nadzienie: ser zemleć w maszynce Jajka utrzeć z cukrem, dodać otartą skórkę cytrynową i cukier waniliowy. Utarte jajka rozmieszać z serem na jednolitą masę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć naleśniki z obu stron do przyrumienienia. Gotowe odkładać na głęboki talerz odwrócony do góry dnem i przykryty arkuszami ręcznika papierowego, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu. Smarować nadzieniem serowym, składać w sposób, jaki najbardziej lubimy. Przed podaniem można jeszcze podsmażyć je przez chwilę na patelni i podać oprószone cukrem pudrem. 

 

 

 

 

 Zapraszam serdecznie.

wtorek, 03 stycznia 2012, bijana

Polecane wpisy

  • nie taki diabel straszny-pancakes

    Od dawna mialam ochote na te fantastycznie wyglądające nalesniczki,ale opinie blogowiczek i ich pierwsze doswiadczenia z pancakesami troche mnie powstrzymywaly.

  • ze smaczkiem-tortilla

    Będąc kiedys w naszym "osiedlowym" eurosparze,natknęlam sie na placki tortilli.Przeszlam obok ale wrocilam do regalu i postanowilam kupic z zamiarem wyczarowani

  • Placuchy nalesnilowe z grzybkiem

    Pomysl wcale nie oryginalny ale jedzonko smaczne i stanowi niezlą alternatywe dla nalesnikow tradycyjnych.Ciasto w zasadzie to samo,ale dodatkowo dolozylam lyze

  • Sernik na zimno z musem morelowym

    Witajcie, zapraszam po dlugiej przeprowadzkowej i urlopowej przerwie. Sernik na zimno z bloga Kwestia Smaku. pół kg zmielonego twarogu sernikowego pół szklanki

  • Sernik z marcepanem

    Bez spodu, z pewnością przepis moze się przydać na Święta. Na formę o średnicy 26 cm: 75 g masła 7 jajek 500 g chudego twarogu 500 g tłustego twarogu 250 g cukr

Komentarze
kasia.koczwara
2012/01/03 12:06:47
Klasyka, ale jaka pyszna! I chyba nigdy sie nie znudzi! A na pewno nie mnie :)
-
lutka40
2012/01/03 13:11:15
Uwielbiam ,szczególnie takie chrupiące .Ależ mi narobiłaś ochoty .Dawno nie robiłam
-
bijana
2012/01/03 14:43:08
kasia- pewnie,ze nie. Szczegolnie, jak robi sie rzadko..
Lutka- w takim razie koniecznie musisz upiec
-
majanaboxing
2012/01/03 16:23:47
Prezentują się pysznie! Dawno nie było u mnie naleśnika, czas to zmienić :-)
-
2012/01/03 18:58:04
a wiesz Kochana, ze u nas właśnie z dżemem się zawsze jadło ...a naleśniki z serem poznałąm jak juz byłam mocno posuniętą w latach nastolatką:)
-
bijana
2012/01/03 20:05:37
Jolus- co kraj to obyczaj, jak mowią, ale tak czy siak obie wersje warte sa grzechu..