Ten blog to dla mnie przygoda,proba zaczarowania kuchni,aby stala sie miejscem odkrywania nowych pasji,zdobywania umiejętnosci i doskonalenia samej siebie.To takze ogromna przyjemnosc i lekcja pokory...
Blog > Komentarze do wpisu
Słodkie bułeczki drozdzowe z dzemem

Buleczki wypatrzylam na blogu

http://mojewypieki.blox.pl/2008/09/Slodkie-drozdzowki.html

Jak powszechnie wiadomo, u Dorotus wszystkie wypieki są mistrzowskie, więc bez zastanowienia wprowadzilam plan w zycie.  Poniewaz dzem jest u nas podstawą  wielu slodkich wypiekow- a to za sprawa Jessiki, ktora go uwielbia- zatem przepis spodobal mi sie od razu  i Was tez zachecam.

 

 

Przepis cytuje za Dorotus

 

75 g margaryny lub masła
250 ml mleka
25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych drożdży
szczypta soli
70 g cukru
50 dag mąki pszennej

 

Ponadto:
dżem lub inne nadzienie
jajko do posmarowania, roztrzepane z 1 łyżką mleka


Tłuszcz roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury (nie może być gorące!). Drożdże suche wymieszać z mąką (ze świeżymi zrobić najpierw rozczyn). Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, aż będzie gładkie. Odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 h). Po wyrośnięciu dokładnie wyrobić, by usunąć pęcherzyki powietrza (ciasto w przekroju powinno być gładkie).

Rozwałkować na placek o wymiarach około 30 x 50 cm. Posmarować ciasto nadzieniem, zwinąć w roladę, którą pokroić na kawałki o grubości 3 - 3,5 cm. Ułożyć je na blaszce w sporych odstępach. Trzonkiem noża lub drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry. Odstawić (przykryte lnianym ręczniczkiem) do wyrośnięcia, ale nie na długo, na 10 - 15 minut. Kiedy lekko podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec w temperaturze 220ºC przez około 10 minut. Studzić na kratce.


 

 

środa, 06 kwietnia 2011, bijana
Tagi: dzem drozdze

Komentarze
2011/04/06 10:26:22
też robiłam drożdżówki z tego przepisu, pyszne są!
-
2011/04/06 15:16:41
Bardzo lubię drożdżówki i dlatego często je robię. Te Twoje wyglądają bardzo smacznie. Pozdrawiam!
-
2011/04/06 18:16:40
Cudowne są te drożdżowki!:)_
-
2011/04/07 04:42:18
Uwielbiam takie na śniadanie!!:)
-
2011/04/07 11:03:14
ach, nie ma to jak taka bułeczka na śniadanie :)
-
2011/04/15 19:04:34
oj to prawda, od Dorotki jest zawsze niezawodne:) ...a drozdżówki piękne...takie równiutkie:)