Ten blog to dla mnie przygoda,proba zaczarowania kuchni,aby stala sie miejscem odkrywania nowych pasji,zdobywania umiejętnosci i doskonalenia samej siebie.To takze ogromna przyjemnosc i lekcja pokory...
Blog > Komentarze do wpisu
Delicja Siostry Anastazji

Kiedy wypatrzylam ten przepis na blogu CUKIERNICZKI,wiedzialam,ze musze sprobowac...moje doswiadczenia z biszkoptami nie są imponujące,a juz w kompozycji z zastygającymi galaretkami -porazka.Ale ciekawosc smaku tego ciasta wygrala i pierwszy raz-jesli chodzi o ten wypiek-mam za sobą.Moze naiwnie przypuszczam,iz nastepnym razem bedzie jeszcze lepiej.Nie mniej jednak pomijając efekt wizualny delicja wyszla przepyszna ,wiec dziekuje autorce za wspanialy pomysl i polecam go wszystkim.Ponizszy przepis w calosci autorstwa Cukierniczki

 

Biszkopt ciemny: 7 jajek, 1 szkl. cukru, 1 szkl. mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1,5 łyżki kakao
Ubić białka na sztywno, ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier, żółtka oraz mąkę z proszkiem i kakao. Piec 30-40 minut w 180 st. C. Ostudzone ciasto przekroić na dwa placki.

Biszkopt jasny: 4 jajka, 1/2 szkl. cukru, 1/2 szkl. mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić, dodawać stopniowo cukier, żółtka, mąkę i proszek. Piec 25-30 minut w 170 st. C. Po wystudzeniu wykrawać w cieście dziurki (szklanką lub kieliszkiem - zależy jakiej wielkości dziurki chcemy mieć)

Krem: 1/2 l mleka, 2 budynie śmietankowe lub waniliowe, 1 kostka masła, 2-3 łyżki cukru (można dodać waniliowy, ale mniejszą ilość), 2 czerwone galaretki (rozpuszczone w 1/2 l wody)
Ugotować budyń z 1/2 l mleka, cukru i budyniów w proszku. Przykryć folią aluminiową, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać stopniowo budyń ciągle ucierając.

Biszkopty nasączyć mocną, posłodzoną herbatą z obrobiną (większą lub mniejszą :)) wódki lub spirytusu - powinna być tego w sumie pełna szklanka.

Przekładać: ciemny placek - połowa kremu - biały placek - zalać dziurki gęstniejącą galaretką - reszta kremu - drugi ciemny placek. Polać polewą lub roztopioną czekoladą.


niedziela, 16 maja 2010, bijana
Tagi: ciasta