Ten blog to dla mnie przygoda,proba zaczarowania kuchni,aby stala sie miejscem odkrywania nowych pasji,zdobywania umiejętnosci i doskonalenia samej siebie.To takze ogromna przyjemnosc i lekcja pokory...
Blog > Komentarze do wpisu
poppy seed roll

 Rolada makowa w ciekawej formie, bardzo smaczna, doskonale prezentuje sie na swiątecznym stole.

 

 

Propozycja pochodzi z ksiązki

Russian, German and Polish food and cooking

 

 

 

skladniki na ciasto

 

450 g mąki pszennej

szczypta soli

2 lyzki cukru

2 lyzeczki suszonych drozdzy

175 ml mleka

skorka starta z 1 cytryny

50 g masla

 

W misce wymieszaj mąke, cukier, sol, drozdze. Maslo podgrzej z mlekiem i skorką do roztopienia masla, przestudz i dodaj do suchych skladnikow. Wymieszaj, a nastepnie na oproszonej  maką stolnicy zagniataj  ciasto przez ok 10 min. Gdy bedzie jednolite i elastyczne przykryj sciereczką i zostaw do wyrosnieciana 45-50 min. W tym czasie mozesz przygotowac mase makową, ja uzylam gotowej masy i okazala sie calkiem smaczna.

 

 

Wyrosniete ciasto rozwalkuj na prostokąt, naloz mase i z dwoch stron zwijaj do srodka do polączenia ciasta. Przykryj ponownie o odstaw do wyrosniecia na 30 min. Piekarnik nagrzej do 190 st C . Wyrosniete ciasto posmaruj mlekiem , posyp makiem  i piecz ok 30 min do zbrązowienia. Mozna tez przygotowac glazure 

4 lyzki dzemu morelowego

1 lyzka soku z cytryny

1 lyzka rumu lub brandy

25 g platkow migdalow

 Podgrzej dzem z sokiem cytrynowym , wymieszaj z rumem. Posmaruj powierzchnie upieczonego ciasta i posyp migdalami.

 

 

Zapraszam serdecznie 

poniedziałek, 26 grudnia 2011, bijana

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2011/12/26 21:01:55
Bardzo ładnie wygląda :))
-
lutka40
2011/12/28 18:57:24
Fajny pomysł .Widzę ,że masa u Ciebie jest wilgotna ,nie wysuszona a taką uwielbiam
-
2011/12/28 21:28:39
rewelacyjnie wygląda:) świetna odmiana od tradycyjnej strucli:)
-
russkaya
2011/12/29 15:30:59
I ładne i smaczne :)